Esas No: 2011/7708
Karar No: 2011/2948
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/7708 Esas 2011/2948 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteğin reddine karar vermiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı, davalı işyerinde gişe jeton satış görevlisi olarak işe başladığını , davalının kendisinin yapması gereken asıl işin bir bölümünü muvazaalı olarak taşeron şirketlere ihale etmesi nedeniyle bir çok taşeron firmada çalıştığını, alınan yönetim kurulu kararları gereği yapısal ve teknolojik nedenlerle jeton satış hizmetlerinin jetonmatik makinaları ve bayiler yoluyla sürdürüleceğinden vasfına uygun iş bulunamadığı gerekçesiyle iş sözleşmesinin feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğinin tesbiti ile işe iadesine, işe başlatılmaması halinde 8 aylık brüt ücreti tutarında tazminatın, boşta geçen sürelere ilişkin 4 aylık ücretin davalıdan tahsiline karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı, davacının iş sözleşmesinin jeton satış işlerinde yeniden yapılanmaya gidilmesi sebebiyle geçerli nedenle feshedildiğini, feshin son çare olması ilkesine uyulduğunu, alt işverenlerle aradaki ilişkinin muvazaalı olup olmadığının her alt işveren için ayrı ayrı araştırılarak değerlendirilmesi gerektiğini, ilişkinin muvazaalı olmadığını savunarak davanın reddini talep etmiştir.
Yerel mahkemece davanın sadece asıl işverene karşı açılamayacağı gerekçesiyle davanın taraf sıfatı yokluğundan reddine karar verilmiştir.
Davacı, davalıya ait asıl işlerde çalışmaktadır. 4857 sayılı İş Kanunu"nun 2/6. maddesine göre asıl işin, işletmenin ve işin gereği ile teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektirmesi halinde alt işverene verilmesi mümkündür. Somut olayda teknolojik nedenlerle uzmanlık gerektiren bir durum bulunmadığı halde asıl iş alt işverene verilmiştir. Bu nedenle, davalı ile dava dışı dava dışı Seven İnşaat Elekt.Tur.San.ve Tic.Ltd.Şti arasındaki asıl işveren-alt işveren ilişkisi 4857 sayılı İş Kanunu"nun 2/6. maddesine uygun değildir. Davacının gerçek işvereni davalı şirket olduğundan, hakkındaki davanın taraf sıfatı yokluğu nedeniyle reddi hatalı olmuştur.
Öte yandan davalı işverence feshin geçerli nedene dayandığı kanıtlanamadığından istemin kabulüne karar verilmesi gerekmiştir.
Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunun 20. maddesinin 3.fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
HÜKÜM : Yukarıda belirtilen nedenlerle;
1-)Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2-)İşverence yapılan FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE VE DAVACININ İŞE İADESİNE,
3-)Davacının yasal sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının fesih nedeni ve kıdemi dikkate alınarak 5 aylık ücreti olarak belirlenmesine,
4-)Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine, davacının işe başlatılması halinde varsa ödenen ihbar ve kıdem tazminatının bu alacaktan mahsubuna,
5-)Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6-)Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 1.100.00 TL vekâlet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
7-)Davacı tarafından yapılan 30.00 TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
8-)Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak 24.10.2011 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.