Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/4457 Esas 2022/7928 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/4457
Karar No: 2022/7928
Karar Tarihi: 26.05.2022

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/4457 Esas 2022/7928 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mahkeme kararı, bir iş kazasına ilişkin rücuan tazminat davasının kısmen kabul edilmesi sonucunda verilmiştir. Ancak davacı ve davalılar tarafından temyiz edilmiştir. Bir önceki bozma kararındaki belirtilen kusur sorumluluğunun ve işverenin kusurunun tespiti konularının eksik kalması nedeniyle, uzman bilirkişi heyetinden kusur raporu alınması gerektiği, ancak yanılgılı değerlendirme sonucunda ATK' dan rapor alındığı tespit edilmiştir. Bu nedenle hüküm bozulmuştur.
Kanun Maddeleri: İş Kazaları ve Meslek Hastalıkları Sigortası Kanunu'nun 21. maddesi.
10. Hukuk Dairesi         2022/4457 E.  ,  2022/7928 K.

    "İçtihat Metni"

    Mahkemesi :İş Mahkemesi



    Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
    Mahkemece, bozma ilamına uyularak ilamında belirtildiği şekilde davanın kısmen kabulüne karar verilmiştir.
    Hükmün davacı Kurum vekili ve davalılardan ... tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra, işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Bir önceki bozma kararında “...davanın yasal dayanağını oluşturan 5510 sayılı yasanın 21. maddesi kusur sorumluluğunu öngördüğünden, Türk Borçlar Kanunu’nda düzenlenen kusursuz sorumluluk ilkesinin somut davada uygulama alanı bulunmamaktadır. Eldeki davaya konu kazayla ilişkin esas alınan kusur raporunda davalı ...’in olayda tamamen kusurlu olduğu belirlenmesine karşın, davalı işverenin kazaya etki eden kusuru bulunup bulunmadığı irdelenerek, sorumluluğu kusur sorumluluğu ilkesi uyarınca belirlenmeli, ehliyetli olan bir kişiyi çalıştıran işverenin genel trafik kurallarına göre hareket etme zorunluluğu bulunan sürücüyü eğitmesi konusunda kusuru bulunmadığı gözetilmeli, işverenin kusurunun araçtaki bakım eksikliği, arıza, sigortalının aşırı ve yoğun çalışması gibi hususlar olabileceği göz önünde bulundurularak (somut tespitlerle belirlenecek kusur izafe edilmesi gerekir) kusurunun tespit edilmesi gerekir. Bu sebepten kusurun belirlenmesinde zararlandırıcı sigorta olayının ne şekilde oluştuğunun dosya içeriğindeki tüm deliller takdir olunarak belirlenmesi ve kabul edilen maddi olgular doğrultusunda alanında uzman bilirkişi heyetinden kusur raporu alınarak sonucuna göre karar verilmesi gerekirtiği...” belirtilmesine karşın bozma gereğinin yerine getirilmediği anlaşılmakla, olayın niteliği gereği davaya konu olayla ilgili uzman bilirkişi heyetinden kusur raporu alınması gerekirken ATK’dan rapor alınması isabetsiz olup, yanılgılı değerlendirme sonucu yazılı şekilde karar verilmiş olması, usul ve yasaya aykırı olup, bozma nedenidir.
    O hâlde, davacı Kurum vekili ve davalı ...'in bu yönleri amaçlayan temyiz itirazları kabul edilmeli ve hüküm bozulmalıdır.
    S O N U Ç : Temyiz edilen hükmün yukarıda açıklanan nedenlerle BOZULMASINA, temyiz harcının istek halinde ilgilisine iadesine,26.05.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.











    Hemen Ara