(Kapatılan)22. Hukuk Dairesi 2011/182 E. , 2011/681 K.
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ :İş Mahkemesi
DAVA :Davacı, feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Yerel mahkeme davayı red etmiştir.
Hüküm süresi içinde davacı avukatı tarafından temyiz edilmiş olmakla, dava dosyası için Tetkik Hakimi ... tarafından düzenlenen rapor dinlendikten sonra dosya incelendi, gereği konuşulup düşünüldü:
Y A R G I T A Y K A R A R I
Davacı vekili, davacının 01.02.2008 tarihinde davalı şirkette işe başladığını, 08.07.2009 tarihinde ise davalı şirkette servis pazarlama Müdürü olarak görev yapmakta iken iş sözleşmesinin bildirimli olarak fesih edildiğini, iş verenin tek taraflı fesih iaredesini 15.06.2009 tarihinde tebellüğ edildiğini, iş sözleşmesinde hiç bir geçerli veya haklı neden bulunmadığını bu nedenlerle iş sözleşmesinin feshinin geçersizliğinin tespitine, davacının işe iadesine, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer hakların belirlenmesini istemiştir.
Davalı vekili, dilekçesinde davacının iş akdinin 08.07.2009 tarihi itibariyle önceden yasal önel ve bildirim sürelerine uyularak ve kendisine tüm tazminat ve hakları ödenerek davalı iş veren müvekkili şirketçe feshin son çare olması ilkesi doğrultusunda fesih edildiğini bu nedenlerle davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece, davalı işveren tarafından sunulan davacıya ait iş yeri sicil dosyasında mevcut 11.05.2009 tarihli ihbar süresi kullanım bildirim başlıklı yazıda davacının iş sözleşmesinin 11.05.2009 tarihinde fesih edildiğine ilişkin belgenin davacıya usulüne uygun olarak tebliğ edildiği davacının davasını ihbar süresinden sonra bir aylık hak düşürücü süre geçtikten sonra açtığından davanın reddine karar verilmiştir.
Karar, davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu’nun 20. maddesinin birinci fıkrasına göre iş sözleşmesi feshedilen işçi, fesih bildiriminde sebep gösterilmediği veya gösterilen sebebin geçerli bir sebep olmadığı iddiası ile fesih bildiriminin tebliği tarihinden itibaren bir ay içinde iş mahkemesinde dava açabilir. Taraflar anlaşırlarsa işçi aynı sürede uyuşmazlığı özel hakeme götürebilir.
Bir aylık dava açma süresi hak düşürücü nitelikte olup, yargılamanın her aşamasında re’sen dikkate alınır. Dairemizce bir aylık dava açma süresinin başlangıcı fesih iradesinin işçiye ulaştığı tarih olarak kabul edilmektedir.
Somut olayda davacı ..., davalı şirkette 01.02.2008-08.07.2009 tarihleri arasında servis pazarlama müdürü olarak çalıştığı anlaşılmıştır.
Davacıya 11.05.2009 tarihli yazı ile dört haftalık ihbar öneli ve 14 günlük yıllık ücretli izin süresinin bitimi olan 08.07.2009 tarihi itibariyle iş sözleşmesinin fesedildiği 14.07.2009 tarihinde bildirilmiştir. Dosyada mevcut 01.06.2009 tarihli tutanakta da iş sözleşmesinin 08.07.2009 tarihi itibariyle fesedildiği belirtilmiş ise de bu tutanağın da davacıya 15.06.2009 tarihinde davacıya imza karşılığı tebliğ edildiği anlaşılmaktadır. Her iki tebliğ tarihi itibariyle davanın süresinde açıldığı anlaşılmaktadır. Davanın süresinde açılmadığı gerekçesi ile reddi doğru olmamıştır.
Öte yandan, 4857 sayılı İş Kanunu"nun 19. maddesi uyarınca aynı yasanın 18. maddesi kapsamında kalan işçinin iş sözleşmesinin geçerli nedenle feshetmek isteyen işveren, fesih bildirimini yazılı olarak yapmak ve fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde belirtmek zorundadır. Yazılı fesih bildiriminin de, fesih sebebini açık ve kesin bir şekilde içermesi zorunludur. Dosya içeriğine göre, davalı işverenin, fesih sebebini açık ve kesin şekilde belirtilmediği anlaşıldığından dolayı davanın kabulü yerine yazılı şekilde reddi hatalıdır.
4857 sayılı İş Yasasının 20/3 maddesi uyarınca dairemizce aşağıdaki şekilde karar verilmiştir.
HÜKÜM: Yukarda açıklanan gerekçe ile;
1.Mahkeme kararının BOZULARAK ORTADAN KALDIRILMASINA,
2.Feshin GEÇERSİZLİĞİNE ve davacının İŞE İADESİNE,
3.Davacının yasal süre içinde başvurusuna rağmen davalı işverence süresi içinde işe başlatılmaması halinde ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi, fesih nedeni dikkate alınarak takdiren davacının 4 aylık brüt ücreti tutarında BELİRLENMESİNE,
4.Davacı işçinin işe iadesi için işverene süresi içinde müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücret ve diğer haklarının davalıdan tahsilinin GEREKTİĞİNE,
5.Harç peşin alındığından yeniden alınmasına yer olmadığına,
6.Davacının yapmış olduğu 65,00 TL yargılama giderinin davalıdan tahsili ile davacıya verilmesine,
7.Karar tarihinde yürürlükte bulunan tarifeye göre 1.100 TL ücreti vekaletin davalıdan alınarak davacıya verilmesine,
8.Peşin alınan temyiz harcının isteği halinde ilgilisine iadesine,
Kesin olarak 13.09.2011 gününde oybirliği ile karar verildi