Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2007/YYB-134 Esas 2007/140 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
Ceza Genel Kurulu
Esas No: 2007/YYB-134
Karar No: 2007/140

Yargıtay Ceza Genel Kurulu 2007/YYB-134 Esas 2007/140 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Sanıkların kendilerine ait yağ fabrikasında kaçak fuel-oil bulundurmaları sebebiyle açılan kamu davasında, Mardin Asliye Ceza Mahkemesi görevsizliğine karar vermiştir. Dosya Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na gönderilmiş, ancak Kurul tarafından herhangi bir karar verilmemiştir. Yargıtay Ceza Genel Kurulu 1684 sayılı yasanın 1. maddesi uyarınca çözülmesi gereken görev uyuşmazlığından söz edilemeyeceğine karar vererek dosyanın tekrar Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu’na iade edilmesine hükmetmiştir. Kanun maddeleri: 4628 S. Elektrik Piyasası Kanunu (Madde 5), 5015 S. Petrol Piyasası Kanunu (Madde 19 ve 1), 5307 S. Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu (Madde 20).
Ceza Genel Kurulu 2007/YYB-134 E., 2007/140 K.

Ceza Genel Kurulu 2007/YYB-134 E., 2007/140 K.

  • GÖREVLİ MERCİİ
  • İDARİ PARA CEZALARI
  • 4628 S. ELEKTRİK PİYASASI KANUNU [ Madde 5 ]
  • 5015 S. PETROL PİYASASI KANUNU [ Madde 19 ]
  • 5015 S. PETROL PİYASASI KANUNU [ Madde 1 ]
  • 5015 S. PETROL PİYASASI KANUNU [ Madde 3 ]
  • 5307 S. SIVILAŞTIRILMIŞ PETROL GAZLARI (LPG) PİYASASI K... [ Madde 20 ]
  • "İçtihat Metni"

    Sanıklar Eyyup Y.... ve Osman S..."in kendilerine ait olan Ç…

    …. Yağ Fabrikası"nda kaçak fuel-oil bulundurmak suretiyle 1918 sayılı Yasaya muhalefet suçunu işlediklerinden bahisle açılan kamu davaları sonunda; Mardin Asliye Ceza Mahkemesince 15.04.2004 gün ve 543-386 sayı ile; suç tarihinden sonra yürürlüğe giren 5015 sayılı Yasanın 1,3 ve 19. maddeleri ile 765 sayılı TCY.nın 2. maddesi gerekçe gösterilerek mahkemenin görevsizliğine, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun görevli olduğuna karar verilmiştir.

    Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından bu konuda verilmiş bir karar bulunmamaktadır.

    Enerji Piyasası Daire Başkanı Zekeriya G…

    …… (Başkan adına) tarafından Konya 1. Asliye Ceza Mahkemesine hitaben yazılan 26.12.2006 tarihli yazı ile; bu konuda kurumun yetkili olmadığı belirtilerek iade edilen dosya, Yargıtay C.Başsavcılığının "henüz 1684 sayılı Yasanın 1. maddesi uyarınca verilmiş bir görevsizlik kararı bulunmadığından, görev uyuşmazlığı da doğmadığı nazara alınarak, dosyanın incelenmeksizin iadesine karar verilmesi gerektiği" görüşünü içeren 26.05.2007 gün ve 65670 sayılı tebliğnamesi ekinde Yargıtay Ceza Genel Kuruluna gönderilmekle okundu, gereği konuşulup düşünüldü.

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    CEZA GENEL KURULU KARARI

    Hukuka uygun yöntemle derlenen bilgi ve belgelere göre;

    1)Yargılama konusu maddi olayın;

    Sanıklar Eyyup Y.... ve Osman S..."in kendilerine ait olan Ç…

    ….. Yağ Fabrikası"ndaki yağ depolarında kaçak fuel-oil bulundurmaları tarzında gerçekleştiği,

    2) Yerel Mahkeme ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu arasında oluşan ve Yargıtay Ceza Genel Kurulu"nca çözülmesi gereken hukuki ihtilafın;

    Yüklenen eylemle ilgili yaptırım uygulama hususunda Mardin Asliye Ceza Mahkemesinin mi yoksa, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu"nun mu görevli olduğunun belirlenmesi hususunda ortaya çıktığı,

    3)-Genel Kurul"ca yapılan değerlendirmede;

    Ceza Genel Kurulunun 10.05.2005 gün ve 51-47 sayılı kararında ilke ve gerekçeleri belirlendiği üzere;

    1- Devlet sistemimiz içinde yer alan il ve ilçe idare kurulları, en büyük mülkî amirlikler, belediye makamları, gümrük komisyonları, orman işletme şeflikleri, Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ve benzeri kuruluşlar yargı mercii olmadıkları halde, yaptırım uygulama bakımından kendilerine kısmen kaza yetkisi verilmiş olmaları nedeniyle, adli yargı mercii olan genel mahkemeler ile kaza yetkisini haiz bu makamlar arasında çıkabilecek görev ve yetki uyuşmazlıklarını, merci belirleme suretiyle çözme görevi, 1684 sayılı Yasanın 1. maddesi uyarınca Ceza Genel Kuruluna aittir.

    2- 4628 sayılı Yasanın 5. maddesinde Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunun oluşumu düzenlenmiş olup, 5307 sayılı Yasanın 20. maddesiyle anılan Yasaya eklenen 5/C maddesinde ise, Kurulun sıvılaştırılmış petrol gazları (LPG) piyasası ilgili görevlerine yer verilmiştir. Maddenin son fıkrasında, "Sıvılaştırılmış Petrol Gazları (LPG) Piyasası Kanunu ve Elektrik Piyasası Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun hükümlerine, çıkarılan yönetmelik hükümlerine, Kurul tarafından onaylanan tarife ve yönetmeliklere, lisans hüküm ve şartlarına, teknik düzenlemelere ve Kurul kararlarına aykırı davranıldığı durumlarda idarî para cezası vermek, lisansları iptal etmek." Kurulun görevleri arasında sayılmıştır. Hal böyle iken Mahkemenin görevsizlik kararı üzerine, yaptırım uygulama bakımından kısmen kaza yetkisi verilmiş bulunan makamlardan olan Enerji Piyasası Düzenleme Kurulunca karar verilmesi yerine, Daire başkanı yazısıyla gönderilen dosyada, 1684 sayılı Yasanın 1. maddesi uyarınca henüz usulünce verilmiş bir karşı görevsizlik kararı olmadığından, bu aşamada Ceza Genel Kurulunca çözümlenmesi gereken bir uyuşmazlıktan söz edebilmek olanağı bulunmamaktadır.

    Bu itibarla, gereğinin yerine getirilmesini ve görevsizlik kararının Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu"nca verilebilmesini temin için dosyanın incelenmeksizin mahalline iadesine karar verilmelidir.

    SONUÇ :

    Açıklanan nedenlerle;

    Mardin Asliye Ceza Mahkemesi"nin görevsizlik kararına karşı kaza yetkisini haiz Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu tarafından verilen ve selbi görev uyuşmazlığı oluşturan bir karar bulunmaması nedeniyle, bu aşamada Yargıtay Ceza Genel Kurulunca, 1684 sayılı Yasanın 1. maddesi uyarınca çözümü gereken bir görev uyuşmazlığından söz edilemeyeceğinden, dosyanın incelenmeksizin Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu"na iade edilmek üzere Yargıtay C.Başsavcılığına tevdiine, 12.06.2007 günü yapılan müzakerede oybirliği ile karar verildi.

    Hemen Ara