Esas No: 2012/634
Karar No: 2012/15572
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/634 Esas 2012/15572 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Karşıyaka 3. İş Mahkemesi
TARİHİ : 03/10/2011
NUMARASI : 2010/891-2011/622
Davacı vekili, davacının davalı belediye işçisi olarak çalıştığını, iş sözleşmesinin 25.08.2010 tarihli yazı ile feshedildiğini, yapılan fesih işleminin haksız olduğunu belirterek feshin geçersizliğine ve davacının işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini talep etmiştir.
Davalı belediye vekili davacının internette yazdığı yazı nedeniyle kendisiyle aynı siyasi düşünceyi paylaşmayan başta belediye başkanı olmak üzere tüm farklı siyasi düşüncede olan vatandaşları "ampul etrafında dönen sinek " olarak nitelendirdiğini, davacının internette yazdığı sözkonusu yazı nedeni ile 4857 sayılı İş Kanunun 25/11. Maddesinin b bendi gereğince haklı nedenle feshedildiğini beyanla davanın reddine karar verilmesini talep etmiştir.
Mahkemece davacının iş sözleşmesini feshinin haklı ve geçerli nedenlere dayanmadığı, aksinin davalı işverenlikçe ispat edilemediği gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı belediye vekili tarafından temyiz edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 18. maddesi uyarınca işçinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanabilmesi için fesih bildiriminin yapıldığı tarihte işyerinde 30 ve daha fazla işçi çalıştırılması gerekir. İşverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan işçi sayısına göre belirlenir.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 2/2 maddesine göre, İşverenin işyerinde ürettiği mal veya hizmet ile nitelik yönünden bağlılığı bulunan ve aynı yönetim altında örgütlenen yerler (işyerine bağlı yerler) ile dinlenme, çocuk emzirme, yemek, uyku, yıkanma, muayene ve bakım, beden ve mesleki eğitim ve avlu gibi diğer eklentiler ve araçlar da işyerinden sayılır.
İşyeri, işyerine bağlı yerler, eklentiler ve araçlar ile oluşturulan iş organizasyonu kapsamında bir bütündür. Yine aynı kanunun 18/4 maddesi uyarınca, işverenin aynı işkolunda birden fazla işyerinin bulunması halinde, işyerinde çalışan işçi sayısı, bu işyerlerinde çalışan toplam işçi sayısına göre belirlenir. Keza 2821 sayılı Sendikalar Kanunu"nun 60/2 maddesi uyarınca bir işyerinde yürütülen asıl işe yardımcı işler de, asıl işin dahil olduğu iş kolundan sayılır.
Otuz işçi sayısının belirlenmesinde belirli-belirsiz süreli, tam-kısmi süreli, daimi- mevsimlik iş sözleşmesi ile çalışanlar arasında bir ayırım yapılamaz. Fesih bildirimin yapıldığı tarihte 30 işçi sayısının tespitinde göz önünde bulundurulacak işçinin iş sözleşmesinin devam etmekte olması yeterli olup, ayrıca fiilen çalışıyor olması gerekmemektedir. Ancak hastalık, iş kazası, gebelik yada normal izin ve benzeri nedenlerle ayrılan işçi yerine bu süre için ikame işçi temin edilmiş ise, 30 işçi sayısında ikame edilen işçi dikkate alınmayacaktır. Konumu itibarıyla güvence kapsamı içerisinde olmayan işveren vekillerinin ve yardımcılarının da işyerinde çalışan işçi sayısının belirlenmesinde dikkate alınması gerekir.
Fesih bildirim tarihinden önce iş sözleşmesi feshedilen, bu nedenle feshin geçersizliği davası açıp, lehine feshin geçersizliğine karar verilen işçinin işverene işe başlatılması için başvurusu halinde, adı geçen işçinin de 30 işçi sayısında değerlendirilmesi gerekir. Böyle bir durumda feshin geçersizliğine ilişkin dava sonuçlanmamış ise, bekletici mesele yapılarak sonucu beklenmelidir.
Somut olayda, davacı davalı belediyede değişik birimlerde kadrolu işçi olarak çalıştığı, iş sözleşmesinin 25.08.2010 tarihli bildirim ile ile facebook isimli sitede yazdığı yazı içeriğinin belediyeyi töhmet altında bırakacak, halkın belediyeye olan güvenini zedeleyecek, halkı kamplara ayıracak nitelikte bulunduğu belirtilerek haklı nedene dayalı olarak feshedilmiştir.
Dosyadaki işyeri kayıtları ve SGK dan alınan cevabi yazılardan 22 işçi çalıştığı bildirilmiştir. Mahkemece davalı belediyede fesih tarihi itibari ile davalı belediyede çalışan işçi sayısının davalı belediye vekilinin 39 olduğuna dair yazılı beyan dikkate alınarak davacının işgüvencesi kapsamında olduğu kabul edilerek davanın esası hakkında karar verilmiştir. İşçinin işgüvencesi kapsamında olup olmadığına dair şartlar mahkemece re sen gözetilmelidir. İşyeri kayıtlarına ve SKG kayıtlarına rağmen davalı vekilinin işçi sayısına yönelik beyanı esas alınarak yazılı şekilde karar verilmesi hatalıdır.
Mahkemece davalı vekilinin beyan ettiği işçilere ait tüm kayıt ve belgeler getirtilerek işçilerin belediye çalışanı olup olmadığı, davalı belediye ile ilşkilerinni mahiyeti belirlenmeli, belediyede çalışan işçi sayısı açıklığa kavuşturularak oluşacak sonuca göre bir karar verilmelidir.
SONUÇ:Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 03.07.2012 gününde oyçokluğu ile karar verildi.