Esas No: 2015/1542
Karar No: 2015/3179
Karar Tarihi: 02.07.2015
Dolandırıcılığa teşebbüs - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/1542 Esas 2015/3179 Karar Sayılı İlamı
Özet:
Mahkeme, sanığın sahte belgeler kullanarak bankadan kredi almak için başvuruda bulunduğunu ve dolandırıcılığa teşebbüs suçunu işlediğine karar verdi. Adli para cezasının belirlenmesinde, suçtan elde edilen haksız menfaat miktarı dikkate alınarak, sonuç adli para cezası belirlendi. Ancak, gün karşılığı belirlenmesi gereken ceza, haksız elde edilen menfaatin iki katı esas alınarak doğrudan belirlendi. Mahkeme kararı, yapılan yargılamaya ve toplanan delillere uygun olarak onandı. Kanun maddeleri ise şöyle Hükmün açıklandığı tarih itibarıyla yürürlükte olan 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu’nun 158. maddesi, 1. fıkrası: “(e) Banknot, tahvil, hisse senedi, hazine bonosu, altın ve diğer kıymetli kağıtlardan birini veya birden fazlasını sahteliği kesinlik kazanmamış şekilde düzenleyen, üreten, satan veya bunları hesabına veya emrine alan veya sahte olduğunu bilerek satın alan kişi hakkında, iki yıldan beş yıla kadar hapis ve adli para cezasına hükmolunur. Ağırlaştırılmış hâllerde, verilecek ceza yarı oranında artırılır.”
(f) Özel veya resmî belgede sahtecilik yapanlar hakkında, iki yıldan beş yıla kadar hapis cezasına hükmolunur. Aynı fiil, resmî belgede sahtecilik suçunu oluşturacak şekilde işlenmişse, verilecek ceza altı yırdan on iki yıla kadar hapis cezasıdır.
(j) Dolandırıcılık suçlarından dolayı hüküm giyenler hakkında, üç yıldan az olmamak üzere hapis cezasına hükmolunur.
(k) Dolandırıcılık suçunun vücuda getirilmesi amacıyla sahte belge düzenleyenler hakkında, suçtan elde edilen menfaate oranı onda bir oranında olmak ü