Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/2245 Esas 2012/16657 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/2245
Karar No: 2012/16657

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/2245 Esas 2012/16657 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/2245 E.  ,  2012/16657 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : İstanbul 9. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 27/12/2011
    NUMARASI : 2010/638-2011/1156

    Davacı işçi iş sözleşmesinin işverence sendikal sebeple feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine karar verilmesi, buna bağlı tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesi  isteğinde  bulunmuştur.
    Davalı işveren, iş sözleşmesinin işletme gereklerinden kaynaklanan sebeplerle  feshedildiğini, feshin sendikal sebebe dayanmadığını belirterek davanın reddine karar verilmesi  gerektiğini  savunmuştur.
    Mahkemece fesih için geçerli bir sebebin kanıtlanmadığı, feshin sendikal sebebe dayandığı  gerekçesi  ile  isteğin  kabulüne  karar  verilmiştir.
    Hüküm davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
    Davalı vekili tarafından davacının  altı  aylık  kıdeminin bulunmadığı  iddia edilmiş ise de, dosya içindeki Sosyal Güvenlik Kurumundan gelen cevabı yazıdan da anlaşılacağı üzere davacı 21.04.2008 tarihinde davalı şirkette çalışmaya başlamış, 28.12.2008 tarihinde ayrılmış, ardından 03.02.2010 tarihinde tekrar davalı şirkette çalışmaya başlamıştır. Arada geçen dönemde ise davalı şirketin alt işletici sıfatıyla araç muayene istasyonu işlettirdiği Tem Kocaeli Araç Muayene istasyonunda çalışmıştır. 4857  sayılı  İş  Kanunu"nun  18/4.  maddesi  gereğince  altı aylık süre aynı işverenin bir veya değişik işyerlerinde geçen süre birleştirilerek hesaplanır. Bu sebeple  davalı vekilinin bu yöndeki temyiz itirazları yerinde görülmemiştir. 
    4857 sayılı Kanun"un 18. maddesine göre otuz veya daha fazla işçi çalıştıran işyerlerinde en az altı aylık kıdemi olan işçinin  belirsiz süreli iş  sözleşmesini fesheden işveren, işçinin yeterliliğinden veya davranışlarından ya da işletmenin, işyerinin veya işin gereklerinden kaynaklanan geçerli bir sebebe dayanmak zorundadır.
    2821 sayılı Sendikalar Kanunu’nun "Sendikaya üye olup olmama hürriyetinin teminatı” başlıklı 31. maddesini üçüncü fıkrasına göre; "İşveren, bir sendikaya üye olan işçilerle  sendika  üyesi  olmayan  işçiler  veya  ayrı  sendikalara üye olan işçiler arasında işin sevk ve dağıtımında, işçinin mesleki  ilerlemesinde,  işçinin ücret, ikramiye  ve  primlerinde, sosyal yardım ve disiplin hükümlerinde ve diğer hususlara ilişkin hükümlerin uygulanması veya çalıştırmaya son verilmesi bakımından herhangi bir ayırım yapamaz;" beşinci fıkrasına göre; "işçiler, sendikaya üye olmaları veya olmamaları, iş saatleri dışında veya işverenin rızası ile iş saatleri içinde, işçi sendika veya konfederasyonlarının faaliyetlerine katılmalarından dolayı işten çıkarılamaz." Aynı maddenin altıncı fıkrasına göre ise; "Sendika üyeliği veya sendikal faaliyetlerden dolayı iş sözleşmesinin feshi halinde ise, İş Kanununun 18, 19, 20 ve 21. madde hükümleri uygulanır. Ancak, İş Kanununun 21. maddesinin birinci fıkrası uyarınca ödenecek tazminat işçinin  bir  yıllık  ücret  tutarından  az olamaz." denilmektedir.
    Dosya içeriğine göre fesih için geçerli bir sebebin varlığı davalı işverence kanıtlanmadığından mahkemece feshin  geçersizliğine  karar  verilmiş  olması  isabetlidir.
    Ancak;  feshin  sendikal   sebebe  dayanıp  dayanmadığı hususunda yapılan araştırma ve inceleme yetersizdir. Dosya içeriğine göre sendikanın yetki tespiti başvurusunda bulunup bulunmadığı ve yetki alıp almadığı ile işyerinde fesih tarihi itibari ile çalışan, sendikaya üye olan, üyelikten çekilen, üyelikten çekilenlerden çalıştırılan, iş sözleşmesi feshedilen, işten çıkarılanlardan sendikalı olan ve sendikalı olup da işyerinde çalışması devam eden işçiler olup olmadığı dosya içeriğinden anlaşılamamaktadır. Feshin sendikal sebebe dayanıp dayanmadığı hususunun kuşkuya yer vermeyecek şekilde açıklığa kavuşturulması için belirtilen yönlerden gerekli araştırmaya gidilmeli ve toplanacak deliller dosya içeriği ile yeniden bir değerlendirmeye tabi tutularak sonucuna göre bir karar verilmelidir. Eksik incelemeyle  yazılı  şekilde  hüküm  kurulması  hatalı  olup  bozmayı  gerektirmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA,  peşin alınan temyiz harcının  istek  halinde  ilgiliye iadesine 12.07.2012  gününde oybirliği ile karar verildi.  

     

    Hemen Ara