Esas No: 2011/15302
Karar No: 2012/11967
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/15302 Esas 2012/11967 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Kütahya İş Mahkemesi
TARİHİ : 08/09/2011
NUMARASI : 2010/494-2011/629
Davacı işçi, iş akdinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, boşta geçen süre ücret ve diğer haklar ile işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminatın belirlenmesini ve işe iade edilmeme şartına bağlı olarak feshin sendika üyeliği ve faaliyeti sebebiyle yapılmasından dolayı bir yıllık ücret tutarında tazminata hükmedilmesini istemiştir.
Davalı işveren, işçinin iş sözleşmesi 4857 sayılı İş Kanunu"nun 25/II maddesi uyarınca haklı olarak feshedildiğini, davacının kapalı ortamlarda sigara içilmesinin yasak olmasına rağmen soyunma odalarında ve o bölgede bulunan kapalı ortamlarda sigara içtiğini, davacının iş sözleşmesinin fesih edildiği tarihte sendikaya üye olduğunun işveren tarafından bilinmediğini belirterek davanın reddine karar verilmesi gerektiğini savunmuştur.
Mahkemece, davalının işçinin iş sözleşmesini geçerli bir sebebe dayanarak feshettiğini ispatlayamadığı ancak davacının da iş sözleşmesini sendikal faaliyet sebebiyle feshedildiğini ispatlayamadığından davacının davasının haksız fesih sebebiyle işe iadesine karar verilmiştir.
Davacının iş sözleşmesi işveren tarafından İş Kanunu ve şirket politakasına aykırı düşen davranışları ile çalışma performasındaki kötü göstergeler sebebiyle 4857 sayılı Kanun"un 25/II maddesi hükmü kapsamı uyarınca feshedilmiştir.
Mahkemece davacının fesihe konu davranışları hakkında hakkında yeterli araştırma ve inceleme yapılmadan karar verilmiştir.Yapılan inceleme ve araştırma yetersiz olup hüküm kurmaya elverişli değildir. Öncelikle işçinin alınan savunmalarında tutanak içeriklerine karşı çıktığı anlaşılmakla, tutanak tanıkları çağrılıp dinlenmeli ve bu suretle toplanacak delillerle daha önce toplanmış olan deliller ve davacının işyerinde huzursuzluk çıkarttığına ilişkin belgeler birlikte bir değerlendirmeye tabi tutularak iş sözleşmesinin feshine dayanak yapılacak nitelikte geçerli yada haklı fesih sebebi oluşup oluşmadığı belirlenmeli ve oluşacak sonuç uyarınca bir karar verilmelidir. Açıklanan bu yönler gözetilmeden yetersiz araştırma ve eksik inceleme ile oluşturulan hüküm hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ:Açıklanan sebeplerle hükmün BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 31.05.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.