Esas No: 2018/2608
Karar No: 2022/3641
Karar Tarihi: 01.06.2022
Danıştay 8. Daire 2018/2608 Esas 2022/3641 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2018/2608 E. , 2022/3641 K.Özet:
Gayrimenkul Yatırım San. ve Tic. A.Ş., İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı'nın alışveriş merkezleri için belirlediği ücretsiz otopark saatleri hakkında UKOME'nin kararının iptali istemiyle dava açmıştır. İlk derece mahkemesi davayı reddetmiş, Bölge İdare Mahkemesi de temyiz başvurusunu reddetmiştir. Danıştay 8. Dairesi, temyiz isteminin reddine karar vererek Bölge İdare Mahkemesi kararının onanmasına hükmetmiştir.
Kanun Maddeleri: 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17. maddesi, 49. maddesi, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 18/f maddesi.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2018/2608
Karar No : 2022/3641
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …Gayrimenkul Yatırım San. ve Tic. A.Ş.
VEKİLİ : Av. . ..
KARŞI TARAF (DAVALI) : … Büyükşehir Belediye Başkanlığı
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: İstanbul ili, Şişli ilçesi, … mahallesi, … pafta, … ada, … parsel sayılı taşınmaz üzerinde bulunan … Alışveriş Merkezi'nin işleteni olan davacı tarafından, alışveriş merkezlerinin hizmet otoparklarında ilk üç saate (0-3 saat) kadar ücret alınmamasına ilişkin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Ulaşım Koordinasyon Merkezi'nin (UKOME) … tarih ve … sayılı kararının iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; alışveriş merkezlerine müşteri olarak gelenlerin otopark ihtiyaçlarının, esas itibarıyla ticari amaç güdülmeksizin ve ücretsiz olarak bina içinde veya parselinde karşılanması gerekmekte olup, söz konusu otoparkların zaman kısıtlaması olmaksızın tamamen ücretsiz olmasının ise amacına aykırı kullanımlara yol açarak kısa süreli otopark yerinin giderek azalması sonucunu doğurabileceği, bu durumda da trafiğin yine olumsuz olarak etkilenebileceği dikkate alındığında, bu sakıncayı da göz ardı etmeyecek bir şekilde, İstanbul genelindeki alışveriş ticaret merkezi gibi yerlerin binaya ait hizmet otoparklarına gelen müşterilerden ilk üç saate kadar ücret alınmaması, ilk üç saat dışında alınabilecek ücretin ise 5393 sayılı Yasa’nın yukarıda aktarılan 18/f maddesinden kaynaklanan yetkiye dayalı ve kamu yararına uygun olarak İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin tarife komisyonunca belirlenen ücret oranında alınması yönünde tesis edilen UKOME kararında hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, mevzuatta otoparkların ticari olarak kullanımının yasaklanmış olmasın rağmen 3 saati geçen kişiler bakımından ticari amaçlı kullanıma UKOME tarafından izin verildiği, mevzuatta belirtilen "alışveriş merkezi otoparklarından yalnızca binayı kullanan sıfatına sahip alışveriş merkezi müşterilerinin yararlanabileceği" durumuna tamamen aykırı bir sonucun doğmasına neden olacağı ileri sürülerek, temyiz istemine konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulmasına karar verilmesi gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği savunulmaktadır.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 17. maddesinin ikinci fıkrası uyarınca davacının duruşma istemi yerinde görülmeyerek işin gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle,
1. Temyiz isteminin reddine,
2. … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, posta gideri avansından artan tutarın Mahkeme tarafından iadesine,
4. Kesin olarak, 01/06/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.