Esas No: 2012/1644
Karar No: 2012/16059
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/1644 Esas 2012/16059 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Bakırköy 13. İş Mahkemesi
TARİHİ : 24/11/2011
NUMARASI : 2011/552-2011/722
Davacı vekili, davacının kullanıldığı sağlık raporları gerekçe gösterilerek iş akdinin geçersiz nedenle işverence feshedildiğini ileri sürerek, davacı işçinin işe iadesine karar verilmesini istemiştir.
Davalı vekili, davacının sık sık rapor almayı alışkanlık haline getirdiğini,bu durumun işyeri düzenini bozduğunu ve iş akdinin geçerli nedenle feshedildiğini savunarak, davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, toplanan kanıtlara dayanılarak,davacının hava taşıma işinde çalıştığı, bu nedenle 4857 sayılı İş Kanunu"nun 4/1 maddesi uyarınca kapsam dışı çalışan olduğu gerekçesiyle görevsizlik kararı verilmiştir.
Kararı davacı taraf temyiz etmiştir.
Uyuşmazlık, taraflar arasındaki ilişkinin İş Kanunu kapsamında değerlendirilip değerlendirilemeyeceği ve bu bağlamda iş mahkemesinin görevi noktasında toplanmaktadır.
4857 sayılı Kanun"un 4. maddesinin birinci fıkrasının (a) bendi uyarınca “deniz ve hava taşıma işlerinde çalışanlar” hakkında bu kanun hükümleri uygulanmaz. Deniz taşıma işlerinde çalışanlar 854 sayılı Deniz İş Kanununa tabidir. Ancak hava taşıma işlerinde çalışanlar için özel bir düzenleme yapılmadığından Borçlar Kanunu genel hükümleri uygulanmaktadır.
Ancak, hava taşıma faaliyeti yapılan işyerinde sendika örgütlenmesi sonucu Toplu İş Sözleşmesi bağıtlanmış ise, üye sendika üyesi işçi ile işveren arasındaki uyuşmazlığın 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanununun 66 ncı maddesi uyarınca iş mahkemesinde görülmesi gerekir.
Dosya kapsamına göre davacının kabin memuru olarak çalıştığı sabittir. Yine dosya içerisindeki sendika üye kayıt fişinden davacının Hava-İş Sendikası üyesi olduğu anlaşılmaktadır. Her ne kadar dosya içerisine alınmamışsa da işyerinde Toplu İş Sözleşmesi uygulandığı taraf anlatımları ve mahkeme kabulünden anlaşılmaktadır. Tüm bu tespitlere uyuşmazlık toplu iş sözleşmesinin uygulanmasından kaynaklandığından 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu"nun 66. maddesi uyarınca somut uyuşmazlık bakımından görevli mahkeme iş mahkemesi olup işin esasına girilerek karar verilmesi gerekirken yazılı gerekçe ile görevsizlik kararı verilmesi isabetsizdir.
Temyiz olunan kararın, yukarıda yazılı sebepten dolayı BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 09.07.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.