Esas No: 2011/10426
Karar No: 2011/3893
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/10426 Esas 2011/3893 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Dörtyol 1. İş Mahkemesi
TARİHİ : 16/05/2011
NUMARASI : 2010/541-2011/236
Davacı işçinin iş sözleşmesinin feshinin geçersizliği ve işe iade isteğinin kabulüne ilişkin mahkemece verilen karar, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından; "...davacının görevlendirildiği Fen İşleri Müdürlüğü’nde iş şartlarının ağırlaşıp ağırlaşmayacağı olgusu mahkemece aydınlatılmamıştır. Mahkemece yapılacak iş davacının eylemli olarak çalıştığı yer ile yapması gereken iş arasında bir ağırlaştırma olup olmadığını kuşkuya yer vermeyecek şekilde belirlemek ve sonucuna göre karar vermektir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir." gerekçesi ile bozulmuştur.
Mahkemece bozma ilamı doğrultusunda yapılan yargılama sonucunda, "Dava konusu olayda davalı Belediye davacıyı Fen İşleri Müdürlüğünde görevlendirmiş ise de görevlendirme yazısında davacının burda ne iş yapacağını bildirmemiştir. Mahkememizce yazılan müzekkereye davalı Belediyenin verdiği 25/04/2011 tarihli cevap yazısından da davacının görevlendirildiği Fen İşleri Müdürlüğünde iş taksimatı yapılmadığı için ne iş yapacağının belli olmadığı anlaşılmıştır. Bu durumda davacı görevlendirildiği Fen İşleri Müdürlüğünde ne iş yapacağını bilmediğinden değişikliği kabul etmemekte haklı olacaktır. Davacının değişikliği kabul etmeyerek yeni görevlendirildiği yere gitmeyerek eski görev yerine gittiği anlaşıldığından yapılan feshin haksız olduğu kanaatine varılarak davanın kabulüne karar vermek gerekmiş..." gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Her ne kadar Mahkemece bozma ilamına uyulmuşsa da bozma gerekleri yerine getirilmeden karar verilmiştir. Bozma sonrası Belediyeden alınan cevap bozma ilamında kuşkuya yer bırakmayacak şekilde belirlenmesi gerektiği belirtilen hususları karşılamaya yeterli değildir. Mahkemece bir bilirkişi eşliğinde davacının değişiklikten önce çalıştığı işyeri ile değişiklikten sonra çalıştırılmak istenen işyeri keşif yapılmak suretiyle incelenerek, çalışma koşullarında işçinin aleyhine esaslı değişiklik yapılıp yapılmadığı, aleyhine değişiklik yoksa bu değişikliğin işverenin yönetim hakkı kapsamında kalıp kalmadığı duraksamaya yer vermeyecek biçimde belirlenmeli bundan sonra sonuca gidilmelidir.
Yukarıda açıklanan nedenlerle mahkemece kurulan hüküm usul ve yasaya aykırı bulunmuş, bozulması gerekmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.11.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.