Esas No: 2020/597
Karar No: 2022/3739
Karar Tarihi: 02.06.2022
Danıştay 8. Daire 2020/597 Esas 2022/3739 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2020/597 E. , 2022/3739 K."İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/597
Karar No : 2022/3739
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : ...
VEKİLİ : Av. ...
KARŞI TARAF (DAVALI) : ...Genel Müdürlüğü
VEKİLİ : Av. ...
İSTEMİN KONUSU : ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesinin ...gün ve E:..., K:...sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davacı tarafından, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin Ek-3-1-A ve Ek-3-7-A maddelerinde yer alan sağlık şartlarını taşımadığından bahisle Aksaray Şehit Önder Güzel Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü'nden ilişiğinin kesilmesine ilişkin ...tarihli işlemin iptali istenilmiştir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: .... İdare Mahkemesince verilen ...tarih ve E:..., K:...sayılı kararında; Mahkemenin 27/11/2018 tarihli kararıyla Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne sevkinin yapılarak Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nde belirtilen sağlık şartlarını taşıyıp taşımadığının saptanmasına karar verildiği, Hastanece düzenlenen ...tarih ve ...sayılı raporda; "Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğ göre EK-3-7A-3 VE 7A-2C POMEM Öğrencisi Olmaz" yönünde karar verildiği; bu durumda, davacının hakem hastane olarak sevk edildiği Ankara Dışkapı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Sağlık Kurulunca düzenlenen raporla sağlık şartları yönünden Polis Meslek Eğitim Merkezi öğrencisi olamayacağı ortaya konulduğu, sağlık şartları nedeniyle davacı hakkında yapılan değerlendirme sonucunda "POMEM Öğrencisi Olamaz" şeklinde tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık bulunmadığı bulunmadığı gerekçesiyle iptaline karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesince; istinaf başvurusuna konu Mahkeme kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile izole, periferik ve noktasal olan katarakt mevcudiyetinin POMEM öğrencisi olmaya engel teşkil etmediği, davacının rahatsızlığı ile ilgili sağlık dilimi tespitinde değişiklik yapıldığı, Polis olmaya engel bir durumunun bulunmadığı, temyiz isteminin kabulü gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ ...DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin kabulü ile usul ve yasaya aykırı olan ...Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra ve dosya tekemmül ettiğinden yürütmenin durdurulması istemi hakkında ayrıca bir karar verilmeksizin işin gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY :
24 Nisan-04 Mayıs ve 19-30 Haziran 2018 tarihleri arasında Polis Meslek Eğitim Merkezleri Giriş Yönetmeliği çerçevesinde yapılan Polis Meslek Eğitim ve Seçme Sınavı'nda başarılı olmasını müteakip Aksaray Şehit Önder Güzel Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü'ne geçici kaydı yapılan davacının, Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği'nin 17 ve 18'inci maddeleri gereği sevk edildiği Aksaray Üniversitesi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nin 06.09.2018 tarih ve 259 sayılı Sağlık Kurulu Raporu'nda; Hematoloji hanesinde; "Hemaglobin:10 Anemi Mevcut", Göz Hanesinde; "görme:sağ:tam Bio:doğal Arka Subkopsüler Katarkt F: Doğal Sol:arka Subkopsüler Katarkt", Karar; POMEM öğrencisi olamaz" yönünde karar verildiği, sonuç olarak, mevcut sağlık durumu Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği Ek-3-1-A ve Ek-3-7-A'ya uymadığından POMEM öğrencisi olamayacağına karar verildiği ve davacının Polis Meslek Eğitim Merkezi Müdürlüğü ile ilişiğinin kesildiği anlaşılmaktadır.
İLGİLİ MEVZUAT:
03.01.2018 tarih ve 30290 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin "Öğrencilerin sağlık durumlarının değerlendirilmesi ve sağlık dosyası oluşturulması" başlıklı 11. maddesinde: "Öğrencilerin sağlık durumlarının takibi ve okullardaki koruyucu hekimlik hizmetleri, okuldaki veya il emniyet müdürlüğündeki kurum tabipliklerince yapılır. Bu birimlerde hekim bulunmadığı takdirde il sağlık müdürlüğünden hekim talep edilir... Aldırılan bu raporlardan; tüm branşlar için C-D-E dilimi, psikiyatrik hastalıklar için B-C-D-E dilimi sağlık şartlarını taşıyanların raporları sağlık dosyasına ilave edilerek Daire Başkanlığına gönderilir. Sağlık komisyonunda, öğrencilerin son durum ve dilim belirtir sağlık kurulu raporları ve sağlık dosyaları incelenir. A-B-C dilimi sağlık şartlarını taşıyanlara, “öğrenciliğe devam eder”, D-E dilimi sağlık şartlarını taşıyanlara ise “öğrenciliğe devam edemez” kararı verilir." hükmüne, aynı Yönetmeliğin dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte olan Hastalık Branşlarının Sınıflandırıldığı "Ek.3/7-Göz Hastalıkları" bölümünün (A) alt bölümünde; "Bu sisteme ait kronik hastalığı, sürekli diyet veya ilaç tedavisiyle kontrol altında tutulmayı gerektirecek bir hastalığı, organ ve sistem fonksiyonlarını etkileyen bir hastalığı, sakatlığı olanlar ile doğuştan (konjenital) veya sonradan (cerrahi-travmatik) organ eksikliği veya organ yokluğu olanlar (aşağıdaki istisnai maddeler hariç) öğrenciliğe kabul edilmezler.
Bu bölümde ifade edilmemiş tanılarda, kişinin muayenesini yapan ilgili uzman doktor ve sağlık kurulu doktorları, hastalığın seyri ve derinliğini dikkate alarak, bu Yönetmeliğin 21 nci maddesine göre uygun olan dilim için karar verir.
B-C-D dilimlerinde tanımlanan hastalıklar öğrenciliğe engeldir.
1) Görme ve diskromotopsi muayenesinde lens kullanılmasına izin verilmez.
2) a) Parsiyel veya total diskromatopsi (renk körlüğü),
b) Retinitis pigmentoza (tavuk karası) ve diğer retina distrofileri,
c) Şaşılık, göz kapağı düşüklüğü, göz kaslarında ve sinirlerinde fonksiyon kaybı, nistagmus,
ç) Katarakt ve katarakt cerrahisi, psödofaki,
d) Reaksiyon göstermeyen, göz, göz ekleri ve orbita içi yabancı cisimler,
e) Keratokonus, glokom, retina patolojileri,
f) Üveit, korioretinit gibi göz ve göz eklerinin kronik enfeksiyonları,
öğrenciliğe engeldir.
3) Okullara alınacak öğrencilerde; görme her iki gözde ayrı ayrı miyoplarda; (sferik + silendirik) –2 diyoptriyi, hipermetroplarda + 1 diyoptriyi geçemez. Mikst astigmatlarda transpozisyon sonrası değerlere göre işlem yapılır.
Düzeltmeden sonra her iki gözün görme güçleri toplamı en az 20'de 16 olmak zorundadır.
Düzeltmeden sonra gözlerden birinin görme gücü en az 10'da 7 olabilir, ancak bu durumda diğer gözün görme gücü düzeltmeden sonra 10'da 10 (tam) olmak zorundadır." düzenlemesine yer verilmiştir.
Yukarıda bahsi geçen Yönetmelikte yapılan ve 29.09.2019 tarihli ve 30903 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren değişiklik ile, Hastalık Branşlarının Sınıflandırıldığı "Ek.3/7-Göz Hastalıkları" bölümünün (A) Dilimi alt bölümünün (2) numaralı bendi ile; "İzole, periferik ve noktasal olan katarakt sağlam kabul edilir. Periferik, yüzeysel ve küçük olan korneal nefelyonlar sağlam kabul edilir." düzenlemesi getirilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
03.01.2018 tarihli Emniyet Teşkilatı Sağlık Şartları Yönetmeliği’nin dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte yürürlükte olan halinde; "Katarakt ve katarakt cerrahisi, psödofaki öğrenciliğe engel" iken, bahsi geçen Yönetmelikte yapılan 29.09.2019 tarihli değişiklik ile "İzole, periferik ve noktasal olan katarakt sağlam kabul edilir." hükmü getirilmiştir.
Mevzuattaki değişiklik çerçevesinde davacının yeniden hakem hastaneye sevkinin sağlanması ve buradan alınacak rapor ve görüş ile dosyadaki diğer bilgi ve belgeler dikkate alınarak uyuşmazlığın esası hakkında yeniden karar verilmesi gerektiği sonucuna ulaşılmış olup, temyiz istemine konu Bölge İdare Mahkemesi kararında bu yönüyle hukuki isabet görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanun'un 49. maddesine uygun bulunan temyiz isteminin kabulüne,
2. ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesinin ...gün ve E:..., K:...sayılı kararının BOZULMASINA,
3. Kullanılmayan ...TL yürütmeyi durdurma harcının istemi hâlinde davacıya iadesine,
4. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın ...Bölge İdare Mahkemesi .... İdari Dava Dairesine gönderilmesine, 02/06/2022 tarihinde kesin olarak oybirliği ile karar verildi.