Danıştay 4. Daire 2020/2978 Esas 2022/3507 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
4. Daire
Esas No: 2020/2978
Karar No: 2022/3507
Karar Tarihi: 01.06.2022

Danıştay 4. Daire 2020/2978 Esas 2022/3507 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Danıştay 4. Dairesi, Vergi Mahkemesi'nin 2011/11 dönemine ait vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi tarhiyatına yönelik olarak verdiği kararı onamıştır. Davacı şirketin bildirimlerinin çapraz kontrolü sonucu uyuşmazlık tespit edilmiş ve takdir komisyonuna sevk edilmiştir. Komisyonun matrah takdirine dayalı kararı, somut bir inceleme yapılmadan verilmiştir. Bu nedenle, Vergi Mahkemesi davacı lehine karar vermiştir. Temyiz isteminin reddine karar verilmiş, yapılan harcamaların davacıya yüklenmesine karar verilmiştir.
Kanun maddeleri:
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi: İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, Kanun'da belirtilen sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun Geçici 8. maddesi: Bu Kanun'un yürürlüğe girdiği tarihten önce açılan davalarda, duruşmalar yapılmış olsa bile kararların temyizinde, önceki Kanun hükümleri uygulanır.
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 54.
Danıştay 4. Daire Başkanlığı         2020/2978 E.  ,  2022/3507 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    DÖRDÜNCÜ DAİRE
    Esas No : 2020/2978
    Karar No : 2022/3507

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Vergi Dairesi Başkanlığı
    (… Vergi Dairesi Müdürlüğü)
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVACI) : … Ürün. San. ve Tic. Ltd. Şti.

    İSTEMİN KONUSU : ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…. K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Davacı adına resen tarh edilen 2011/11. dönemine ilişkin vergi ziyaı cezalı katma değer vergisinin kaldırılması istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: Danıştay bozma kararı üzerine Vergi Mahkemesinin temyize konu kararıyla; davacı şirketin Ba-Bs bildirimlerinin çapraz kontrolü sonucu … İç ve Dış Tic. Ltd. Şti. tarafından davacı şirketten 2011/11 döneminde 328.516,00-TL tutarında mal ve hizmet alışının bildirilmesine karşın davacı şirketin aynı dönemde bahse konu şirkete 198.680,91-TL tutarında satış bildirdiği, söz konusu Ba-Bs bildirimlerindeki uyumsuzluğun tespiti sonucu davacı şirketin takdir komisyonuna sevk edilmesi üzerine, dava konusu cezalı tarhiyatın dayanağı … tarih ve … sayılı Takdir Komisyonu Kararı'nın alındığı, takdir komisyonunca verilen kararın içeriğine bakıldığında; "mükellefin dosyasının tetkiki ile haricen yapılan araştırmalar neticesinde işin türü, işyeri mevki, emsali mükelleflerin beyan durumu ve benzeri tüm faktörler de dikkate alınarak vergi matrahının takdir edildiği", davacı mükellef adına somut hiçbir bilgi, belge, inceleme ve araştırmaya yer verilmeksizin matrah takdirine gidildiği anlaşıldığından, cezalı tarhiyatta yasal isabet bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle davanın kabulüne karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı adına vergi ziyaı cezalı katma değer vergisi tarhiyatının yapılmasında yasal isabetsizlik bulunmadığı ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Cevap verilmemiştir.
    TETKİK HÂKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Vergi Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Dördüncü Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    İNCELEME VE GEREKÇE :
    İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Temyiz isteminin reddine,
    2. Temyize konu ... Vergi Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının oybirliğiyle ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
    4. Dosyanın anılan Vergi Mahkemesine gönderilmesine,
    5. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren onbeş (15) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 01/06/2022 tarihinde karar verildi.

    Hemen Ara