Danıştay 8. Daire 2019/4943 Esas 2022/3790 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
8. Daire
Esas No: 2019/4943
Karar No: 2022/3790
Karar Tarihi: 03.06.2022

Danıştay 8. Daire 2019/4943 Esas 2022/3790 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı öğrencisi, yüksek lisans tez savunma sınavında reddedilmiş ve tezi silinmiştir. Davacı, Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü'nün kararının iptal edilmesi istemiyle idari dava açmıştır. İlk derece mahkemesi, davacının yüksek lisans tez savunma sınavına alınmadığını, tesis edilen kararın yasal düzenlemelere uygun olmadığını belirterek davacının lehine karar vermiştir. Bölge idare mahkemesi ise bu kararın reddedilmesine karar vermiştir. Danıştay, temyiz istemini reddetmiştir. Kanun maddeleri ise, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi olarak belirtilir.
Danıştay 8. Daire Başkanlığı         2019/4943 E.  ,  2022/3790 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    SEKİZİNCİ DAİRE
    Esas No : 2019/4943
    Karar No : 2022/3790

    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Üniversitesi Rektörlüğü
    VEKİLİ : Av. …

    KARŞI TARAF (DAVACI) : …
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava konusu istem: Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Makine Mühendisliği Anabilim Dalı Enerji Sistemleri Mühendisliği Programı'nda yüksek lisans öğrencisi olan davacının, 19/12/2017 tarihinde gerçekleştirilen yüksek lisans tez savunma sınavı neticesinde salt çoğunlukla verilen ret kararı doğrultusunda yüksek lisans tezinin reddine ve kaydının Selçuk Üniversitesi Lisansüstü Yönetmeliği'nin 29/1-f fıkrası uyarınca silinmesine ilişkin Selçuk Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Müdürlüğü'nün … tarih ve … sayılı kararının iptaline karar verilmesi istenilmektedir.
    İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … İdare Mahkemesince verilen … tarih ve E:…, K:… sayılı kararda; davacı danışmanı tarafından tezin tamamlandığına ilişkin değerlendirmenin tesis edildiği, danışmanın tezin savunulabilir olduğuna ilişkin kanaati sonrası davacıya tez savunma sınav günü verildiği, yasal düzenlemelerde açıkça belirlenen tarihte toplanılacağı ve öğrencinin tez sınavına alınması gerektiği düzenlemesine rağmen davacı öğrencinin tez savunma sınavına alınmadığı, tutanaklardan anlaşıldığı üzere değerlendirmenin tez jürisinin teze ilişkin kişisel raporlarına dayalı olarak karar verildiği, tez çalışmasının öğrenci tarafından sunulduğuna, teze ilişkin soru ve cevap bölümünün olduğuna ilişkin belge ve bilgi bulunmadığı, davalı idare tarafından sunulan savunma dilekçesinde dahi bu hususa ilişkin açıklama bulunmadığı, tez sınavının tezin yazım ve hazırlanışı ile tezin sunumu, soru-cevap bölümünü de kapsar nitelikte en az 45 dakika en fazla 90 dakikalık sınavla bir bütün olduğu, öğrencinin tezini sunmasına izin vermeksizin tezin savunmaya uygun olmadığına dair karar tesisinin yasal düzenlemelere uygun olmadığı, tezin incelenmesi ve kişisel notlarla birlikte, belirlenen sınav gününde öğrencinin sınava alınması, sunumu, soru ve cevap sonrası sınavın tamamlanacağı, tez hakkındaki kararın da ancak sınavın tamamlanmasından sonra verilmesi gerektiğinden dava konusu işlemde belirlenen günde öğrencinin tez savunma sınavına uygun olarak değerlendirilme yapılmaksızın işlem tesisinin hukuka uygun olmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.
    Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesince; Mahkeme kararının kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığı gerekçesiyle istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından, tesis edilen işlemin hukuka uygun olduğu, kararın bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Savunma verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Sekizinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
    Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU:
    Açıklanan nedenlerle,
    1. Temyiz isteminin reddine,
    2. …Bölge İdare Mahkemesi … İdari Dava Dairesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, posta gideri avansından varsa artan tutarın Mahkeme tarafından taraflara iadesine,
    4. Kesin olarak, 03/06/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.

    Hemen Ara