Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/862 Esas 2011/1275 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/862
Karar No: 2011/1275

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/862 Esas 2011/1275 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2011/862 E.  ,  2011/1275 K.

    "İçtihat Metni"



    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, iş sözleşmesinin haklı ve geçerli neden olmaksızın feshedildiğini, feshin geçersizliğine, işe iadeye ve yasal haklarına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı vekili, davacının iş sözleşmesinin gerçek dışı raporlama yapmak ve masraf göstermesi nedeni ile 4857 Sayılı İ.K.’nun 25/ll maddesi gereğince haklı nedenle feshedildiğinden davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının gerçek dışı raporlama yaptığı savının yerinde olmadığı,davacının iddia edilen eyleminin ispatlanamadığı gerekçesiyle işe iadeye karar verilmiştir.
    Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    İş sözleşmesinin, işçinin doğruluk ve bağlılığa aykırı söz veya davranışları sebebiyle işverence haklı olarak feshedilip feshedilmediği noktasında taraflar arasında uyuşmazlık söz konusudur.
    4857 sayılı İş Kanununun 25. maddesinin II. bendinde, ahlak ve iyi niyet kurallarına uymayan haller sıralanmış ve belirtilen durumlar ile benzerlerinin varlığında işverenin haklı fesih imkanının olduğu açıklanmıştır. Yine aynı maddenin II. bendinin (e) alt bendinde, işverenin güvenini kötüye kullanmak, hırsızlık yapmak, işverenin meslek sırlarını ortaya atmak gibi doğruluk ve bağlılığa uymayan işçi davranışlarının da işverene haklı fesih imkanı verdiği ifade edilmiştir. Görüldüğü üzere yasadaki haller sınırlı sayıda olmayıp, genel olarak işçinin sadakat borcuna aykırılık oluşturan söz ve davranışları işverene fesih imkanı tanımaktadır.
    Somut olayda, davalı işyerinde tıbbi mümessil olarak 7.11.2006- 8.7.2009 tarihleri arasında çalışan davacının, doktorlar ile ilaç tanıtım toplantısı yapılmadığı halde yapılmış gibi gerçeğe aykırı 8.5.2009 tarihli toplantı değerlendirme formu düzenlendiği, bu forma kredi kartı harcama fişi eklediği sabit olmakla bu husus 4857 Sayılı İ.K.’nun 25/ll-e maddesi gereğince doğruluk ve bağlılığa uymayan davranış olup fesih haklıdır. Davanın reddine karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile kabulü hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.

    4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca Dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
    HÜKÜM : Yukarda açıklanan gerekçe ile;
    1. Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2. Davanın REDDİNE,
    3. Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4.Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına, davalının yaptığı 30.00 TL yargılama giderinin davacıdan tahsili ile davalıya ödenmesine,
    5.Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100.00 TL ücreti vekaletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6. Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde davalıya iadesine,
    Kesin olarak 27.09.2011. gününde oybirliği ile karar verildi.




    Hemen Ara