Dolandırıcılık - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/474 Esas 2015/992 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
23. Ceza Dairesi
Esas No: 2015/474
Karar No: 2015/992
Karar Tarihi: 28.04.2015

Dolandırıcılık - Yargıtay 23. Ceza Dairesi 2015/474 Esas 2015/992 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Mali müşavir olarak çalışan sanık, bir müşterisine ait Bağ-Kur primini bankaya yatırmak üzere 2.180 TL para veren mağdur ile birlikte çalışıyordu. Mağdur, bankada beklerken sanık gelerek mağdurun yanına gelip büroda olup olmadığını sordu. Mağdur, büroda olduğunu söyleyince, sanık mağdur ile şikayetçi arasında telefon görüşmesi yapar gibi yaparak mağdura şikayetçinin kendisine bir evrak göndereceğini söyler ve mağdurdan parayı alır. Mağdur daha sonra büroya gittiğinde evrak verilmeyeceğini öğrenir ve sanığı bulamaz. Sanığın bu hileli davranışlarla mağdurun hataya düşürüp kendisine yarar sağladığı tespit edilerek dolandırıcılık suçu oluştuğuna karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: Türk Ceza Kanunu'nun 157. Maddesi \"Dolandırıcılık\", 158. Maddesi \"Kara Para Aklama\" suçları.
23. Ceza Dairesi         2015/474 E.  ,  2015/992 K.

    "İçtihat Metni"

    MAHKEMESİ :Asliye Ceza Mahkemesi
    SUÇ : Dolandırıcılık
    HÜKÜM : Mahkumiyet

    Dosya incelenerek gereği düşünüldü:
    Mali müşavir olarak çalışan şikayetçi ..."un olay tarihinde yanında çalışan mağdur ..."a bir müşterisine ait Bağ-Kur pirimini bankaya yatırmak üzere 2.180 TL para verdiği, mağdurun parayı yatırmak için banka şubesine gittiği, bankada beklediği sırada sanığın mağdurun yanına gelerek şikayetçinin ismini söyleyip büroda olup olmadığını sorduğu, mağdurun şikayetçinin büroda olduğunu söylemesi üzerine sanığın telefonla şikayetçi ile görüşür gibi yaptığı ve telefonu kapatınca mağdura şikayetçinin kendisine bir evrak göndereceğini söyleyerek alıp getirmesi için mağduru büroya gönderdiği, mağdurun bankadan çıkacağı sırada "sıran geçmesin, Bağ-Kur primini ben yatırırım" diyerek mağdurdaki parayı aldığı, mağdurun büroya gittiğinde evrak verilmeyeceğini öğrenmesi üzerine tekrar bankaya gittiğinde sanığı bulamadığı, bu suretle sanığın mağduru hileli davranışlarla hataya düşürüp kendisine yarar sağladığı anlaşıldığından dolandırıcılık suçunun oluştuğuna yönelik kabulde bir isabetsizlik görülmemiştir.
    Yapılan yargılamaya, toplanıp karar yerinde gösterilen delillere, mahkemenin kovuşturma sonuçlarına uygun olarak oluşan kanaat ve takdirine, incelenen dosya kapsamına göre, sanığın yerinde görülmeyen temyiz itirazlarının reddiyle hükmün ONANMASINA, 28/04/2015 tarihinde oybirliği ile karar verildi.



    Hemen Ara