Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/1661 Esas 2011/3759 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/1661
Karar No: 2011/3759

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/1661 Esas 2011/3759 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2011/1661 E.  ,  2011/3759 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, iş sözleşmesinin haklı ve geçerli neden olmaksızın feshedildiğini, feshin geçersizliğine, işe iadeye ve yasal haklarına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının yasak olduğunu bilmesine rağmen eczaneye hasta yönlendirdiği,eczaneden ilaç getirttiği,09.11.2009 tarihinde masasının yanında kemoterapi ilaçlarını bulundurduğu anlaşılmakla 4857 Sayılı İ.K.’nun 25/ll maddesi gereğince haklı nedenle feshedildiğinden davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının eczaneye hasta yönlendirmesi yapmadığı,ilaçta getirtmediği,09.11.2009 tarihinde masası yanında bulunan kemoterapi ilaçlarının kemoterapiye giren bir hasta tarafından kemoterapi sonunda alınmak üzere bırakıldığının tanık beyanları ile sabit olduğundan bahisle davacının iddia edilen eylemlerinin ispatlanamadığı gerekçesiyle işe iadeye karar verilmiştir.
    Hüküm davalı işveren tarafından temyiz edilmiştir.
    İşçinin geçerli bir feshe neden olabilecek davranışları İş Yasasının 25.maddesinde öngörülen ve işverene derhal fesih yetkisi tanıyan haklı nedenlerden farklıdır. Yargılama sırasında bu nedenlerin ağırlıkları her olayın özelliğine göre değerlendirilmelidir. İşçinin iyiniyet ve ahlak kurallarına uymayan davranışı sonucunda iş ilişkisine devam etmek işveren açısından çekilmez hale gelmişse, diğer bir anlatımla güven temeli çökmüşse işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı doğar. Buna karşılık işçinin davranışı taraflar arasında bulunması gereken güven temelini çökertecek ağırlıkta bulunmamakla, iş ilişkisine devamı tam anlamıyla çekilmez hale getirmemekle birlikte, işin normal işleyişini bozuyorsa, işyerindeki uyumu olumsuz yönde etkiliyor ve işverenden bu nedenle iş ilişkisini yürütmesi normal olarak beklenemiyorsa İş Yasasının 18/1.maddesi gereği geçerli fesih hakkı doğar.
    Somut olayda, davalıya ait hastanenin rapor ünitesinde 15.02.2008- 9.11.2009 tarihleri arasında raportör olarak çalışan davacının aşamalardaki dolaylı ikrarı,aynı birimde çalışan tanığın tutarlı ve inandırıcı bulunan ayrıntılı anlatımı karşısında yasak olduğunu

    bilmesine rağmen tanıdığı bazı hastalara eczaneden ilaç temin ettiği anlaşılmaktadır. Bu durumda artık işverenden iyi niyet kuralları çerçevesinde iş ilişkisini devam ettirmesi normal ölçülerde beklenemez. Fesih nedeni yapılan davranışlar haklı neden boyutuna ulaşmamakta ise de, fesih için geçerli neden teşkil etmektedir. Bu nedenle davanın reddi gerekirken, yazılı şekilde kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 20.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM : Yukarıda açıklanan gerekçe ile;
    1. Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Davanın REDDİNE,
    3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4.Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 30.00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5.Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
    Kesin olarak 01.11.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.




    Hemen Ara