Esas No: 2022/5836
Karar No: 2022/4204
Karar Tarihi: 06.06.2022
Danıştay 5. Daire 2022/5836 Esas 2022/4204 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2022/5836 E. , 2022/4204 K.Özet:
Danıştay Beşinci Dairesi, emekli polis memuru olan davacının rütbesinin geri alınmasına ilişkin işlemin iptali istemiyle açtığı davada verilen kararın, istinaf incelemesi sonucu kesinleştiği için temyiz edilemeyeceğine hükmetti. Davacının, FETÖ/PDY ile irtibatı olduğu gerekçesiyle rütbesinin geri alındığı belirtilmiştir. Kararın dayanakları İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesi ve 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 35/D maddesidir. Kararda, hangi maddelerin ve kanunların uygulandığına dair bilgi verilmemiştir.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/5836
Karar No : 2022/4204
TEMYİZ EDEN (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVALILAR): 1- … Bakanlığı / ANKARA
2- …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Polis memuru olarak görev yapmakta iken emekliye ayrılan davacının, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 35/D maddesi uyarınca rütbesinin geri alınmasına ilişkin … Bakanlığının … tarih ve … sayılı işleminin iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; davacının terör örgütüne irtibat ya da iltisakı olduğunun değerlendirildiği, dava dosyası ile UYAP entegrasyon ekranları üzerinden yapılan incelemede davacının, "FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma" suçundan yargılandığı ve ... Ağır Ceza Mahkemesi'nin … Esas … Karar sayılı kararıyla 5237 sayılı Türk Ceza Kanununun 314/2. maddesi gereğince hapis cezasıyla cezalandırıldığı, istinaf başvurusunun ise … Bölge Adliye Mahkemesi ... Ceza Dairesi tarafından reddedildiği, Anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini, temel hak ve hürriyetleri ortadan kaldırmaya yönelik 15/07/2016 günü başlatılan darbe girişimi üzerine, başta FETÖ/PDY olmak üzere terör örgütlerine veya Millî Güvenlik Kurulu'nca Devletin millî güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatı olduğu değerlendirilen kişilerin rütbelerinin alınacağına dair mevzuat hükmü dikkate alındığında, davalı kurumca yapılan incelemeler neticesinde dava dosyasına sunulan bilgi ve belgeler çerçevesinde, davacının FETÖ/PDY ile iltisak veya irtibat düzeyinde bir ilişkisinin olup olmadığı hususu irdelendiğinde davacının, bahse konu ceza yargılamasında FETÖ/PDY ile irtibatının bulunduğu hususunun ortaya konulduğu anlaşıldığından, Millî Güvenlik Kurulu tarafından Devletin millî güvenliğini tehdit eden bir terör örgütü olduğuna ve diğer terör örgütleri ile işbirliği yaptığına karar verilen FETÖ/PDY terör örgütü ile irtibatlı olduğu değerlendirilen davacının, rütbelerinin alınmasına ilişkin olarak tesis edilen dava konusu işlemde hukuka aykırılık görülmediği gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve söz konusu kararın kaldırılmasını gerektiren bir neden bulunmadığı belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesi uyarınca istinaf başvurusunun reddine Danıştay'a temyiz yolu açık olmak üzere karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulunca Devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti veya iltisakı yahut bunlarla irtibatının olmadığı, kesinleşmiş bir yargı kararı bulunmaksızın bu değerlendirmenin davalı idarece yapılmasının Anayasa'ya aykırı olduğu, aleyhinde hiçbir somut delil olmadığı halde sebepsiz ve gerekçesiz olarak tesis edilen dava konusu işlemin hukuki dayanaktan yoksun olduğu, kendi isteği ile emekli olduğu, meslek hayatının başarılarla dolu olduğu, bu dönem içerisinde hiçbir disiplin cezası almadığı, hakkındaki suçlamaların tam aksine terörle mücadelede görevler aldığı, suç teşkil edecek bir eyleminin olmadığı, ceza yargılamasının derdest olduğu, savunma hakkının, masumiyet karinesinin, adil yargılanma hakkının ve özel hayata saygı hakkının ihlal edildiği belirtilerek temyize konu Bölge İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Dava konusu işlemin mevzuata uygun olduğu belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ : 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 46. maddesinde tahdidi olarak sayılan uyuşmazlıklardan olmadığı anlaşılan dava konusu uyuşmazlık hakkında temyiz incelemesi yapılmasına olanak bulunmadığından, Bölge İdare Mahkemesince verilen istinaf başvurusunun reddine dair kararın temyiz isteminin incelenmeksizin reddedilmesi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
İLGİLİ MEVZUAT:
2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 6545 sayılı Kanun'un 20. maddesiyle değiştirilen "Temyiz" başlıklı 46. maddesinde, "Danıştay dava dairelerinin nihai kararları ile bölge idare mahkemelerinin aşağıda sayılan davalar hakkında verdikleri kararlar, başka kanunlarda aksine hüküm bulunsa dahi Danıştayda, kararın tebliğinden itibaren otuz gün içinde temyiz edilebilir." hükmüne yer verilmiş, devamında Bölge İdare Mahkemelerinin temyiz edilebilecek nihai kararları sayma suretiyle belirtilmiştir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Emekli polis memuru olan davacı tarafından, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin geçici 35/D maddesi uyarınca rütbesinin geri alınmasına ilişkin … Bakanlığının … tarih ve … sayılı işleminin iptali istemiyle açılan davada verilen kararın, 2577 sayılı Kanun'un 46. maddesinde sayılan temyiz edilebilecek kararlar arasında yer almadığı ve istinaf incelemesinden geçmek suretiyle kesinleştiği açıktır.
Bu durumda, istinaf incelemesi üzerine kesinleşen karar aleyhine yapılan temyiz başvurusunun incelenmesine kanunen imkan bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1…. Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı hakkındaki TEMYİZ İSTEMİNİN İNCELENMEKSİZİN REDDİNE,
2. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
3. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu kararın taraflara tebliğini ve bir örneğinin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın ... İdare Mahkemesine gönderilmesine, 06/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.