Esas No: 2012/5208
Karar No: 2012/8179
Yargıtay 22. Hukuk Dairesi 2012/5208 Esas 2012/8179 Karar Sayılı İlamı
"İçtihat Metni"
MAHKEMESİ : Ankara 10. İş Mahkemesi
TARİHİ : 28/05/2010
NUMARASI : 2009/1014-2010/274
Davacı; iş sözleşmesinin davalı işveren tarafından geçerli bir sebebe dayanmadan feshedildiğini iddia ederek feshin geçersizliği ile işe iadesine ve işe başlatılmama durumuna ilişkin haklarının belirtilmesini istemiş buna karşılık davalı işveren yazılı iş sözleşmesindeki değişiklik kaydına dayanılarak davacının işyerinin değiştirildiğini ancak bunu kabul etmeyerek görevlendirildiği işyerine gitmediğini bu şekilde oluşan devamsızlığına dayanılarak iş sözleşmesinin haklı sebeple feshedildiğini savunmuştur.
Mahkemece, taraflar arasındaki iş sözleşmesinde işverenin işyerini değiştirme yetkisinin bulunduğunu yapılan değişikliğin sözleşme hükmüne dayandığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Karar davacı vekili tarafından temyiz edilmiştir.
Her ne kadar mahkemece yapılan değişikliğin sözleşme hükmüne dayandığından hareketle yazılı gerekçeyle sonuca gidilmiş ise de, dosyada mevcut iş sözleşmesinde tarafların imzası bulunmamaktadır. İmzasız olan sözleşmenin davacı yönünden bağlayıcı olacağından söz edilemez. Somut olayda, doğru sonuca varılabilmesi için öncelikle taraflar arasında, tarafların imzasını içeren iş sözleşmesi mevcut olup olmadığı araştırılmalı, davacının imzasını içeren iş sözleşmesi mevcut ise yapılan işyeri değişikliğinin objektif sebeplere dayanıp dayanmadığı, işverenin sözleşmeden doğan hakkını iyiniyet kurallarına uygun olarak uygulayıp uygulamadığı saptanmalı, yapılan değişiklikte hukuka aykırılık bulunmadığı anlaşıldığı takdirde davanın şimdiki gibi reddine aksi halde feshin geçerli sebebe dayanmadığına karar verilmelidir. Şayet yazılı iş sözleşmesi yoksa yapılan değişikliğin esaslı olup olmadığı tesbit edilmeli, esaslı değişiklik ise işverence 4857 sayılı İş Kanunu"nun 22. maddesinde öngörülen prosedüre uyulmadığından feshin geçersiz olduğu düşünülmeli, yapılan değişiklik esaslı olmayıp işverenin yönetim hakkı kapsamında kaldığınının belirlenmesi durumunda yine şimdiki gibi davanın reddi yoluna gidilmelidir.
SONUÇ: Temyiz olunan kararın yukarıda yazılı sebepten BOZULMASINA, peşin alınan temyiz harcının istek halinde ilgiliye iadesine 20.04.2012 gününde oybirliğiyle karar verildi.