Danıştay 10. Daire 2017/3000 Esas 2022/3022 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
10. Daire
Esas No: 2017/3000
Karar No: 2022/3022
Karar Tarihi: 02.06.2022

Danıştay 10. Daire 2017/3000 Esas 2022/3022 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Danıştay 10. Dairesi, Şanlıurfa İlçe Jandarma Komutanlığı'nda görevli bir jandarmanın komutanlık binasından düşerek yaralanması sonucu açılan dava sonucunda, davacının açtığı davanın süre aşımı nedeniyle reddi yolundaki Askeri Yüksek İdare Mahkemesi kararının onanmasına karar verdi. Davacının temyiz istemi reddedildi ve davacının adli yardım istemi kabul edildi. Karar düzeltme yolu açık olmak üzere 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde başvurulabileceği belirtildi.
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 1, 49 ve (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddelerinin bahsedilen dava ve kararla ilgili hükümleri uygulandı.
Danıştay 10. Daire Başkanlığı         2017/3000 E.  ,  2022/3022 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    ONUNCU DAİRE
    Esas No : 2017/3000
    Karar No : 2022/3022

    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …

    KARŞI TARAF (DAVALI) : … Bakanlığı / ANKARA
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN_KONUSU : Davacı tarafından, Şanlıurfa ili, … İlçe Jandarma Komutanlığı emrinde jandarma er olarak görev yapmakta iken, 12/12/2011 tarihinde komutanlık binasının 3. katından aşağıya düşerek yaralandığı, bu olay sebebiyle sağ ayağında oluşan yaralar damar işlevsizliği nedeniyle tedavi edilemediğinden sağ ayak baş parmağı ile serçe parmağının koptuğu, dizine kadar olan bölgede de benzer komplikasyonlar oluştuğu, ayrıca beline 8 adet cıvata, 8 adet platin takıldığı, omurgasının zedelendiği, halen bakıma muhtaç olduğu ileri sürülerek malul hale gelmesinde idarenin sorumluluğu bulunduğundan bahisle oluşan zarara karşılık olarak 221.000,00 TL maddi, 150.000,00 TL manevi tazminatın olay tarihinden itibaren işleyecek yasal faizi ile birlikte ödenmesine karar verilmesi istemiyle açılan dava sonucunda, davanın süre aşımı yönünden reddi yolunda verilen (Kapatılan) Askeri Yüksek İdare Mahkemesi … Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının (Ankara ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının) temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    TEMYİZ_EDENİN_İDDİALARI : Davacı tarafından, epilepsi hastası olduğu ve olay esnasında nöbet geçirdiği, bu sebeple davaya konu olayın ne şekilde meydana geldiğini bilmediği, kendisine daha sonrasında da olayla ilgili herhangi bir bildirimde bulunulmadığı, askerliğe elverişsiz olduğuna yönelik raporun da kendisi açısından bilgilendirici bir özelliğinin bulunmadığı belirtilerek temyize konu kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI_TARAFIN_SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, davacının zararı öğrenme tarihini bilmeme durumuna vurgu yapmasının dosya muhteviyatı, olayla ilgili yürütülen ceza soruşturması sonucu verilen savcılık kararı, yine olayla ilgili idari tahkikat raporları uyarınca samimi olmadığı, öte yandan olay nedeniyle meydana gelen zarardan idarelerinin kusurlu veya kusursuz sorumluluk ilkeleri kapsamında sorumlu tutulmasının mümkün olmadığı belirtilerek, temyize konu kararda hukuka aykırılık bulunmadığı, bu sebeple temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan kararın onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 1. maddesi hükmü gereğince, Askeri Yüksek İdare Mahkemesinin kapatılmasıyla Danıştay'a ve İdare Mahkemelerine gönderilen dosyalara ilişkin uyuşmazlıkların çözümünün 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'na tabi olması nedeniyle işin gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. Davacının temyiz isteminin REDDİNE,
    2. Davanın süre aşımı nedeniyle reddi yolundaki (Kapatılan) Askeri Yüksek İdare Mahkemesi … Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı temyize konu kararının (... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının) ONANMASINA,
    3. Davacının adli yardım istemi kabul edildiğinden ödenmemiş olan temyiz yargılama giderlerinin davacıdan tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına,
    4.Dosyanın davanın görüm ve çözümünde yetkili olan Şanlıurfa İdare Mahkemesine gönderilmesine, kararın ... İdare Mahkemesine ve taraflara bildirilmesine,
    5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren 15 (on beş) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 02/06/2022 tarihinde oy birliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara