Danıştay 5. Daire 2020/3127 Esas 2022/4213 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2020/3127
Karar No: 2022/4213
Karar Tarihi: 06.06.2022

Danıştay 5. Daire 2020/3127 Esas 2022/4213 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Danıştay 5. Dairesi, bir davacının OHAL İnceleme Komisyonu'na yaptığı başvurunun reddine ilişkin verilen işlem ile yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine yönelik açılan davada önce İdare Mahkemesi, sonra İstinaf Mahkemesi tarafından reddedilmesi sonrasında yapılan temyiz istemini inceledi. Davacının terör örgütüyle iltisakının tespit edilmesi sonucu kamu görevinden ihraç edildiği belirtildi. Karar, İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi gereğince temyiz edilebilecek bir sebep bulunmadığı gerekçesiyle onanarak hüküm altına alındı. Kanun maddesi açıklandığında, bu maddeye göre İdare Mahkemesi kararlarının temyiz yoluyla incelenerek bozulabilmesi için, 49. maddede belirtilen nedenlerden birinin bulunması gerektiği vurgulandı. Ayrıca, masumiyet karinesi gereğince davacının henüz hapis cezasına çarptırılmadığı ancak FETÖ/PDY ile iltisaklı olduğuna karar verildiği belirtildi.
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2020/3127 E.  ,  2022/4213 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2020/3127
    Karar No : 2022/4213


    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): ...
    Vekili : Av. ...

    Karşı Taraf (Davalı) : ... Bakanlığı / ANKARA
    Vekili : Hukuk Müşaviri ...

    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin eki listede ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali ile bu işlem nedeniyle yoksun kaldığı özlük haklarının iadesine karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davacı tarafından; Mahkeme tarafından eksik inceleme yapılarak karar verildiği, savunma hakkı tanınmadan tesis edilen kamu görevinden ihraç işleminin hukuka aykırı olduğu, Bylock programına ilişkin olarak yapılan yargılamalar esnasında birçok karışıklık bulunduğu, kullanımın tam ve kesin olarak tespit edilemediği, teknik olarak yanlışlıklar yapıldığı, birçok kimsenin Bylock listelerinden çıkarıldığı yargı kararlarında yer almakla, kabul anlamına gelmemek üzere, bir programın kullanılıyor olmasının suç işlemek amacıyla kullanılmadığı takdirde terör örgütüne üye olmak anlamına gelmeyeceği, hakkında yapılan yargılamada, aleyhine değerlendirilen delillerin, usul ve yasaya aykırı olduğu, Milli Eğitim Bakanlığı'na bağlı olarak çalışan okullara çocuğunu göndermiş ise de Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak çalışan bu okulların, terör örgütü ile iltisaklı yada destek olabileceklerinin kimsenin aklına gelebilecek bir husus olmadığı, bu durumun terör örgütleri ile iltisaklı, irtibatlı sayılmaya yeter bir delil de olmadığı, Kırmızı B5 seviyesinde kodlandığı belirtilmiş ise de bu listelerin kimler tarafından, hangi delil ve belgelere dayanılarak hazırlandığının belli olmadığı, masumiyet karinesinin ve suç ve cezaların kanuniliği ilkesinin ihlal edildiği iddia edilmektedir.

    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Davalı idare tarafından savunma verilmemiştir.

    Danıştay Tetkik Hakimi : ...

    Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, davacının Anayasa'ya aykırılık iddiası ciddi bulunmayarak gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
    Her ne kadar İdare Mahkemesi kararının gerekçesinde davacının hapis cezası ile cezalandırıldığı belirtilerek hüküm kurulmuş ise de, davacının mahkumiyet kararı kesinleşmemiş olduğundan, yargılama süreci devam eden ceza davasının davacı aleyhine bir durum olarak değerlendirilmesi; bu ceza yargılamasının konusunun davacının terör örgütü üyeliğine ilişkin bulunması nedeniyle masumiyet karinesi gereğince mümkün değildir. Bununla birlikte dava dosyasında yer alan davacı hakkındaki tespitler değerlendirildiğinde ise davacının FETÖ/PDY ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
    ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bıkarılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 06/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara