Esas No: 2004/91
Karar No: 2008/169
Karar Tarihi: 27/11/2008
AYM 2004/91 Esas 2008/169 Karar Sayılı Norm Denetimi İlamı
Esas Sayısı : 2004/91
Karar Sayısı : 2008/169
Karar Günü : 27.11.2008
R.G Tarih-Sayı : Tebliğ edildi.
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN MAHKEME: Ankara Onikinci İş Mahkemesi
İTİRAZIN KONUSU: 29.7.2003 günlü ve 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu"nun Geçici 1. maddesinin (K) fıkrasının son paragrafında yer alan, "506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu"nun 85. maddesine göre isteğe bağlı olarak devam eden..." ibaresi ile bu paragraftaki tüm "isteğe bağlı" sözcüklerinin Anayasa"nın 10. maddesine aykırılığı savıyla iptali istemidir.
I- OLAY
Tahakkuk eden sigorta prim borçları ve buna bağlı olarak oluşan faiz ve gecikme zamlarının yeniden yapılandırılması istemini reddeden Sosyal Sigortalar Kurumu işleminin iptali istemiyle açılan davada, itiraz konusu kuralın Anayasa"ya aykırı olduğuna ilişkin savların ciddi olduğu kanısına varan Mahkeme, iptali için başvurmuştur.
III- YASA METİNLERİ
A- İtiraz Konusu Yasa Kuralı
4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu"nun Geçici 1. maddesinin (K) fıkrasının itiraz konusu ibare ve sözcükleri de içeren son paragrafı şöyledir:
"506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 85 inci maddesine göre isteğe bağlı olarak devam edensigortalıların, 30.6.2003 tarihi itibariyle prim ve gecikme zammı borçlarını bu Kanunun yayımlandığı tarihi izleyen otuz gün içinde Kuruma yazılı müracaat etmeleri halinde, isteğe bağlı sigorta primi ödedikleri kazanç tutarının %15"inden az olmayacak şekilde yeniden yapılandırılan borçların ödeme süresi içinde her ay için bir önceki aya ait Hazine Müsteşarlığınca açıklanacak Türk Lirası üzerinden iskontolu ihraç edilen Devlet iç borçlanma senetlerinin aylık ortalama faizi bileşik bazda uygulanmak suretiyle Kurum Yönetim Kurulunca belirlenecek oranlar esas alınarak tespit edilir. Bu fıkra uyarınca borçlarını yeniden yapılandırma talebinde bulunan dördüncü paragraftaki yükümlülükleri yerine getiren isteğe bağlı sigortalılar hakkında 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun değişik geçici 85 inci maddesinin (c) bendi hükümleri uygulanmaz. Kanunun yayımlandığı tarihten itibaren otuz gün içerisinde 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun değişik 85 inci maddesinin (D) bendinin (c) alt bendine göre isteğe bağlı sigortalılığı sona erenlerden talepte bulunanlar hakkında da bu hüküm uygulanır."
B- Dayanılan Anayasa Kuralı
İtiraz başvurusunda, Anayasa"nın 10. maddesindeki eşitlik ilkesine dayanılmıştır.
IV- İLK İNCELEME
Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü"nün 8. maddesi gereğince, Mustafa BUMİN, Sacit ADALI, Fulya KANTARCIOĞLU, Ertuğrul ERSOY, Tülay TUĞCU, Ahmet AKYALÇIN, Mehmet ERTEN, Mustafa YILDIRIM, Fazıl SAĞLAM, A. Necmi ÖZLER, Serdar ÖZGÜLDÜR"ün katılımlarıyla 14.10.2004 günü yapılan ilk inceleme toplantısında, dosyada eksiklik bulunmadığından işin esasının incelenmesine oybirliği ile karar verilmiştir.
V- ESASIN İNCELENMESİ
Başvuru kararı ve ekleri, işin esasına ilişkin rapor, itiraz konusu ibare ve sözcükler, dayanılan Anayasa kuralı, bunların gerekçeleri ve diğer yasama belgeleri okunup incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
İtiraz konusu ibare ve sözcükleri içeren 4958 sayılı Yasa"nın Geçici 1. maddesi, 20.5.2006 tarihli ve 26173 sayılı Resmi Gazete"de yayınlanan 5502 sayılı Sosyal Güvenlik Kurumu Kanunu"nun 43. maddesi ile yürürlükten kaldırılmıştır. Diğer taraftan, 5458 sayılı Sosyal Güvenlik Prim Alacaklarının Yeniden Yapılandırılması ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile isteğe bağlı sigortalıların, avukatların, noterlerin ve sigorta sorumlusu işverenlerin prim borçları için yeniden yapılandırma ve ödeme kolaylığı tanınmıştır. 5458 sayılı Yasa"da topluluk sigortasına tâbi olan avukat ve noterlerin 31.3.2005 tarihine kadar olan malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortası kollarına ait prim borçları, yeniden yapılandırma kapsamına girmiştir. Aynı şekilde, 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu"na değişik tarihlerde eklenen Geçici 23., 24. ve 25. maddelerde sosyal güvenlik borçlarının yeniden yapılandırılması ve yükümlülere ödeme kolaylıkları sağlanması konusunda yeni düzenlemeler getirilmiştir.Buna göre, itiraz konusu kural davada uygulanacak kural olma niteliğini yitirmiştir.
Bu nedenle, konusu kalmayan iptal istemi hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar verilmesi gerekir.
VI- SONUÇ
29.7.2003 günlü, 4958 sayılı Sosyal Sigortalar Kurumu Kanunu"nun Geçici 1. maddesi, 16.5.2006 günlü, 5502 sayılı Yasa"nın 43. maddesinin (c) bendi ile yürürlükten kaldırıldığından, 4958 sayılı Yasa"nın Geçici 1. maddesinin (K) fıkrasının son paragrafının birinci tümcesinde yer alan "506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanununun 85 inci maddesine göre isteğe bağlı olarak devam eden ..." ibaresi ile bu paragrafta yer alan tüm "" isteğe bağlı "" sözcüklerine ilişkin KONUSU KALMAYAN İSTEM HAKKINDA KARAR VERİLMESİNE YER OLMADIĞINA, 27.11.2008 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
Başkan Haşim KILIÇ |
Başkanvekili Osman Alifeyyaz PAKSÜT |
Üye Sacit ADALI |
Üye Fulya KANTARCIOĞLU |
Üye Ahmet AKYALÇIN |
Üye Mehmet ERTEN |
Üye A. Necmi ÖZLER |
Üye Serdar ÖZGÜLDÜR |
Üye Şevket APALAK |
Üye Serruh KALELİ |
Üye Zehra Ayla PERKTAŞ |