Danıştay 8. Daire 2019/3837 Esas 2022/3761 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 2019/3837
Karar No: 2022/3761
Karar Tarihi: 03.06.2022

Danıştay 8. Daire 2019/3837 Esas 2022/3761 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Danıştay 8. Dairesi, Kütahya'da bir apartmanın üniversite öğrencilerine kiralanarak apart gibi işletilmesi ve izinsiz olarak öğrencilere barınma hizmeti verilmesi nedeniyle Valilik Oluruyla kapatılması ve 35.550 TL idari para cezası uygulanması işlemine ilişkin davada, önceki mahkeme kararlarının hukuka uygun olduğu gerekçesiyle yapılan temyiz başvurusunu reddetti. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi gözetilerek kararın usul ve hukuka uygun olduğu belirtildi.
İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi, Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulabileceği sebepleri düzenler ve bu sebeplerin varlığı hâlinde temyiz isteminin kabul edilebileceğini belirtir.
Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2019/3837 E.  ,  2022/3761 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    SEKİZİNCİ DAİRE
    Esas No : 2019/3837
    Karar No : 2022/3761

    TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVALI) : … Valiliği
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem:
    Kütahya İli, Merkez, … Mah. … Sok. No:… adresinde bulunan … Apt.'ın kapatılmasına ilişkin Valilik Oluruyla tesis edilen Kütahya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün … tarih ve E…. sayılı işlemi ile 35.550,00-TL idari para cezası ile cezalandırılmasına ilişkin Kütahya Valiliği İl Milli Eğitim Müdürlüğü'nün … tarih ve E…. sayılı işleminin iptali istenilmiştir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; "… Apt." isimli binada yapılan denetim sonucunda, bina girişinde … Apt. yazısının bulunduğu, 20 daireli binada davacının 5 tane dairesinin bulunduğu ve aynı zamanda bina yöneticisi olduğu, binada 96 kişinin kaldığı, sadece 2 kişinin öğrenci olmadığı, diğerlerinin kız öğrenciler olduğu, öğrencilerin de dairelerde 3 ila 8 kişi arasında değişen sayılarda kaldıklarının tutanaklarla tespit edildiği, davacı tarafından her ne kadar binanın apart/işletme değil normal bir apartman olduğu ve ruhsata tabi olmadığı ileri sürülmekte ise de, söz konusu binanın üniversite öğrencilerine kiralanmak suretiyle apart gibi işletildiği, ilgili mevzuat uyarınca her ne ad altında olursa olsun öğrenci barınma hizmetlerine ilişkin faaliyetlerin izinsiz ve ruhsatsız yürütülemeyeceği açık olduğundan, denetim tarihi itibariyle Kütahya Belediye Başkanlığı'ndan ve Milli Eğitim Bakanlığı'ndan alınmış kurum açma izni ile işyeri açma ve çalıştırma ruhsatı bulunmayan, davacı tarafından işletilen "… Apt." isimli işletmede, izinsiz ve ruhsatsız olarak yükseköğrenim öğrencilerine barınma hizmeti verildiği, anılan işletmenin kapatılmasına ve idari para cezası uygulanmasına ilişkin dava konusu işlemlerde hukuka ve mevzuata aykırılık bulunmadığı gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; istinaf başvurusuna konu Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davacı tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davacı tarafından, kararın hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davalı idare tarafından, istemin reddi gerektiği savunulmuştur.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle,
    1. Temyiz isteminin reddine,
    2. … Bölge İdare Mahkemesi ... İdari Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, posta gideri avansından artan tutarın Mahkeme tarafından iadesine,
    4. Kesin olarak, 03/06/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Hemen Ara