Esas No: 2022/4235
Karar No: 2022/9797
Karar Tarihi: 23.06.2022
Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/4235 Esas 2022/9797 Karar Sayılı İlamı
10. Hukuk Dairesi 2022/4235 E. , 2022/9797 K.Özet:
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir. Mahkeme, davanın bir kısmının kabulüne karar vermiştir. Karar, davacı kurum ile bir davalı şirket avukatları tarafından temyiz edilmiştir. Temyiz isteği kabul edilmiş ve Tebligat Kanunu'nun hangi maddelerine göre tebligat yapılabileceği detaylı bir şekilde açıklanmıştır. Gıyabi hükmün davalı şirkete yanlış adres üzerinden yapıldığı belirtilmektedir. Ayrıca, davalı şirketlerin kapatılmasıyla ilgili bilgi verilmiş ve dosya geri çevrilerek prosedür işletileceği belirtilmiştir.
Tebligat Kanunu'nun 12. ve 13. maddelerinde, hükmi şahıslara tebligatın nasıl yapılacağı açıklanmaktadır. Tebligatın selahiyetli mümessiller aracılığıyla ya da diğer görevlilere yapılması gerektiği belirtilmektedir. Ayrıca, Tebligat Kanunu'nun Uygulanmasına Dair Yönetmelik Hükümleri'ne de yer verilmiştir. Bu yönetmelik, tebligat yapılacak olan memur veya müstahdemin, tüzel kişinin o yerdeki teşkilatı veya personeli içinde görev itibariyle tebligatın muhatabı olan tüzel kişinin temsilcisinden
"İçtihat Metni"
Mahkemesi :... Mahkemesi
Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
Mahkemece, bozmaya uyularak ilâmında belirtildiği şekilde davanın ... İnş. A.Ş. ve ... yönünden kabulüne, ... Eğitim Kur. A.Ş. yönünden reddine karar verilmiştir.
Hükmün, davacı Kurum ile davalılardan ... İnş. A.Ş. avukatları tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
1-Tebligat Kanununun 12. maddesine göre, hükmi şahıslara tebliğin selahiyetli mümessillerine, bunlar birden ziyade ise yalnız birine yapılır. Aynı kanunun 13. maddesine göre de; tebliğ yapılacak bu kişiler her hangi sebeple mutad ... saatlerinde işyerinde bulunmadıkları veya o sırada evrakı bizzat alamayacakları bir halde oldukları takdirde tebliği orada hazır bulunan memur veya müstahdemlerinden birine yapılır. 25.01.2012 tarihli ve 28184 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren Tebligat Kanunun Uygulanmasına Dair Yönetmelik Hükümlerine göre, kendisine tebliğ yapılacak memur veya müstahdemin, tüzel kişinin o yerdeki teşkilatı veya personeli içinde görev itibariyle tebligatın muhatabı olan tüzel kişinin temsilcisinden sonra gelen bir kimse veya evrak müdürü gibi esasen bu tür işlerle görevlendirilmiş bir kişi olması gerektiği, bu kişilerin de bulunmaması halinde bu hususların tebliğ evrakına yazılarak tebligat, o yerdeki diğer bir memur veya müstahdeme yapılır.
Hukuk Genel Kurulu'nun 14.12.2011 tarih ve 2011/21-882 Esas, 2011/767 sayılı kararında da vurgulandığı üzere, Tebligat Kanunu'nun 13'üncü maddesinde, kendisine tebligat yapılacak şahısların derecelendirildikleri görülmektedir. Bir kere, hükmi şahıslar namına kendilerine tebligat yapılabilecek salahiyetli mümessiller mutad ... saatlerinde işyerlerinde bulundukları ve o sırada evrakı bizzat alacak durumda oldukları takdirde memur ve müstahdemlere tebligat yapılamaz. Saniyen, memur veya müstahdemlere tebligat yapılabilecek hallerde de, önce kendisine tebligat yapılacak şahsın, şirketin o yerdeki teşkilatı veya personeli içinde vazife itibariyle muhatap hükmi şahsın mümessilinden sonra gelen veya evrak müdürü gibi esasen bu işlerle tavzif edilmiş bir kimse olması, böyle bir kimsenin bulunmaması halindedir ki (bu durum tebliğ mazbatasına dercedilmek suretiyle) o yerdeki diğer bir memur veya müstahdeme tebligat yapılabilir. Daha önce kendisine tebligat yapılması gereken kimselerin bulunmadıklarını veya tebligatı bizzat alamayacak durumda olduklarının ispatı bakımından mazbatada yer alacak kayıt bilhassa önemlidir (E. ..., Makalelerim I, ... 2001, s. 4-5).
Gıyabi hükmün davalı ... Eğit. Kur. A.Ş.’nin Ticaret Sicil Müdürlüğü’nde kayıtlı adresi araştırılmadan 2010 tarihli Ticaret Sicil Gazetesi’nde görülen adresine tebliğ edildiği anlaşılmakta olup yukarıda belirtilen hükümler uyarınca gerekçeli kararın, davalı şirkete açıklandığı gibi öncelikle, ticaret sicil kaydındaki adresine Tebligat Kanunu’na uygun olarak normal tebligat yapılması, yeni sevk adresi varsa o adrese, tebligatın iade gelmesi, tebligat yapılamaması, iade zarfında yeni bir adres tespit edilememesi durumunda, Ticaret Sicil Memurluğundan gelen ticari sicil adresine usulüne uygun tebliğinin sağlanmasını (Tebligat Kanunu 35. maddesine göre) takiben;
2) Davalı şirketlerin, 2016 yılında ülke genelinde ilan edilen olağanüstü hal kararı doğrultusunda, terörle mücadele çerçevesinde alınması zaruri olan tedbirler kapsamında yürürlüğe konulan kanun hükmünde kararnameler gereğince kapatılan şirketler arasında olup olmadığı yönünde yapılan bozma ilamı neticesinde, ... tarafından, davalı ... şirketine ... 11. Sulh Ceza Mahkemesi’nin 09.11.2018 tarih ve E.2018/6237 D. ... sayılı kararıyla kayyım olarak atandığı ve Fon Kurulu’nun muhtelif kararlarıyla anılan şirketin Yönetim Kurulu oluşturularak başkan ve üyeliklerine atamalar yapıldığının belirtilmesi karşısında, ... şirketi adına Fon'a gerekçeli kararın ve davacı kurumun temyiz dilekçesinin yöntemince tebliğ edilmesi, temyiz süresi geçtikten ve 01.10.2011 tarihinde yürürlüğe giren 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi yollamasıyla gerektiğinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra gönderilmek üzere, dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, 23.06.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.