Kamu malına zarar verme - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/18258 Esas 2015/2842 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/18258
Karar No: 2015/2842
Karar Tarihi: 23.06.2015

Kamu malına zarar verme - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/18258 Esas 2015/2842 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanık, Tedaşa ait elektrik kablosunu kopartmak suretiyle mala zarar verme suçunu işlemiş ve hakkında ceza verilmesine yer olmadığına karar verilmiştir. Sanığın akıl hastalığı nedeniyle işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını tam olarak algılayamadığı ve davranışlarını yönlendirme yeteneğinin önemli derecede azaldığı saptanmıştır. Ancak, sanığın koruma ve tedavi amaçlı olarak güvenlik tedbirine hükmedilerek yüksek güvenlikli bir sağlık kurumuna yerleştirilmesi gerektiği hüküm altına alınmıştır. Bu karar, TCK'nın 57. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK'nın 321. maddesi gereğince bozulmuştur. Hüküm fıkrasındaki güvenlik tedbiri belirlenmesine ilişkin 2. paragrafın başına “TCK'nın 57. maddesi gereğince” ifadesinin eklenmesi suretiyle sair yönleri usul ve yasaya uygun olan hükmün düzeltilerek onanmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddelerinin Detaylı Açıklaması:
- 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 260/1. maddesi: \"Kanuna aykırılık fiillerinden dolayı kamu davası açılabilmesi, davaya katılabilmenin veya şikayet hakkının doğması veya davada bulunmanın şart olduğu hallerde şikayetçinin, şikayet hakkına veya davanın diğer şartlarından birine sahip olup olmadığı, kovuşturma aşamasında incelenir. Şikayetçinin bu haklardan birine sahip olmadığı anlaşılırsa, davaya devam edilmez ve verilmiş olan hüküm geçersiz olur.\"
- TCK'nın 32/1. maddesi: \"Fiil işleyen kişi, fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını tam olarak algılayamadığı veya bu doğrultuda davranma yeteneği önemli derecede azalmış bulunduğu durumlarda cezadan müstesnadır.\"
- TCK'nın
23. Ceza Dairesi         2015/18258 E.  ,  2015/2842 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Kamu malına zarar verme
    HÜKÜM : Ceza verilmesine yer olmadığına

    Dosya incelenerek gereği görüşülüp düşünüldü:
    Şikayetçi kurum vekilinin kovuşturma aşamasında 28.11.2012 tarihli duruşmada sanığın cezalandırılmasını talep etmesi karşısında; katılan sıfatı alabilecek surette suçtan zarar görmüş bulunan şikayetçi kurum vekilinin 5271 sayılı CMK"nın 260/1. maddesine göre, sanık hakkında kurulan hükmü temyize hakkı bulunduğu belirlenerek yapılan incelemede;
    Sanık ..."ın ... mahallesinde bulunan Tedaşa ait elektrik kablosunu kopartmak suretiyle mala zarar verme suçunu işlediği iddia olunan somut olayda, ... Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi"nin 12/06/2012 tarihli sağlık kurulu raporuna göre sanığın akıl hastalığı nedeniyle işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını tam olarak algılayamadığı, bu fiille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneğinin önemli derecede azaldığı ve TCK"nın 32/1. maddesi kapsamında bulunduğu anlaşıldığından sanık hakkında ceza verilmesine yer olmadığı kararı verilmesinde bir isabetsizlik görülmemiştir.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, katılan kurum yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddine, ancak;
    Sanık hakkında koruma ve tedavi amaçlı olarak güvenlik tedbirine hükmedilerek, sanığın yüksek güvenlikli sağlık kurumlarından birine yerleştirilip koruma ve tedavi altına alınmasına karar verilirken uygulama maddesi olarak TCK"nın 57. maddesinin gösterilmemesi suretiyle CMK"nın 232/6. maddesine muhalefet edilmesi,
    Bozmayı gerektirmiş, katılan vekilinin temyiz itirazları bu itibarla yerinde görüldüğünden hükmün 5320 sayılı Kanun"un 8/1. maddesi gereğince uygulanması gereken 1412 sayılı CMUK.nın 321. maddesi gereğince BOZULMASINA, ancak yeniden duruşma yapılmasını gerektirmeyen bu hususun aynı Kanun"un 322. maddesi uyarınca düzeltilmesi mümkün bulunduğundan, hüküm fıkrasındaki güvenlik tedbiri belirlenmesine ilişkin 2. paragrafın başına “TCK.nın 57. maddesi gereğince” ifadesinin eklenmesi suretiyle sair yönleri usul ve yasaya uygun olan hükmün DÜZELTİLEREK ONANMASINA, 23/06/2015 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.



    Hemen Ara