Hırsızlık - Yargıtay 22. Ceza Dairesi 2015/7010 Esas 2015/9046 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
22. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/7010
Karar No: 2015/9046
Karar Tarihi: 16.12.2015

Hırsızlık - Yargıtay 22. Ceza Dairesi 2015/7010 Esas 2015/9046 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Yerel Mahkeme tarafından verilen hırsızlık suçundan mahkumiyet kararına yapılan temyiz isteminin incelenmesi sonucunda, suça sürüklenen çocukların aracın çalışmaması nedeniyle hasarlı bir şekilde terk edildiğinin anlaşılması karşısında, suça sürüklenen çocukların hırsızlık suçunu işlemediği ve koşullarının oluşmadığından dolayı cezalandırılamayacağına karar verilmiştir. Ayrıca, suça sürüklenen çocuklar hakkında hükmedilen adlî para cezasının ödenmemesi durumunda hapse çevrilemeyeceğinin gözetilmemesi sebebiyle karar bozulmuştur. Kararda yer alan kanun maddeleri şöyledir: 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu'nun 146. maddesi, 5271 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanun'un 106/4. maddesi, ve 5395 sayılı Çocuk Koruma Yasası'nın 35/1. maddesi ve 3. fıkrası.
22. Ceza Dairesi         2015/7010 E.  ,  2015/9046 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Hırsızlık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Yerel Mahkemece verilen hükümler temyiz edilmekle, kararların nitelik, ceza türü, süresi ve suç tarihine göre dosya görüşüldü:
    I- Suça sürüklenen çocuk ... hakkında kurulan hükme yönelik temyiz isteminin incelemesinde;
    Katılanın beyanında, aracının kapılarının kilitli olduğunu, ancak kapılarından birisinin elle bir iki kez zorlandığında açıldığını belirtmesi, suça sürüklenen çocukların da savunmalarında suçlamayı kabul ederek aracın kapısının açık olduğunu söylemeleri, suça sürüklenen çocuklar tarafından hırsızlık konusu aracın çalışmaması nedeniyle hasarlı bir şekilde terk edildikten sonra katılanın müracaatı üzerine bulunarak teslim edildiğinin anlaşılması karşısında, tebliğnamede bu hususlarda bozma isteyen düşünceye katılınmamış, suça sürüklenen çocukların, sahibi katılan tarafından aküsü çıkarılmış olduğu için çalışmayan aracı yokuş aşağı ittirerek çalıştırmaya çalıştıkları, aküsü olmadığını anlayınca hasarlı bir şekilde terketmeleri şeklinde gerçekleşen olayda suça sürüklenen çocuk hakkında koşulları oluşmadığı halde 5237 sayılı TCK’nın 146. maddesinin uygulanması aleyhe temyiz olmadığından bozma nedeni yapılmamıştır.
    Yapılan duruşmaya, toplanan delillere, gerekçeye, hakimin kanaat ve takdirine göre, başka temyiz nedenleri yerinde görülmemiştir.
    Ancak;
    5271 sayılı Ceza ve Güvenlik Tedbirlerinin İnfazı Hakkında Kanunun 106/4. maddesi gereğince, suça sürüklenen çocuk hakkında hükmedilen adlî para cezasının ödenmemesi hâlinde, bu cezanın hapse çevrilemeyeceğinin gözetilmemesi,
    Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuk ... müdafinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, hükmün açıklanan nedenle BOZULMASINA, bozma nedeni yeniden yargılama yapılmasını gerektirmediğinden 5320 sayılı Yasanın 8/1. maddesi aracılığıyla 1412 sayılı CMUK’nın 322. maddesinin verdiği yetkiye dayanılarak, hüküm fıkrasından suça sürüklenen çocuk ... hakkında adli para cezası verilmesine ilişkin kısımdaki "ödenmeyen adli para cezasının hapse çevrileceğinin sanığa ihtarına (ihtar edildi)" cümlesinin çıkarılması suretiyle, eleştiri dışında diğer yönleri usul ve yasaya uygun bulunan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA,
    II-Suça sürüklenen çocuklar ... ve ... hakkında kurulan hükümlere yönelik temyiz istemlerinin incelemesinde;
    Suç tarihinde 12-15 yaş grubunda bulunan suça sürüklenen çocuklar hakkında 5395 sayılı Çocuk Koruma Yasası"nın 35/1. maddesi uyarınca sosyal inceleme yaptırılıp raporunun aldırılmaması ve aynı Yasa"nın 3. fıkrası gereğince sosyal inceleme raporu aldırılmama nedeninin gerekçeli kararda tartışılmaması,
    Bozmayı gerektirmiş, suça sürüklenen çocuklar ... ve ... müdafiilerinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görülmüş olduğundan, diğer yönleri incelenmeyen hükümlerin bu sebeplerden dolayı BOZULMASINA, 16/12/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara