Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/339 Esas 2011/750 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2011/339
Karar No: 2011/750

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/339 Esas 2011/750 Karar Sayılı İlamı

(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi         2011/339 E.  ,  2011/750 K.

    "İçtihat Metni"


    MAHKEMESİ :İş Mahkemesi


    DAVA : Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
    Yerel mahkeme, isteği kısmen hüküm altına almıştır.
    Hüküm süresi içinde davalı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla,
    dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:

    Y A R G I T A Y K A R A R I

    Davacı, iş sözleşmesinin haklı ve geçerli neden olmaksızın işverence gerçek dışı kurgulanmış nedenlerle feshedildiğini belirterek, feshin geçersizliğine, işe iadeye ve yasal haklarına karar verilmesini istemiştir.
    Davalı, feshin haklı nedene dayandığını, davacının işyeri ortalamasının altında performans sergilediğini, bu konuda 21.5.2998 ve 5.9.2008 tarihlerinde ihtar edildiğini, 11.2.2009 günü müşteri ile yaptığı telefon görüşmesinde küfürlü sözler sarf ettiği, amir ve kadın çalışanların bulunduğu ortamda uyarılara rağmen olumsuz tutumunu ısrarla sürdürdüğü, davacının bu davranışı ile işyeri barışını olumsuz etkilediği olumsuz davranışlarının devam etmesi üzerine 18.2.2009 tarihinde İş Kanunu 25/II maddesi uyarınca iş aktinin feshedildiğini ileri sürerek davanın reddini talep etmiştir.
    Mahkemece, davacının 4857 sayılı Kanunun 25/II maddesinde belirtildiği üzere davacının işveren veya işverenin diğer işçisine yönelik ahlak ve iyiniyet kurlarına uymayan davranışta bulunmadığı, işyeri huzur ve düzenini sürekli bozucu davranışlarda bulunduğu ispat edilemediğinden işe iadeye karar verilmiştir.
    Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    İşçinin geçerli bir feshe neden olabilecek davranışları İş Kanununun 25.maddesinde öngörülen ve işverene derhal fesih yetkisi tanıyan haklı nedenlerden farklıdır. Yargılama sırasında bu nedenlerin ağırlıkları her olayın özelliğine göre değerlendirilmelidir. İşçinin iyiniyet ve ahlak kurallarına uymayan davranışı sonucunda iş ilişkisine devam etmek işveren açısından çekilmez hale gelmişse, diğer bir anlatımla güven temeli çökmüşse işverenin haklı nedenle derhal fesih hakkı doğar. Buna karşılık işçinin davranışı taraflar arasında bulunması gereken güven temelini çökertecek ağırlıkta bulunmamakla, iş ilişkisine devamı tam anlamıyla çekilmez hale getirmemekle birlikte, işin normal işleyişini bozuyorsa,işyerindeki uyumu olumsuz yönde etkiliyor ve işverenden bu nedenle iş ilişkisini yürütmesi normal olarak beklenemiyorsa İş Kanununun 18/1.maddesi gereği geçerli fesih hakkı doğar.
    Somut olayda, dosya içeriğine göre çağrı merkezinde müşteri temsilcisi olarak çalışırken bir müşteri ile aralarında geçen gergin konuşma üzerine davacının mikrofonu kapatarak müşteriye küfrettiği, işyeri koçu tarafından uyarılmasına karşın aynı yöndeki küfürlü konuşmasını sürdürdüğü olayın bu şekli ile aynı ortamda çalışan tanıklarca da doğrulandığı anlaşılmıştır . Davacının müşterinin gıyabında uyarılara rağmen küfürlü konuşması işin yürütümünü bozucu niteliktedir. Bu yönü ile işveren tarafından yapılan fesih geçerli nedene dayanmaktadır . Artık işverenden iş ilişkisini devam ettirmesi normal ölçülerde beklenemez. Fesih geçerli nedene dayanmaktadır ve davanın reddi gerekirken yazılı şekilde kabul edilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
    Belirtilen nedenlerle, 4857 sayılı İş Kanununun 20.maddesinin 3.fıkrası uyarınca, hükmün bozulmak suretiyle ortadan kaldırılması ve aşağıdaki gibi karar verilmesi gerekmiştir
    SONUÇ: Yukarıda açıklanan nedenlerle;
    1-)Yerel Mahkemenin yukarıda tarih ve sayısı belirtilen kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
    2-)Davanın REDDİNE,
    3-)Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
    4-)Davacının yapmış olduğu yargılama giderinin üzerinde bırakılmasına,
    5-)Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100,00 TL ücreti vekâletin davacıdan alınarak davalıya verilmesine,
    6-)Peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine kesin olarak oybirliğiyle 15.9.2011 tarihinde karar verildi.
    .

    Hemen Ara