Esas No: 2011/1983
Karar No: 2011/2489
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/1983 Esas 2011/2489 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili davalı ...’nda muhasebe elemanı olarak çalışan davacının çıkışının verilerek iş sözleşmesinin geçerli neden olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
Davalı vekili, iş sözleşmesini feshedilmediğini her yıl kendi kabulünde olduğu gibi tekrar işe çağrılması için iş sözleşmesini askıya alındığını ancak çağrıyı beklemeden dava açtığını bu şekilde sözleşmenin işçi tarafından feshedildiğini ileri sürek davanın reddine karar verilmesini istemiştir.
Mahkemece bozma kararına uyularak yapılan yargılamanın sonucunda davanın kabulüne karar verilmiştir.
Mahkemece uyulan Yargıtay 9.HD.21.6.2010 günlü bozma ilamında “Dosya içeriğine göre davalı ... işyerinde çalışan davacı işçinin her yıl belirli bir süre çalıştığı daha önce iş sözleşmesinin her yıl askıya alındığı davacının 5620 sayılı yasa uyarınca sürekli işçi kadrosuna geçirildiğine dair kaydın bulunmadığı, iş sözleşmesinin daha önceki yıllarda olduğu gibi askıya alındığı anlaşılmaktadır. Davacı sürekli işçi kadrosuna geçirilmemiş ise işverenin askıya alma işlemini yasadan kaynaklanmaktadır. Bu işlemin fesih olarak nitelendirilmesi bu durumda doğru değildir. Bu nedenle öncelikle davacının sürekli işçi kadrosuna geçirilip geçirilmediği araştırılmalı sürekli işçi kadrosuna geçirilmiş ise şimdiki gibi davanın kabulüne karar verilmelidir. Aksi halde ortada bir fesih bulunmadığı kabul edilerek davanın reddine karar verilmesi gerektiği belirtilmiştir.
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı Konya İl Müdürlüğünün 20.9.2010 tarihli yazısından davacının 5620 sayılı Kanun kapsamında kamuda çalışan geçici işçilerin daimi kadroya geçirilmeleri ile ilgili olarak davalının çalıştığı Akören Belediye Başkanlığının 22.1.2008 tarihli yazıları ve eki Bakanlıkça onaylı tablo ve 22.2.2008 tarihli yazılarına istinaden İl müdürlüğünün 25.2.2008 tarihli yazıları uyarınca daimi işçi kadrosuna tescilinin yapıldığı anlaşılmaktadır.
Davacının iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından 14.11.2007 tarihi itibariyle geçici olarak çıkışı verilmek suretiyle askıya alınmış ancak yargılama devam ederken 25.2.2008 tarihi itibariyle de daimi kadroya alınarak çalıştırılmaya başlanmıştır. Bu durumda 13.11.2007 tarihli fesih işlemi geçersiz hale geldiğinden işe başlatma yönünden davanın konusu kalmamıştır. Ancak davacının fesih sayılan askıya alınma işleminden daimi kadroya geçirildiği tarih arasındaki en fazla 4 aylık süre yönünden ücret ve yasal haklarının tahsiline karar verilmesi gerekirken yazılı şekilde davacının işe iadesine karar verilmesi usul ve yasaya aykırı olup bozmayı gerektirir.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca yerel mahkeme kararı bozularak Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM : Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1. Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2. Davacının daimi kadroya geçirilmeden önce işverence hizmet sözleşmesinin askıya alınması şeklinde gerçekleşen 13.11.2007 tarihli yaptığı fesih işleminin geçersiz olduğunun tespitine,
3-Davacının fesih sayılan askıya alınma tarihi 13.11.2007 ila daimi kadroya geçirildiği 25.2.2008 tarihleri arasındaki boşta geçer süre ücreti ve diğer hakların davacıya ödenmesine,
4-Davacı daimi kadroya geçirilmiş olmakla işe başlatmama tazminatı istemi yönünden dava konusuz kaldığından bu istem hakkında karar verilmesine yer olmadığına,
5. Harçlar Kanunu gereğince alınması gerekli bakiye 1.55 Tl ilam harcının davalıdan tahsiline,
6.Davacının yapmış olduğu 51.90 TL yargılama giderinden kabul ve red oranına göre 25.00 TL’ sinin davalıdan alınarak davacıya verilmesine bakiye kısmının davacı üzerinde bırakılmasına,
7.Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100.00 TL ücreti vekâletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine, kesin olarak, oybirliğiyle 10.10.2011 tarihinde karar verildi.