Davacı işçi, iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücretinin belirlenmesini istemiştir.
Davalı işveren, iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece davacının devamsızlık yaptığı iddia edilen günlerde izinli olduğu, devamsızlık tutanaklarının gerçeği yansıtmadığı, feshin geçerli sebebe dayanmadığı gerekçesi ile davanın kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı tarafından temyiz edilmiştir.
Somut olayda davalı ..... Ltd. Şti.’nin ihaleyi kaybetmesi üzerine işçilerin çoğunluğu ara vermeden ihaleyi alan dava dışı firmaya bağlı olarak çalışmaya başlamışlardır. Buna göre davalı .....Ltd. Şti. ile ihaleyi alan firma arasında bir işyeri devri söz konusudur. İhaleyi kaybeden davalı şirket veya davacı tarafından işyeri devri sebebiyle herhangi bir fesih bildiriminde bulunulmamıştır. Bu durumda kural olarak davacının iş sözleşmesinin de işyeri devri ile birlikte ihaleyi alan dava dışı firmaya devredildiği kabul edilmelidir. Nitekim ihaleyi alan dava dışı firma davacıya devraldığı işyeri dışında başka bir işyerinde çalışma teklifinde bulunduğuna dair yazı göndermiş ise de bu yazının davacıya adres yetersizliği sebebiyle tebliğ edilemediği dosya içeriğinden anlaşılmaktadır.
Dairemiz uygulamasına göre asıl işveren-alt işveren ilişkisinin bulunduğu ya da iddia edildiği davalarda asıl işveren ile alt işveren olduğu iddia edilen kişi arasında şekli anlamda zorunlu dava arkadaşlığı bulunduğundan dava, asıl işveren ve alt işverene karşı açılmalıdır. Bu sebeple davacıya davasını ihaleyi alan dava dışı firmaya yöneltmesi için süre verilmeli, taraf teşkili sağlandıktan sonra işin esasına girilerek sonucuna göre bir karar verilmelidir.
Mahkemece taraf teşkili sağlandıktan sonra ihaleyi alan dava dışı firma tarafından davacıya teklif edilen iş ve çalışma yerinin, önceki işyeri olup olmadığı, önceki işyeri değilse davacı aleyhine esaslı tarzda bir değişiklik meydana gelip gelmeyeceği araştırılarak sonucuna göre feshin geçerli sebebe dayanıp dayanmadığı belirlenmelidir.
Taraf teşkili sağlanmadan ve eksik inceleme ile yazılı şekilde karar verilmiş olması hatalı olmuştur.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 15.06.2011 gününde oybirliği ile karar verildi.