Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/8636 Esas 2012/10228 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
22. Hukuk Dairesi
Esas No: 2012/8636
Karar No: 2012/10228

Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/8636 Esas 2012/10228 Karar Sayılı İlamı

22. Hukuk Dairesi         2012/8636 E.  ,  2012/10228 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ : Aydın 2. İş Mahkemesi
    TARİHİ : 09/03/2012
    NUMARASI : 2011/209-2012/145

    Davacı vekili Çıtak Belediyesi işyerinde 17.01.2011 tarihi itibariyle çalışan işçilerinin çoğunluğunun müvekkili sendikaya üye olduğunu, ancak davalı Bakanlık tarafından yirmidört çalışandan onunun sendikaya üye olduklarını belirlenerek yetki istemlerinin kabul edilmediğini iddia ederek olumsuz yetki tespit kararının iptali ile davacı sendikanın işyerinde çoğunluğa sahip olduğunun belirlenmesini istemiştir.
    Davalı Bakanlık vekili, yapılan olumsuz yetki tespit işleminde bir hata olmadığını savunarak davanın reddini istemiştir.
    Mahkemece, toplanan kanıtlar ve bilirkişi raporuna dayanılarak davacı sendikanın yetki tespitinin konusunu oluşturan davacıya ait işyerlerinde çoğunluğa sahip olduğu gerekçesiyle davanın kabulüne karar verilmiştir.
    Kararı davalı vekili temyiz etmiştir.
    Taraflar arasındaki uyuşmazlık davalı sendikanın davacıya ait işyerlerinde çoğunluğu sağlayıp sağlayamadığı ve bu itibarla olumsuz yetki tespitinin yerinde olup olmadığı noktasında toplanmaktadır.
    İşçi sendikasının toplu iş sözleşmesi yapabilmesi için toplu iş sözleşmesinin uygulanacağı işyeri ya da işyerlerinde yetkili sendika olması gereklidir. Bunun için işçi sendikasının söz konusu işyeri ya da işyerlerinde yetkili olduğu belirlenmelidir. Yetki tespitine ilişkin prosedür ise 2822 sayılı Toplu İş Sözleşmesi Grev ve Lokavt Kanunu’nda açıkça düzenlenmiştir.
    2822 sayılı Kanun"un 12. maddesinin 1. fıkrasında, “Kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin en az yüzde onunun (tarım ve ormancılık, avcılık ve balıkçılık işkolu hariç) üyesi bulunduğu işçi sendikası, toplu iş sözleşmesinin kapsamına girecek işyeri veya işyerlerinin her birinde çalışan işçilerin yarıdan fazlasının kendi üyesi bulunması halinde bu işyeri veya işyerleri için toplu iş sözleşmesi yapmaya yetkilidir. İşletme sözleşmeleri için işyerleri bir bütün olarak nazara alınır ve yarıdan fazla çoğunluk buna göre hesaplanır…” hükmüne yer verilmiştir.
    Anılan Kanun"un 13. maddesinde, “Bir toplu iş sözleşmesi yapmak isteyen işçi sendikası, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yazıyla başvurarak kurulu bulunduğu işkolunda üye sayısı itibariyle yüzde on (tarım ve ormancılık, avcılık ve balıkçılık işkolu hariç) oranını sağladığının belirlenmesini ve sözleşmenin kapsamına girecek işyeri veya işyerlerinde başvuru tarihinde çalışan işçiler ile üyelerinin sayısının tespitini ister. İşçi sendikası kendisinde bulunan üyelik fişlerini Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına yetki için başvurduğu tarihten itibaren üç işgünü içinde işverene vermek zorundadır.
    Çalışma Bakanlığı, kayıtlarına göre sendikanın çoğunluğu haiz olması halinde, toplu iş sözleşmesi yapma başvurusunu işyerindeki işçi ve üye sayısını, o işkolunda kurulu işçi sendikalarıyla taraf olacak işveren sendikası veya sendika üyesi olmayan işverene başvurunun alındığı tarihten itibaren altı işgünü içinde başvuru tarihindeki kayıtlara göre bildirir. Çoğunluğu haiz olmadığının tespiti halinde bu bilgiler sadece başvuran sendikaya aynı süre içinde bildirilir.” denilmiştir.
    Söz konusu Kanun"un 15. maddesinde ise, “Kendilerine 13 ve 14. maddeler uyarınca gönderilen tespit yazısını alan işçi veya işveren sendikaları veya sendika üyesi olmayan işveren, taraflardan birinin veya her ikisinin gerekli yetkiyi haiz olmadıkları veya kendisinin çoğunluğu bulunduğu yolundaki itirazını sebeplerini de göstererek yazının kendilerine tebliğ tarihinden itibaren altı iş günü içinde işyerinin bağlı olduğu bölge müdürlüğünün bulunduğu yerdeki iş davalarına bakmakla görevli mahkemeye yapabilir. Toplu iş sözleşmesi birden fazla bölge müdürlüğünün yetki alanına giren işyerlerini kapsadığı hallerde itiraz Ankara" daki iş mahkemesine yapılır. İşletme toplu iş sözleşmesi için itiraz, işletme merkezinin bulunduğu yerdeki iş mahkemesine yapılır. İtiraz dilekçesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına veya ilgili Bölge Müdürlüğüne kayıt ettirildikten sonra mahkemeye verilir. Kurulu bulunduğu işkolunda çalışan işçilerin yüzde onunu temsil edemeyen sendika yetki itirazında bulunamaz.
    İşçi ve üye sayılarının tespitinde maddi hata iddiasıyla süreye ilişkin itirazları mahkeme altı işgünü içinde duruşma yapmaksızın kesin olarak karara bağlar. Bunların dışındaki itirazlar için mahkeme duruşma yaparak karar verir. Duruşma sonunda verilecek karar temyiz edildiği takdirde Yargıtayca onbeş gün içinde kesin karara bağlanır.
    Mahkemeye itirazın yapılması, karar kesinleşinceye kadar yetki işlemlerini durdurur.” düzenlemesine yer verilmiştir.
    Dosyadaki bilgi ve belgelere göre; Çıtak Belediyesi’ne ait 1038811.20 sicil numaralı işyerinde çalışan H. B. isimli işçinin, yetki tespiti için yapılan başvuru tarihinden sonra davacı sendikaya üye olduğu anlaşılmaktadır. Öte taraftan T. E., S. A., H. E., H. B., H. A. ve B. Y. isimli kişilerin Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtlarında yer almamalarına rağmen mahkemece işyerinde çalıştıkları kabul edilmekle beraber bu kişilerin işyerinde çalıştıklarına dair sendika üye kayıt fişi dışında bir kayıt, belge, delil ya da bilgi dosya içinde yer almamaktadır. Mahkeme tarafından yeterli araştırma ve inceleme yapılmaksızın hüküm kurulduğu anlaşıldığından kararın bu yönden bozulması gerekmiştir.
    SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, 17.05.2012 tarihinde oybirliğiyle karar verildi. 

     

    Hemen Ara