Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/9972 Esas 2022/13097 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
9. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/9972
Karar No: 2022/13097
Karar Tarihi: 25.10.2022

Yargıtay 9. Hukuk Dairesi 2022/9972 Esas 2022/13097 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı, Sağlık Bakanlığına bağlı bir hastanede güvenlik görevlisi olarak çalışırken 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçtiğini ve sözleşmesine göre her ay brüt asgari ücretin %30 fazlası üzerinden ödeme yapılması gerektiği ancak ücretlerin eksik ödendiğini iddia ederek fark ücret alacağı talebinde bulundu. İlk derece mahkemesi davanın kabulüne karar verirken, istinaf ve temyiz başvuruları sonucunda Bölge Adliye Mahkemesi ve Yargıtay kararları davanın reddine hükmetti.
6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (6100 sayılı Kanun) 369 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 370 ve 371 inci maddeleri, 696 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK'ya eklenen geçici 23 ve 24. maddeleri ilgili kanun maddeleri olarak kararda belirtildi.
9. Hukuk Dairesi         2022/9972 E.  ,  2022/13097 K.

    "İçtihat Metni"

    BÖLGE ADLİYE
    MAHKEMESİ : ... 6. Hukuk Dairesi
    DAVA TÜRÜ : ALACAK
    İLK DERECE
    MAHKEMESİ : ... 47. ... Mahkemesi

    Taraflar arasındaki alacak davasından dolayı yapılan yargılama sonunda İlk Derece Mahkemesince davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararın davalı vekili tarafından istinaf edilmesi üzerine, Bölge Adliye Mahkemesince başvurunun esastan reddine karar verilmiştir.
    Bölge Adliye Mahkemesi kararı davalı vekili tarafından temyiz edilmekle; kesinlik, süre, temyiz şartı ve diğer usul eksiklikleri yönünden yapılan ön inceleme sonucunda temyiz dilekçesinin kabulüne karar verildikten ve Tetkik Hâkimi tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra, dosyadaki belgeler incelenip gereği düşünüldü:
    I. DAVA
    Davacı vekili dava dilekçesinde özetle; müvekkilinin Sağlık Bakanlığına bağlı ... ... Eğitim ve Araştırma Hastanesinde güvenlik görevlisi olarak çalışmaktayken 696 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (696 sayılı KHK) kapsamında 02.04.2018 tarihinde sürekli işçi kadrosuna geçtiğini ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin (375 sayılı KHK) geçici 23 üncü maddesi uyarınca Yüksek Hakem Kurulu tarafından karara bağlanan toplu ... sözleşmesinin sürekli işçi kadrolarına geçirilen işçilere de uygulanacağının hüküm altına alındığını, taraflar arasında imzalanmış belirsiz süreli ... sözleşmesine göre davacıya her ay brüt asgari ücretin %30 fazlası üzerinden ödeme yapılması gerektiğinin düzenlendiğini ancak davalı tarafça ... sözleşmesi dikkate alınmaksızın 01.01.2019 tarihinden itibaren ücretlerin eksik ödendiğini iddia ederek fark ücret alacağının davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
    II. CEVAP
    Davalı vekili cevap dilekçesinde; zamanaşımı def'inde bulunduklarını, davacının 02.04.2018 tarihinde sürekli işçi kadrosuna geçirildiğini, 01.01.2019 tarihinden itibaren Bakanlıktan alınan görüş yazıları doğrultusunda işçilerin 31.12.2018 tarihinde almakta oldukları ücretlerin %4 zamlı hâli ile ödendiğini, iddia edildiği gibi taraflar arasında her ay asgari ücretin belirli oranda fazlasının ödenmesi gerektiği hükmü içeren bir ... sözleşmesi bulunmadığını, ücrette indirime gidilmediğini, davacının herhangi bir ücret alacağı bulunmadığını ayrıca davacı tarafça istenilen faiz oranına ve faiz başlangıç tarihine itiraz ettiklerini belirterek davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    III. İLK DERECE MAHKEMESİ KARARI
    İlk Derece Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile davacı ile davalı arasında imzalanan belirsiz süreli ... sözleşmesinde davacının ücretinin brüt asgari ücretin %30 fazlası üzerinden ödeneceğinin düzenlendiği, bu durumda tarafların ... iradesi ile ücreti asgari ücretin %30 fazlası olarak belirlediğinden bu sözleşmeye uygun bir şekilde asgari ücretin %30 fazlasına, Yüksek Hakem Kurulu tarafından bağıtlanan toplu ... sözleşmesinde belirlenen %4 zam oranının uygulanarak ücretin belirlenmesi gerekirken davalı Bakanlıkça sadece toplu ... sözleşmesindeki zammın dikkate alındığı gerekçesiyle belirtilerek davanın kabulüne karar verilmiştir.
    IV. İSTİNAF
    A. İstinaf Yoluna Başvuranlar
    İlk Derece Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı vekili istinaf başvurusunda bulunmuştur.
    B. İstinaf Sebepleri
    Davalı vekili; davanın açıldığı tarih itibarıyla davacının taleplerinin zamanaşımına uğradığını, davacıya hak ettiği ücretlerin ödenmiş olup İdareden herhangi bir alacağı bulunmadığını, ayrıca Mahkemece verilen her bir aya ait ayrı faiz işletilmesi ve bankalarca uygulanan en yüksek banka mevduat faizi işletilmesi kararının yersiz ve mesnetsiz olduğunu savunarak İlk Derece Mahkemesi kararının kaldırılması istemi ile istinaf başvurusunda bulunmuştur.
    C. Gerekçe ve Sonuç
    Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararı ile taraflar arasında kadroya geçiş aşamasında imzalanan ... sözleşmesinde davacının ücretinin her ay asgari ücretin %30 oranında fazlası ile ödeneceğinin kararlaştırıldığı, davalının zamanaşımı def'inin yerinde olmadığı, uygulanan faiz oranı ve faiz başlangıç tarihinin kanuna uygun olduğu belirtilerek davalının istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    V. TEMYİZ
    A. Temyiz Yoluna Başvuranlar
    Bölge Adliye Mahkemesinin yukarıda belirtilen kararına karşı süresi içinde davalı vekili temyiz isteminde bulunmuştur.
    B. Temyiz Sebepleri
    Davalı vekili temyiz dilekçesinde; dava konusu sözleşme incelendiğinde oran kısmının boş olduğunun görüleceğini, davacının ücretinin 375 sayılı KHK hükümlerine göre belirlendiğini, Bakanlığın genel uygulamasının hukuka uygun olduğunu, ücret bordrolarından anlaşılacağı üzere davacının 31.12.2018 tarihli ücretinin korunarak üzerine %4'lük zam yapıldığını, ücret indirimine gidilmediğini, davacının sendika üyesi olup olmadığının, üye ise sendikaya üyelik tarihinin, ... sözleşmesinin sona erip ermediğinin ve dayanışma aidatının ödenip ödenmediği hususlarının tespiti gerektiğini, davacı tarafça istenen faiz oranına ve faiz başlangıç tarihlerine de itiraz ettiklerini belirterek Bölge Adliye Mahkemesi kararının bozulması isteminde bulunmuştur.
    C. Gerekçe
    1. Uyuşmazlık ve Hukuki Nitelendirme
    Uyuşmazlık, 696 sayılı KHK kapsamında sürekli işçi kadrosuna geçirilen davacı işçinin, kadroya geçişte düzenlenen belirsiz süreli ... sözleşmesi hükümlerine göre ücretinin tespiti ile fark ücret alacağının bulunup bulunmadığı hususundadır.
    2. İlgili Hukuk
    6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun (6100 sayılı Kanun) 369 uncu maddesinin birinci fıkrası ile 370 ve 371 inci maddeleri, 696 sayılı KHK ile 375 sayılı KHK'ya eklenen geçici 23 ve 24 üncü maddeler.
    3. Değerlendirme
    1.Bölge adliye mahkemelerinin nihai kararlarının bozulması 6100 sayılı Kanun'un 371 inci maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    2. Temyizen incelenen karar, tarafların karşılıklı iddia ve savunmalarına, dayandıkları belgelere, uyuşmazlığa uygulanması gereken hukuk kuralları ile hukuki ilişkinin nitelendirilmesine, dava şartlarına, yargılama ve ispat kuralları ile kararda belirtilen gerekçelere göre usul ve kanuna uygun olup davalı vekilince temyiz dilekçesinde ... sürülen nedenler kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
    VI. KARAR
    Açıklanan sebeple;
    Temyiz olunan Bölge Adliye Mahkemesi kararının 6100 sayılı Kanun'un 370 inci maddesinin birinci fıkrası uyarınca ONANMASINA,
    Davalı ... harçtan muaf olduğundan harç alınmasına yer olmadığına,
    Dosyanın İlk Derece Mahkemesine, kararın bir örneğinin Bölge Adliye Mahkemesine gönderilmesine,
    25.10.2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.




    Hemen Ara