Esas No: 2022/7901
Karar No: 2022/7602
Karar Tarihi: 03.10.2022
Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/7901 Esas 2022/7602 Karar Sayılı İlamı
2. Hukuk Dairesi 2022/7901 E. , 2022/7602 K.Özet:
İlgili taraflar arasında vasilik görevinden alınmaya ve vasilikten kaçınmaya dair davalarda sulh hukuk mahkemesinin kararının ardından Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 6. Hukuk Dairesi tarafından verilen kararda, ilgililerin istinaf dilekçelerinin usulden reddine ve dosyanın temyiz incelemesi için Yargıtay'a gönderilmesine karar verilmiştir. Türk Medeni Kanunu'nun 422. ve 488. maddeleri uyarınca ilgililerin dilekçeleri hakkında Dairemizce yapılacak bir işlem bulunmadığı belirtilerek dosyanın mahkemesine iadesine oy birliğiyle karar verilmiştir.
Türk Medeni Kanunu'nun 422. maddesine göre, vasi tarafından ileri sürülen kaçınma sebepleri veya vasinin ileri sürdüğü itirazlar öncelikle sulh hukuk mahkemesi tarafından incelenerek değerlendirilmelidir. Eğer sulh hukuk mahkemesi tarafından bu itirazlar kabul edilmezse denetim makamına başvurulabilir. Türk Medeni Kanunu'nun 488. maddesi kapsamında verilen denetim makamı kararları kesindir. Ayrıca Türk Medeni Kanunu'nun 397. maddesi de denetim makamının asliye hukuk mahkemesine ait olduğunu belirtmektedir.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :Sulh Hukuk Mahkemesi
Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda mahalli mahkemece verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm vasi ... ve İlişkili Kişi ... tarafından temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
Türk Medeni Kanunu'nun 422. maddesi gereğince vasinin şahsına-sıfatına karşı yapılan itirazları veya vasinin ileri sürdüğü kaçınma sebeplerini (özürleri) inceleme görevi, öncelikle vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesine, onun kabul etmemesi halinde denetim makamına aittir. Türk Medeni Kanunu'nun 488. maddesi kapsamında vesayet makamının kararına karşı tebliğ tarihinden itibaren on gün içinde denetim makamına itiraz edilebileceği, itiraz üzerine verilen denetim makamı kararlarının kesin olduğu hükme bağlanmıştır. Türk Medeni Kanunu'nun 397. maddesinde de denetim makamı görevinin asliye hukuk mahkemesine ait olduğu hükme bağlanmıştır.
Açıklanan bu hukuki düzenlemelere göre; vasi ... 29.03.2022 tarihli istinaf dilekçesi vasilik görevinden alınmaya itiraz niteliğinde olup ...’nun 29.03.2022 tarihli istinaf dilekçesi ise vasilikten kaçınma niteliğindedir. Antalya Bölge Adliye Mahkemesi 6.Hukuk Dairesinin 25.05.2022 tarih ve 2022/1086 Esas-2022/1041 Karar sayılı kararıyla; Şarkikaraağaç Suh Hukuk Mahkemesinin 2015/40 Esas- 2015/240 Karar sayılı dosyasında verilen vasi değişikliğine dair 14.01.2022 tarihli ek karara karşı verilen dilekçelerin vasinin şahsına yönelik itiraz ve vasilikten kaçınma olarak değerlendirilmesi gerektiği, bu itirazları inceleme görevinin vesayet makamı olan sulh hukuk mahkemesine, onun kabul etmemesi halinde denetim makamı olan asliye hukuk mahkemesine ait olduğu ifade edilmiş, vesayet makamının vasi değişikliğine ilişkin ek kararına karşı istinaf kanun yolunun kapalı olduğundan bahisle ilgililerin istinaf dilekçelerinin usulden reddine karar verilmiş, ayrıca dosyanın temyiz kanun yolu incelemesine tabi olduğu belirtilerek Yargıtay ilgili hukuk dairesine gönderilmek üzere ilk derece mahkemesine iadesine karar verilmiştir. İlk derece mahkemesince bölge adliye mahkemesinin iade kararı uyarınca temyiz formu düzenlenerek dosya temyiz incelemesi için Yargıtaya gönderilmiştir.
Türk Medeni Kanunu'nun 422. ve 488. maddeleri nazara alındığında ilgililerin istinaf dilekçesi adı altında sundukları vasilik görevinden alınmaya itiraz ve vasilikten kaçınma niteliğindeki dilekçeler hakkında Dairemizce yapılacak bir işlem bulunmamaktadır. O halde; bu dilekçelerin öncelikle vesayet makamınca incelenip itiraz ve kaçınma sebepleri yerinde görülmediği takdirde buna ilişkin kararla birlikte evrakın denetim makamına gönderilerek denetim makamınca bu konuda kesin bir karar verilmesi için dosyanın mahkemesine iadesi gerekmiştir.
SONUÇ: Yukarıda gösterilen sebeple dosyanın mahalli mahkemesine İADESİNE oy birliğiyle karar verildi.03.10.2022 (Pzt.)