Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/8030 Esas 2022/11797 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
10. Hukuk Dairesi
Esas No: 2022/8030
Karar No: 2022/11797
Karar Tarihi: 05.10.2022

Yargıtay 10. Hukuk Dairesi 2022/8030 Esas 2022/11797 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Davacı Kurum, rücuan tazminat istemiyle açtığı davayı kaybetmiştir. İlk derece mahkemesinin kararını temyiz etmişlerdir, ancak bölge adliye mahkemesi temyiz isteğini reddetmiştir. Davacı ve davalıların vekilleri bu kararı da temyiz etmişlerdir. Ancak kanunların yanlış yorumlanarak muhatabın savunma hakkının kısıtlanması anlamına gelecek şekilde tebligat yapıldığı belirtilmiştir. Bu nedenle, dosyanın tekrar araştırılmak üzere geri çevrilmesine ve eksiklikler giderildikten sonra temyiz itirazlarının incelenmesine karar verilmiştir. Kanun maddeleri ise şöyle açıklanmıştır: Tebligat Kanunu'nun 10. maddesine eklenen ikinci fıkrasında, gerçek kişilere yapılacak tebligatla ilgili olarak iki aşamalı bir yol benimsenmiştir. Tebligat Kanunu'nun 10/2 ve 21/2. maddelerini farklı şekilde yorumlayarak muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine doğrudan doğruya 21/2. maddeye göre tebligat çıkartılması doğru olmaz. Adres kayıt sistemindeki adres, tebligat yapılamayacağı açıkça anlaşılan bir adres olmadığı için öncelikle normal bir tebligat çıkartılarak, Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesinde ve Tebligat Yönetmeliği'nin 30. maddesinde muhatap lehine olan araştırmaların yapılarak tebligatın kendisine ulaşması ve bilgilendirme işleminin yerine getirilmesi gerekir. 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesi gereği, dosyanın geri çevrilmesi gerektiğinde, gerektiğinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 432. maddesi de işletilebilir.
10. Hukuk Dairesi         2022/8030 E.  ,  2022/11797 K.

    "İçtihat Metni"

    Bölge Adliye
    Mahkemesi : ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesi
    No :

    Dava, rücuan tazminat istemine ilişkindir.
    İlk Derece Mahkemesince, hükümde belirtilen gerekçelerle, ... yönünden açılan davanın reddine; davalılar tasfiye halinde .... ve Tic. Ltd. Şti. (Eski Unvan: ... Malz. San. ve Tic. Ltd. Şti. ve ... A.Ş. hakkında açılmış davanın kabulüne dair verilen karara karşı davacı Kurum vekili ve davalı ...Ş. tarafından istinaf yoluna başvurulması üzerine, ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince istinaf başvurusunun esastan reddine karar verilmiştir.
    ... Bölge Adliye Mahkemesi 33. Hukuk Dairesince verilen kararın, davacı ve davalı ...Ş. vekilleri tarafından temyiz edilmesi üzerine, temyiz isteğinin süresinde olduğu anlaşıldıktan ve düzenlenen raporla dosyadaki kağıtlar okunduktan sonra işin gereği düşünüldü ve aşağıdaki karar tespit edildi.
    Tebligat Kanunu'nun 10. maddesine eklenen ikinci fıkrasında gerçek kişilere yapılacak tebligatla ilgili olarak iki aşamalı bir yol benimsenmiştir. Muhatabın adresi davacı tarafından bildirilecek ve normal tebligat çıkarılacaktır. Bildirilen adresin muhatabın adres kayıt sistemindeki adresi veya başka bir adresi olması arasında fark bulunmamaktadır. Bildirilen adrese çıkarılan tebligatın bila tebliğ iade edilmesi halinde, tebligat, muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesine göre çıkarılacaktır. Tebligat Kanunu'nun 10/2 ve 21/2. maddelerini farklı şekilde yorumlayarak başka adresi bilinmediği gerekçesiyle muhatabın adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresine doğrudan doğruya 21/2. maddeye göre tebligat çıkartılması doğru olmaz. Bu davranış Anayasa'nın 36. maddesine aykırı olur ve muhatabın savunma hakkının kısıtlanması anlamına gelir. Hem yasa metninde, hem yasanın uygulanmasını gösteren yönetmelikte ve hem de madde gerekçesinde muhatabın sadece adres kayıt sistemindeki yerleşim yeri adresinin bilinen adres olarak bildirilmesi halinde doğrudan doğruya Tebligat Kanunu'nun 21/2. maddesine göre tebligat yapılacağı açıklamasına yer verilmemiş, bilakis bildirilen adrese tebligat yapılamaması halinde 21/2. maddeye göre tebligat yapılacağı önemle vurgulanmıştır. Adres kayıt sistemindeki adres, tebligat yapılamayacağı açıkça anlaşılan bir adres olmadığı için öncelikle normal bir tebligat çıkartılarak, Tebligat Kanunu'nun 21/1. maddesinde ve Tebligat Yönetmeliği'nin 30. maddesinde muhatap lehine olan araştırmaların yapılarak tebligatın kendisine ulaşması ve bilgilendirme işleminin yerine getirilmesi gerekir.
    Eldeki dava dosyası incelendiğinde; davalı şirkete atanmış tasfiye memuru ... ... ...’e gerekçeli kararın ilanen tebliğ edildiği görülmekle; İçişleri Bakanlığı ... İşleri Müdürlüğü’nden mernis kaydı olup olmadığı, şahsın ana- baba adı ve TC kimlik nosu yer aldığından bu bilgilerle yeniden yapılacak araştırma doğrultusunda, yukarıda belirtildiği üzere Tebligat usuli çerçevesinde ilgili prosedür işletilerek temyiz süresi geçtikten ve 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun geçici 3. maddesindeki düzenleme gereği, gerektiğinde Hukuk Usulü Muhakemeleri Kanunu'nun 432. maddesindeki prosedür işletildikten sonra başka bir geri çevirmeye mahal vermeksizin, gönderilmek üzere dosyanın mahalline GERİ ÇEVRİLMESİNE, temyiz itirazlarının bu noksanlıklar giderilip dosya geldikten sonra incelenmesine, 05.10.2022 gününde oybirliğiyle karar verildi.


    Hemen Ara