Esas No: 2014/193
Karar No: 2014/194
Karar Tarihi: 25/12/2014
AYM 2014/193 Esas 2014/194 Karar Sayılı Norm Denetimi İlamı
Esas Sayısı : 2014/193
Karar Sayısı : 2014/194
Karar Günü : 25.12.2014
R.G. Tarih-Sayı : Tebliğ edildi
İTİRAZ YOLUNA BAŞVURAN :İzmir Bölge İdare Mahkemesi
İTİRAZIN KONUSU :12.11.2012 günlü, 6360 sayılı Kanun"un geçici 1. maddesinin;
1- (1) numaralı fıkrasında yer alan ".valinin uygun göreceği." ibaresinin,
2- (5) numaralı fıkrasında yer alan ".ilgisine göre." ibarelerinin,
Anayasa"nın 2. ve 7. maddelerine aykırılığını ileri sürerek iptallerine ve yürürlüklerinin durdurulmasına karar verilmesi istemidir.
I- OLAY
İl Özel İdaresine ait malların devrini gerçekleştirmek üzere oluşturulan komisyonun kararına konu taşınmazın, kendisi yerine Hazineye devrinin iptalini isteyen Büyükşehir Belediye Başkanlığının açmış olduğu davada, yürütmenin durdurulması isteminin reddine karar veren İdare Mahkemesinin kararının kaldırılması ve yürütmenin durdurulmasına karar verilmesi istemiyle Bölge İdare Mahkemesinde açılan davada, itiraz konusu kuralların Anayasa"ya aykırı olduğu kanısına varan Mahkeme, iptalleri için başvurmuştur.
II- İTİRAZ KONUSU YASA KURALI
Kanun"un itiraz konusu kuralların da yer aldığı geçici 1. maddesinin (1) ve (5) numaralı fıkraları şöyledir:
"GEÇİCİ MADDE 1-(1) Bu Kanundaki devir, tasfiye ve paylaştırma işlemlerini yürütmek üzere vali tarafından, bir vali yardımcısının başkanlığında,valinin uygun göreceğikurum ve kuruluş temsilcilerinin ve ilgili belediye başkanlarının katılımıyla devir, tasfiye ve paylaştırma komisyonu kurulur. Bu komisyona yardımcı olmak üzere valinin görevlendirmesi ile alt komisyonlar da kurulabilir.
..
(5) Bu Kanun ile tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerinin her türlü taşınır ve taşınmaz malları, hak, alacak ve borçları, komisyon kararıylailgisine görebakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşları ile bunların taşra teşkilatına, valiliklere, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlığına, büyükşehir belediyesine ve bağlı kuruluşuna veya ilçe belediyesine devredilmesine karar verilir. Devir işlemi, yapılacak ilk mahalli idareler genel seçimi tarihinde uygulamaya konulur. Maliye Hazinesine devredilen taşınmazlar Kanunun yayımlandığı tarih itibarıyla kullanmakta olan kurumlara tahsis edilmiş sayılır. Hazinenin özel mülkiyetindeki veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlardan Maliye Bakanlığınca, bu Kanunun 1 inci maddesiyle tüzel kişilikleri kaldırılan il özel idarelerine, belediyelere ve köy tüzel kişiliklerine tahsis edilmiş olanlar; kuruluş kanunlarıyla kendilerine verilen kamusal nitelikteki görevleri yerine getirmeleri amacıyla ve komisyon kararıyla;ilgisine görebakanlıklara, bakanlıkların bağlı veya ilgili kuruluşlarına, yatırım izleme ve koordinasyon başkanlıklarına, büyükşehir belediyelerine, büyükşehir belediyelerinin bağlı kuruluşlarına ve ilçe belediyelerine tahsis edilmiş sayılır.
.."
III- İLK İNCELEME
Anayasa Mahkemesi İçtüzüğü hükümleri uyarınca yapılan ilk inceleme toplantısında, başvuru kararı ve ekleri, Raportör Ömer DURAN tarafından hazırlanan ilk inceleme raporu, itiraz konusu yasa kuralları ve dayanılan Anayasa kuralları ile bunların gerekçeleri ve diğer yasama belgeleri okunup incelendikten sonra gereği görüşülüp düşünüldü:
Anayasa"nın 152. ve 6216 sayılı Anayasa Mahkemesinin Kuruluşu ve Yargılama Usulleri Hakkında Kanun"un 40. maddesine göre, bir davaya bakmakta olan mahkeme, bu davada uygulanacak kanun ya da kanun hükmünde kararname hükümlerini Anayasa"ya aykırı görürse veya taraflardan birinin ileri sürdüğü aykırılık iddiasının ciddî olduğu kanısına varırsa, Anayasa Mahkemesinin bu konuda vereceği karara kadar davayı geri bırakır. Bu kurallar uyarınca, bir mahkemenin Anayasa Mahkemesine başvurabilmesi için elinde yöntemince açılmış ve görevine giren ve halen bakılmakta olan bir davanın bulunması gerekmektedir.
Yapılan incelemede, itiraz yoluna başvuran Mahkemenin, idare mahkemesinin yürütmenin durdurulmasına ilişkin vermiş olduğu karara karşı yapılan itiraz başvurusunu reddederek sonuçlandırdığı anlaşılmaktadır. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu"nun 27. maddesinin (7) numaralı fıkrası uyarınca itiraz yoluna başvuran Mahkemenin itiraz üzerine verdiği kararlar kesindir. Dolayısıyla, itiraz yoluna başvuran Mahkemede, çözülmesi gereken bir uyuşmazlık kalmadığı gibi buna bağlı olarak elinde herhangi bir dosya veya evrak da bulunmamaktadır. Bu durumda, itiraz yoluna başvuran Mahkemede bakılmakta olan bir davanın varlığından söz edilemez.
Açıklanan nedenlerle, itiraz başvurusunun, Mahkemenin elinde başvuruya esas görülmekte olan bir dava bulunmadığından, başvurunun Mahkemenin yetkisizliği nedeniyle reddi gerekir.
IV- SONUÇ
12.11.2012 günlü, 6360 sayılı Kanun"un geçici 1. maddesinin;
A- (1) numaralı fıkrasında yer alan".valinin uygun göreceği."ibaresinin,
B- (5) numaralı fıkrasında yer alan".ilgisine göre." ibarelerinin,
iptalleri ve yürürlüklerinin durdurulması istemiyle yapılan itiraz başvurusunun, Mahkemenin elinde başvuruya esas görülmekte olan bir dava bulunmadığından yetkisizlik nedeniyle REDDİNE, 25.12.2014 gününde OYBİRLİĞİYLE karar verildi.
Başkan Haşim KILIÇ |
Başkanvekili Serruh KALELİ |
Başkanvekili Alparslan ALTAN |
Üye Serdar ÖZGÜLDÜR |
Üye Osman Alifeyyaz PAKSÜT |
Üye Recep KÖMÜRCÜ |
Üye Burhan ÜSTÜN |
Üye Engin YILDIRIM |
Üye Nuri NECİPOĞLU |
Üye Hicabi DURSUN |
Üye Celal Mümtaz AKINCI |
Üye Erdal TERCAN |
Üye Muammer TOPAL |
Üye Zühtü ARSLAN |
Üye M. Emin KUZ |
Üye Hasan Tahsin GÖKCAN |