Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan-sendikal nedenle işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliği ile işe iadesine ve buna bağlı tazminat ile boşta geçen süre ücretinin hüküm altına alınması isteğinde bulunmuştur.
Davalı işveren, davacının işyerinde işini gereği gibi yapmaması, savsaklaması üzerine kendisinin uyarıldığını, ancak aynı davranışını sürdürerek ve amirlerine de karşı gelerek işyeri disiplinini bozduğunu,iş akdi belirli süreli olduğundan işe iade hükümlerinin uygulanamayacağını,sendikal nedenin söz konusu olmadığını savunmuştur.
Mahkemece davacının verimsizliğine ve davranışlarına dayalı olarak iş akdi feshedildiğine göre fesih öncesi verimsizliği ile ilgili prosedürün işletildiği, huzursuzluk çıkardığı ve savunmasının alınarak iş akdinin feshedildiğinin daha somut delillerle kanıtlanması gerektiği , feshin sendikal nedene dayandığı gerekçesi ile isteğin kabulüne karar verilmiştir.
Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 19.maddesine göre işverence iş sözleşmesinin yazılı bir fesih bildirimi ile sonlandırılması ve fesih nedenin açık ve kesin bir şekilde belirtilmesi gerekir. Davacının iş sözleşmesinin yazılı bir fesih bildirimi yapılmadan feshedilmesi nedeni ile feshin geçersizliğine karar verilmiş olması isabetlidir.
Davacı iş sözleşmesinin sendikal nedenle feshedildiğini ileri sürmüştür. Davacı iddialarını kanıtlamak için tanık dinletmemiş,davalı tanıkları savunmaları desteklemişlerdir. Dosya içeriğine göre işyerinde fesih tarihi itibari ile çalışanlardan kaç işçinin sendikaya üyesi olduğu, kaçının üyelikten çekildiği, üyelikten çekilenlerden çalıştırılan işçi olup olmadığı, kaç işçinin iş sözleşmesinin feshedildiği ve işten çıkarılanların tamamının sendika üyesi olup olmadığı, işyerinde çalışması devam eden sendika üyesi işçiler olup olmadığı gibi hususlar dosya içeriğinden anlaşılamamaktadır. Feshin sendikal nedene dayanıp dayanmadığı hususunun kuşkuya yer vermeyecek bir şekilde açıklığa kavuşturulması
için belirtilen yönlerden gerekli araştırmaya gidilmeli ve toplanacak deliller dosya içeriği ile yeniden bir değerlendirmeye tabi tutularak bir karar verilmelidir. Eksik incelemeyle hüküm kurulması hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 26.09.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.