Danıştay 2. Daire 2022/291 Esas 2022/3145 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Daire
Esas No: 2022/291
Karar No: 2022/3145
Karar Tarihi: 01.06.2022

Danıştay 2. Daire 2022/291 Esas 2022/3145 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesinde daire başkanı olarak görev yapan bir kişinin görevinden alınarak İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı emrine uzman olarak atanmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açılan davada, ilk derece mahkemesi davanın reddine, bölge idare mahkemesi ise dava konusu işlemin iptaline karar verdi. Temyizde ise davalı idarelerin temyiz istemleri reddedildi ve bölge idare mahkemesi kararı onandı. Kararda, memurların naklen atanmaları konusunda idareye tanınan takdir yetkisinin kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlı olduğu belirtilerek, davacının daire başkanlığı kadrosuna liyakatsiz bir şekilde atanmadığı, görevinden alınmasında hukuka aykırılık bulunmadığı ifade edildi. Kararda 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyiz incelenerek bölge idare mahkemesi kararının onanması kararlaştırıldı. Ayrıca 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7035 sayılı Kanun ile değiştirilen 50. maddesi gereğince kararın taraflara ve bir örneğinin de bölge idare mahkemes
Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2022/291 E.  ,  2022/3145 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    İKİNCİ DAİRE
    Esas No : 2022/291
    Karar No : 2022/3145

    TEMYİZ EDEN (DAVALILAR): 1- … Büyükşehir Belediye Başkanlığı
    VEKİLİ : Av. …
    2- … Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVACI) : …
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava Konusu İstem : Dava; … Elektrik Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğü bünyesinde daire başkanı olarak görev yapan davacının, bu görevinden alınarak İnsan Kaynakları ve Eğitim Dairesi Başkanlığı emrine uzman olarak atanmasına ilişkin … günlü, E:… sayılı işlemin iptali istemiyle açılmıştır.
    İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : ... İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararla; daire başkanlığı kadrosunun daüst düzey kadro olduğu, üst düzey kamu yöneticilerinin kamu kurum ve kuruluşlarının geleceğe dönük planlarını ve politikalarını saptayan, bu plan ve politikalardaki hedefleri gerçekleştirmek için gerekli kaynakları ve bu kaynakların kullanım yerlerini belirleyen ya da bu kişilerin emir ve direktifleri yönünde uygulamayı yapan veya onlara yardımcı olan kişiler oldukları; ayrıca, 657 sayılı Devlet Memurları Kanununda atama yapma ve görevden alma konusunda idareye tanınan takdir yetkisinin bu tür kadrolar için daha geniş olduğunun kabulü, bu görevlerden başka görevlere atanmaya ilişkin işlemlerin kazanılmış hakları veya genel olarak hukuk güvenliği ilkesini ihlal eden bir yönü bulunmadığı hususları birlikte değerlendirildiğinde; yöneticilik görevine atanmadan önce bulunduğu görevlere herhangi bir mesleki yarışma sınavı veya kurum içi görevde yükselme sınavında başarılı olmak suretiyle gelmeyen, bir başka deyişle kariyer ve liyakat ilkelerine uygun bir şekilde daire başkanlığı kadrosuna atanmayan davacının, bu görevinden alınması yolunda tesis edilen işlemde hukuka, kamu yararına ve hizmet gereklerine aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine hükmedilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi Kararının Özeti : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin temyize konu kararıyla; memurların naklen atanmaları konusunda idareye tanınan takdir yetkisinin kullanımının mutlak ve sınırsız olmayıp, kamu yararı ve hizmet gerekleriyle sınırlı olduğu, takdir yetkisinin, ancak kamu yararı ve hizmet gerekleri gözardı edilerek kullanıldığının kanıtlanması ya da idari yargı merciince saptanması halinde, sözü edilen bu durumun dava konusu idari işlemin sebep ve maksat yönlerinden hukuka aykırılığı nedeniyle iptalini gerektireceği hususunun yerleşmiş yargısal içtihatlarla kabul edilmiş bulunduğu; davacının görevden alınmasını gerektirecek nitelikte somut bir tespitin bulunmadığı gibi, görevinde başarısız olduğu, yetersiz kaldığı ve herhangi bir olumsuz davranışının bulunduğu hususları da hukuken kabul edilebilir somut tespitlerle ortaya konulmadığı, bu nedenle dava konusu işlemde sebep ve maksat yönlerinden hukuka uygunluk görülmediği gerekçesiyle davacının istinaf başvurusunun kabulüne, … İdare Mahkemesinin … günlü, E:…, K:… sayılı kararının kaldırılmasına, dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENLERİN İDDİALARI :
    … Büyükşehir Belediye Başkanlığının İddiaları: İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğünün tüzel kişiliği haiz olduğu, bu nedenle İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığının hasım mevkiine alınmasında hukuka uyarlık bulunmadığı, dava konusu işlemde kariyer ve liyakat ilkelerine aykırılık teşkil eden bir unsur bulunmadığı ileri sürülmektedir.
    … Elektrik Tramvay ve Tünel işletmeleri Genel Müdürlüğünün İddiaları: İdarenin, yönetici kadrolarına atama yapma konusunda geniş bir tercih ve takdir hakkının bulunduğu, bu yetkisini belirli bir kişi lehine kullanmaya yargı kararı ile zorlanamayacağı, dava konusu işlemde herhangi bir hukuka aykırılık bulunmadığı ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN CEVABI : Temyiz isteminin reddi gerektiği yolundadır.

    DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay İkinci Dairesince, dosyanın tekemmül ettiği anlaşıldığından, davalı idarelerden İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğünün yürütmenin durdurulması istemi hakkında bir karar verilmeksizin, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. DAVALI İDARELERİN TEMYİZ İSTEMLERİNİN REDDİNE,
    2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idareler üzerinde bırakılmasına, yürütmenin durdurulması istemi görüşülmediğinden, kullanılmayan …-TL harcın İstanbul Elektrik, Tramvay ve Tünel İşletmeleri Genel Müdürlüğüne iadesine,
    4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 7035 sayılı Kanun ile değişik 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın, kararı veren ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 01/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara