Esas No: 2021/571
Karar No: 2022/2639
Karar Tarihi: 07.06.2022
Danıştay 9. Daire 2021/571 Esas 2022/2639 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 9. Daire Başkanlığı 2021/571 E. , 2022/2639 K.Özet:
Temlik sözleşmesinin kredi alacağı dışında başka alacakları da kapsayacak şekilde düzenlendiği gözetilmeden damga vergisi eksik alındığı gerekçesiyle 2016/Kasım dönemine ilişkin tekerrür uygulanarak arttırılan tek kat vergi ziyaı cezalı damga vergisi tarhiyatının kaldırılması istemiyle açılan davada, Vergi Mahkemesi dava konusu vergi ziyaı cezalı damga vergisi tarhiyatının kaldırılmasına karar vermiştir. Bölge İdare Mahkemesi, yapılan istinaf başvurusunu reddetmiştir. Temyiz eden idare, kararın yasal olmadığını ve bozulması gerektiğini iddia etmiştir. Danıştay Dokuzuncu Dairesi, temyiz istemini reddederek, Bölge İdare Mahkemesi kararını onamıştır. Kararda belirtilen kanun maddeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesi (istinaf başvurusunun reddi) ve 50. maddesi (onama kararının taraflara tebliği ve dosyanın gönderilmesi).
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
DOKUZUNCU DAİRE
Esas No : 2021/571
Karar No : 2022/2639
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …Vergi Dairesi Başkanlığı-…
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının, temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ:
Dava konusu istem: Davacı adına, 2016/Kasım dönemine ilişkin olarak re'sen tarh edilen tekerrür uygulanarak arttırılan tek kat vergi ziyaı cezalı damga vergisinin kaldırılması istemine ilişkindir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: … Vergi Mahkemesi … tarih ve E:…, K:… sayılı kararıyla; davacı, Şanlıurfa … Noteri olarak görev yapmakta iken hakkında … Bankası ile … Enerji Üretim Sanayi Ticaret Limited Şirketi arasında düzenlenen rehin sözleşmesinin onaylanmasına ilişkin noter işlemi sırasında damga vergisinin hiç alınmadığı ve noter harcının eksik alındığından bahisle, Adalet Başmüfettişi tarafından düzenlenen … tarih ve … sayılı yazıya dayanılarak damga vergisinin re'sen tarh edildiği, olayda, vergi ve harç matrahının belirlenmesinde, adalet müfettişi tarafından yapılan tespitlerden yararlanılmasında herhangi bir yasal engel bulunmamakla birlikte, re'sen vergi tarhının, ancak takdir komisyonları tarafından takdir edilen veya vergi incelemesi yapmaya yetkili olanlar tarafından düzenlenmiş vergi inceleme raporlarında belirtilen matrah veya matrah kısmı üzerinden gerçekleştirilebileceği, somut olayda ise, davalı idarece, ortada alınmış bir takdir komisyonu kararı ya da vergi incelemesine yetkili kişilerce tanzim edilmiş bir vergi inceleme raporu bulunmaksızın doğrudan 213 sayılı Kanunda vergi incelemesi yapmaya yetkili olan kişiler arasında sayılmayan adalet müfettişi tarafından gerçekleştirilen denetim sonucu yapılan noksan vergi ve harç tahsilatına ilişkin tespitlerin esas alınması suretiyle damga vergisinin re'sen tarh edilmesinde hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle davanın kabulüne, dava konusu vergi ziyaı cezalı damga vergisi tarhiyatının kaldırılmasına karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: İstinaf başvurusuna konu Vergi Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu ve davalı idare tarafından ileri sürülen iddiaların söz konusu kararın kaldırılmasını sağlayacak nitelikte görülmediği belirtilerek 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 45. maddesinin 3. fıkrası uyarınca istinaf başvurusunun reddine karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı noter tarafından tasdik edilen temlik sözleşmesinin kredi alacağı dışında başka alacakları da kapsayacak şekilde düzenlendiği gözeltilmeden muaf olduğu düşüncesiyle harç ve damga vergisinin eksik alındığını tespit eden Adalet Başmüfettişliğinin … tarih … sayılı yazısına istinaden yapılan cezalı tarhiyatın yasal ve yerinde olduğu iddiasıyla kararın bozulması istenilmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'IN DÜŞÜNCESİ: Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Dokuzuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge idare mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı hâlinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1.Davalının temyiz isteminin reddine,
2.Davanın yukarıda özetlenen gerekçeyle kabulüne ilişkin Vergi Mahkemesi kararına yönelik istinaf başvurusunun reddi yolundaki … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının ONANMASINA,
3.2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de … Bölge İdare Mahkemesi … Vergi Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın …Vergi Mahkemesine gönderilmesine, 07/06/2022 tarihinde kesin olarak oybirliğiyle karar verildi.