İş sözleşmesinin davalı işveren tarafından geçerli neden olmadan feshedildiğini belirten davacı işçi, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini talep etmiştir.
Davalı vekili, müvekkili şirketin hisselerinin yabancı ortaklığa devredilmesi ve unvan değişikliği sonunda yapılan çalışmalar neticesinde alınan işletmesel karar gereğince ortaya çıkan organizasyonel değişiklik ve yeniden yapılanma ihtiyacı içerisinde, pazarlama birimi ile davacının birim müdürü olduğu kurumsal iletişim biriminin birleştirilmesine karar verildiğini, bu nedenle hizmetine ihtiyaç kalmayan davacının başka bir şekilde çalıştırılma imkânı kalmadığından iş akdinin feshedildiğini beyanla davanın reddini savunmuştur.
Mahkemece, feshin doğru ve geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar taraf vekilleri tarafından temyiz edilmiştir.
4857 sayılı yasanın 18. maddesinde iş sözleşmesinin işveren tarafından işletmenin, iş yerinin ve işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanarak fesih edilebileceği düzenlenmiştir.
Davalı şirket iş sözleşmesinin fesih nedeni olarak organizasyonel değişiklik sonrası meydana gelen istihdam fazlalığına dayanmıştır. Öncelikle davalı şirkette ne tür bir organizasyonel değişiklik yapıldığı, yapılmışsa davacının istihdam fazlası durumuna gelip gelmediği açıklığa kavuşturulmalıdır. Ayrıca davalı şirkette davacının konumuna uygun başka bir kadro bulunup bulunmadığı, istihdam fazlalığı varsa davacının unvan ve konumuna uygun kadroya tercih edilmeme nedeni, başka bir anlatımla feshin son çare olması ilkesine uyulup uyulmadığı konusunda gerekirse uzman bilirkişi incelemesi yaptırılarak sonucunda oluşacak kanaate göre bir karar verilmelidir. Eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmiş olması hatalı olmuştur.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgililere iadesine, 03.10.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.