Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/6753 Esas 2022/8809 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/6753
Karar No: 2022/8809
Karar Tarihi: 02.11.2022

Yargıtay 2. Hukuk Dairesi 2022/6753 Esas 2022/8809 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi'nin verdiği karara göre, davacı erkek tarafından, evlilik birliğinin temelinden sarsılması nedeniyle açılan boşanma davasında, tarafların boşanmalarına karar verildi ancak 2006 doğumlu müşterek çocuk Aleyna'nın velayeti hakkında bir karar verilmedi. Aile Mahkemesi bünyesinde bulunan uzmanlardan, her iki ebeveyn ve çocuğun görüşmesi ile velayet konusunda inceleme ve rapor istenilmesi gerektiği belirtildi ve bu sebeple bölge adliye mahkemesi kararı kaldırılarak ilk derece mahkemesi kararı bozuldu. Dosyanın bir örneği ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderildi.
Kanun Maddeleri:
- 4787 Sayılı Aile Mahkemeleri'nin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun'un 5. maddesi
2. Hukuk Dairesi         2022/6753 E.  ,  2022/8809 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Gaziantep Bölge Adliye Mahkemesi 2. Hukuk Dairesi


    Taraflar arasındaki davanın yapılan muhakemesi sonunda bölge adliye mahkemesi hukuk dairesince verilen, yukarıda tarihi ve numarası gösterilen hüküm davalı kadın tarafından davanın kabulü ve kusur belirlemesi yönünden temyiz edilmekle, evrak okunup gereği görüşülüp düşünüldü:
    1- Dosyadaki yazılara, kararın dayandığı delillerle kanuni gerektirici sebeplere ve özellikle mahkemece davalı kadına kusur olarak yüklenilen, "erkeğin akrabalarına hakaret ettiği" vakıasına davacı erkek tarafından vakıa olarak dayanılmadığı ve bu kusurun davalı kadına yüklenemeyeceği, bu kusur çıkartıldığında da davalı kadının yine az, davacı erkeğin ağır kusurlu olduğunun anlaşılmasına göre, davalı kadının aşağıdaki bendin kapsamı dışında kalan temyiz itirazları yersizdir.
    2- Davacı erkek tarafından evlilik birliğinin temelinden sarsılması hukuki sebebine dayalı olarak açılan boşanma davasına ilişkin yapılan yargılama sonucunda; ilk derece mahkemesince tarafların boşanmalarına karar verilmesine rağmen, 2006 doğumlu müşterek çocuk Aleyna’nın velayeti hakkında olumlu olumsuz bir karar verilmemiştir. Davalı kadının istinaf kanun yoluna başvurusu üzerine bölge adliye mahkemesince esastan ret kararı verilmiştir.
    Velayetin düzenlenmesinde asıl olan çocukların ... yararı ve menfaatidir. 4787 sayılı Aile Mahkemeleri'nin Kuruluş, Görev ve Yargılama Usullerine Dair Kanun'un 5. maddesi gereğince Aile Mahkemesi bünyesinde bulunan psikolog, pedegog ve sosyal çalışmacıdan oluşan uzmanlardan, her iki ebeveyn ve çocukla görüşmek suretiyle inceleme ve rapor istenip, tarafların barınma, gelir, sosyal ve psikolojik durumlarına göre çocuğun sağlıklı gelişimi için velayeti üstlenmeye engel bir durumun bulunup bulunmadığı araştırılıp gerekirse idrak çağında olan çocuğun da velayet konusunda görüşü alınmak suretiyle velayet hakkında bir karar verilmesi gerekirken bu hususta karar verilmemiş olması bozmayı gerektirmiştir.
    SONUÇ: Yukarıda 2. bentte gösterilen sebeplerle bölge adliye mahkemesi kararının KALDIRILMASINA, ilk derece mahkemesi kararının BOZULMASINA, bozma kapsamı dışında kalan temyize konu diğer bölümlerinin ise yukarıda 1. bentte gösterilen sebeple ONANMASINA, temyiz peşin harcının istek halinde yatırana geri verilmesine, dosyanın ilk derece mahkemesine, karardan bir örneğinin ilgili bölge adliye mahkemesi hukuk dairesine gönderilmesine oy birliğiyle karar verildi. 02.11.2022 ( Çrş.)


    Hemen Ara