Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/6011 Esas 2022/8176 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/6011
Karar No: 2022/8176
Karar Tarihi: 17.10.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/6011 Esas 2022/8176 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi'nin 2022/6011 E. ve 2022/8176 K. sayılı kararında, davacı-davalı kadın tarafından açılan dava sonucunda, tazminat taleplerinin reddi ile nafakaların miktarları yönünden temyiz edilmiştir. Mahkeme kararında, davacı-davalı kadın yararına takdir edilen yoksulluk nafakası ve ortak çocuklar yararına hükmedilen iştirak nafakalarının az olduğu, Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesinin gözetilerek daha uygun nafakaya hükmedilmesi gerektiği belirtilmiştir. Kararda, diğer bölümler yönünden ise herhangi bir yasal itiraz olmadığı ve karar onaylanmıştır.
Türk Medeni Kanunu'nun 4. maddesi, \"Hukuk, insanlar arasındaki ilişkileri düzenlerken ahlaka, adalet ve ekonomik hayatın gereklerine uygun olarak hakkaniyet kurallarını esas alır\" şeklindedir.
2. Hukuk Dairesi         2022/6011 E.  ,  2022/8176 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Adana Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi


    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davacı-davalı kadın tarafından karşı davanın kabulü, kusur belirlemesi, tazminat taleplerinin reddi ile nafakaların miktarları yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1. Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuna uygun sebeplere ve özellikle delillerin takdirinde bir yanlışlık görülmemesine göre, davacı-davalı kadının aşağıdaki bentlerin dışında kalan sair temyiz itirazları yersizdir.
    2. Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre davacı-davalı kadın yararına takdir edilen yoksulluk nafakası azdır. Mahkemece, Türk Medeni Kanunu’nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun miktarda nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
    3. Tarafların gerçekleşen sosyal ve ekonomik durumlarına, nafakanın niteliğine, günün ekonomik koşullarına göre ortak çocuklar ..., ..., ... ve ... yararına hükmedilen iştirak nafakaları azdır. Mahkemece, Türk Medeni Kanunu’nun 4. maddesindeki hakkaniyet ilkesi de dikkate alınarak daha uygun nafakaya hükmedilmesi gerekir. Bu yön gözetilmeden yazılı şekilde hüküm kurulması usul ve yasaya aykırıdır.
    SONUÇ : Temyiz edilen bölge adliye mahkemesi kararının yukarıda 2. ve 3. bentlerde gösterilen sebeplerle BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcın istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine, oy birliğiyle karar verildi. 17.10.2022 (Pzt.)




    Hemen Ara