Esas No: 2011/16545
Karar No: 2012/9675
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2011/16545 Esas 2012/9675 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Gebze 2. İş Mahkemesi
TARİHİ : 15/02/2011
NUMARASI : 2010/703-2011/77
Davacı vekili, davacının işyerinde genel sekreter yardımcısı olarak çalıştığını iş sözleşmesinin geçerli sebep olmadan işverence feshedildiğini ileri sürerek feshin geçersizliğine ve işe iadesine karar verilmesini, işe başlatılmama halinde ödenmesi gereken tazminat ile boşta geçen süre ücret ve diğer haklarının belirlenmesini istemiştir.
Davalı vekili, davacının genel sekreterlik makamının imza yetkisi ve harcama yetkisi dahil geniş yetkilerinin bulunduğunu, bütün personeli yönettiğini, davacının davalı işverenin tümünü sevk ve idare eden işveren vekili olduğunu savunarak davanın reddini istemiştir.
Mahkemece, işyerinde otuzdan fazla çalışan olduğu, 5174 sayılı Kanun"un 73. maddesinde; "Oda, borsa, Birlik ve bunların kurduğu teşekküllerde istihdam edilenler bu Kanun"da yer alan hükümler dışında 4857 sayılı İş Kanunu"na tâbidir." denildiği, 75. maddesinde genel sekreterin görevleri ile ilgili olarak; "..Genel Sekreter, Birlik personelinin disiplin ve sicil amiridir. Genel Sekreter, Yönetim Kurulu toplantılarına ait tutanakları düzenler, Birliğin iç çalışmalarıyla yazı işlerini düzenler ve yönetir, Birlik personeline gerekli emir ve talimatları verir ve çalışmalarını denetler, Yönetim Kurulu ve Birlik Başkanı tarafından verilen diğer görevleri yerine getirir." denildiği, Genel Sekreterin işin yönetimine katılmaması nedeniyle 4857 sayılı Kanun"un 2. maddesinde düzenlenen işveren vekili tanımına uymadığı, görülen luzüm üzerine davacının açık kesin fesih sebebi belirtilmeden iş sözleşmesinin feshedildiği gerekçesi ile davann kabulüne karar verilmiştir.
Karar davalı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
4857 sayılı İş Kanunu"nun 18. maddesi uyarınca işçinin iş güvencesi hükümlerinden yararlanabilmesi işçinin işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili ve yardımcıları veya işyerinin bütününü sevk ve idare eden ve işçiyi işe alma ve işten çıkarma yetkisi bulunan işveren vekili konumunda bulunmaması gerekir.
İş güvencesinden yararlanamayacak işveren vekilleri herşeyden önce, işletmenin bütününü sevk ve idare eden işveren vekilleri ile yardımcıları olduğuna göre, işletmenin tümünü yöneten genel müdürler ile yardımcıları iş güvencesi hükümlerinden yararlanamayacaktır.
Somut olayda genel sekreter olarak çalışan davacının iş sözleşmesi Gebze Ticaret Odası Yönetim Kurulu"nun aldığı karar uyarınca "görülen luzüm üzerine" tazminatları ödenerek 4857 sayılı Kanun"u 25. maddesi uyarınca feshedilmiştir.
Yapılan incelemenin uyuşmazlığı aydınlatmaya yeterli olmadığı açıktır. Davacının görevi ve yaptığı iş ile ilgili davalı ile arasında akdedilmiş hizmet sözleşmesi uyarınca fesih öncesi ve sonrası organizasyon şeması, davacının görev tanımı, imza ve harcama yetkileri kapsamlı şekilde araştırılıp birlikte değerlendirilerek davacının davalı işyerinin bütününü sevk ve idare eden işveren vekili olup olmadığı hususu tespit edilerek oluşacak sonuca göre bir karar verilmesi gerekirken eksik inceleme ile yazılı şekilde kabul kararı verilmesi hatalı olup bozmayı gerektirmiştir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebeplerden BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine, 11/05/2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.