Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/1888 Esas 2011/1325 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/1888
Karar No: 2011/1325

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/1888 Esas 2011/1325 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı işçinin iş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiği iddiasıyla feshin geçersizliğine karar verilmesi istenmiştir. Yargıtay'ın ilk kararı feshin geçerli nedene dayanmadığına hükmetse de sendikal nedenin varlığı yönünde yapılan araştırmanın eksik olduğu gerekçesiyle bozmuştur. Yeniden yapılan yargılama sonucunda işyerinde sendikal örgütlenme faaliyetlerinin başlamasından sonra sendikaya üye olan ve olmak isteyen işçilere baskı yapıldığı ve davacının iş sözleşmesinin sendikal nedene dayanarak feshedildiği kabul edilmiştir. Karara göre işverence yapılan feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmiştir. Ayrıca, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde davacının tazminat alacağı da belirlenmiştir. Kararda belirtilen kanun maddesi 4857 sayılı İş Kanunu'nun 20. maddesi 3. fıkrasıdır.
(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2011/1888 E.  ,  2011/1325 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA :Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde taraflar avukatlarınca temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Dairemiz Üyesi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı işçinin iş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiği iddiası ile feshin geçersizliğine karar verilmesi talebinin kabulüne ilişkin mahkemece verilen kararın temyizi üzerine Yargıtay 9.Hukuk Dairesince feshin geçerli nedene dayanmadığına ilişkin varılan sonucun isabetli olduğu, ancak sendikal nedenin varlığı yönünde yapılan araştırma ve incelemenin eksik olduğu gerekçesi ile bozulmuştur.
    Mahkemece bozma ilamına uyularak yeniden yapılan yargılama sonucunda bu defa sendikal nedenin kanıtlanmadığı sonucuna varılarak hüküm kurulmuştur.
    Dosya içeriğine, tanık anlatımlarına ve özellikle bozmadan sonra yapılan araştırmalara göre işyerinde sendikal örgütlenme faaliyetlerinin başlamasından sonra sendikaya üye olan ve olmak isteyen işçilere çeşitli baskılar yapıldığı, bu baskılara dayanamayan bir kısım işçinin üye olduktan kısa bir süre sonra çekildikleri, üyelikten ayrılan işçilerin çalıştırılmaya devam edildiği, sendika üyeliğinden ayrılmayan davacı ve bir kısım arkadaşının ise sözleşmelerinin feshedildiği anlaşılmaktadır. Mevcut delil durumuna göre feshin sendikal nedene dayandığının kabulü gerekir. Yazılı şekilde hüküm kurulmuş olması hatalı olmuştur.
    Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanunun 20.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir.
    HÜKÜM : Yukarıda belirtilen nedenlerle;
    1-Yerel mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-İşverence yapılan FESHİN GEÇERSİZLİĞİNE VE DAVACININ İŞE İADESİNE,
    3-Davacının yasal sürede işe başvurmasına rağmen, işverenin süresi içinde işe başlatmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının fesih nedeni ve kıdemi dikkate alınarak 4 aylık ücreti olarak belirlenmesine,
    4-Davacının işe iade için işverene süresi içinde başvurması halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar doğmuş bulunan en çok dört aylık ücret ve diğer haklarının davacıya ödenmesi gerektiğinin belirlenmesine, davacının işe başlatılması halinde varsa ödenen ihbar ve kıdem tazminatının bu alacaktan mahsubuna,
    5-Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    6-Davacı vekille temsil edildiğinden, karar tarihinde yürürlükte olan tarifeye göre 1.100. TL vekâlet ücretinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine,
    7-Davacı tarafından yapılan (58.20) TL yargılama giderinin davalıdan alınıp davacıya verilmesine, davalının yaptığı yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    8-Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, kesin olarak, oybirliğiyle 28.09.2010 tarihinde karar verildi.




    Hemen Ara