Esas No: 2022/1558
Karar No: 2022/6744
Karar Tarihi: 07.06.2022
Danıştay 6. Daire 2022/1558 Esas 2022/6744 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 6. Daire Başkanlığı 2022/1558 E. , 2022/6744 K.Özet:
Davacı Yapı Denetim Limited Şirketi, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından ulusal yapı denetim sistemi üzerinden bildirilen dağıtım görevinin iptaline ve iki ay dağıtımdan çıkarılmaya ilişkin işlemlerin iptali istemiyle dava açmıştır. Ancak, davalı idare tarafından elektronik ortamda tebliğ edilen uygulama işlemlerinin davacıya bildirildiği tarihten itibaren altmış günlük yasal süre içinde dava açılmadığı gerekçesiyle dava süre aşımı nedeniyle reddedilmiştir.
İlgili kanun maddeleri şu şekildedir:
- Anayasa’nın \"Yargı Yolu\" başlıklı 125. maddesi: idari işlemlere karşı açılacak davalarda sürenin, yazılı bildirim tarihinden başlayacağı
- İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun \"Sürelerle İlgili Genel Esaslar\" başlıklı 8. maddesi: sürelerin tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlayacağı
- İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun \"Dava Açma Süresi\" başlıklı 7. maddesi: dava açma süresinin özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay'da ve idare mahkemelerinde alt
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
ALTINCI DAİRE
Esas No : 2022/1558
Karar No : 2022/6744
DAVACI : … Yapı Denetim Limited Şirketi
VEKİLİ : Av. …
DAVALI : … Bakanlığı - ANKARA
VEKİLİ : …
DAVANIN KONUSU : 29/12/2018 tarihli ve 30640 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Yapı Sahipleri ile Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi İmzalayacak Yapı Denetim Kuruluşlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğin 7. maddesi ile anılan Tebliğe dayanılarak davacı şirkete ulusal yapı denetim sistemi üzerinden bildirilen … tarihli (… YİBF numaralı) ve … tarihli (… YİBF numaralı) dağıtım görevinin iptaline ve 2 ay dağıtım görevinden çıkarılmaya dair davalı idare işlemlerinin iptali istenilmektedir.
SAVUNMANIN ÖZETİ : Dava konusu edilen Tebliğin 29/12/2018 tarihli ve 30640 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdiği, dağıtımın iptali ve 2 ay süreyle dağıtımdan çıkarılmaya ilişkin 22/07/2019 tarihli ve 16/02/2021 tarihli işlemlerin Tebliğin 7. maddesine göre değil, 8. maddesinin 4. fıkrası uyarınca ulusal yapı denetim sistemi üzerinden tesis edilerek davacı şirkete aynı anda elektronik mesaj olarak bildirildiği, davanın süre aşımı nedeniyle reddi gerektiği hususları belirtilmiştir.
DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ …IN DÜŞÜNCESİ: Davanın süre aşımı yönünden reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Altıncı Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 14. maddesi uyarınca incelendikten sonra işin gereği görüşüldü:
İNCELEME VE GEREKÇE:
MADDİ OLAY: 29/12/2018 tarihli ve 30640 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren Yapı Sahipleri ile Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi İmzalayacak Yapı Denetim Kuruluşlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğin 7. maddesi ile anılan Tebliğe dayanılarak … Yapı Denetim Limited Şirketine ulusal yapı denetim sistemi üzerinden (elektronik ortamda) bildirilen … tarihli (… YİBF numaralı) ve … tarihli (… YİBF numaralı) dağıtım iptaline ve ikişer ay dağıtımdan çıkarılmaya ilişkin davalı idare işlemleri tesis edilmiştir.
Bunun üzerine, anılan Tebliğin 7. maddesi ile Tebliğe dayanılarak elektronik ortamda davacıya bildirilen dağıtım iptaline ve ikişer ay dağıtımdan çıkarılmaya ilişkin uygulama işlemlerinin iptali istemiyle 01/12/2021 tarihinde bakılan dava açılmıştır.
İLGİLİ MEVZUAT :
Anayasanın "Yargı Yolu" başlıklı 125. maddesinde, idari işlemlere karşı açılacak davalarda sürenin, yazılı bildirim tarihinden başlayacağı; 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun "Sürelerle İlgili Genel Esaslar" başlıklı 8. maddesinin birinci fıkrasında, sürelerin tebliğ, yayın veya ilan tarihini izleyen günden itibaren işlemeye başlayacağı ve aynı Kanunun "Dava Açma Süresi" başlıklı 7. maddesinin birinci fıkrasında, dava açma süresinin özel kanunlarında ayrı süre gösterilmeyen hallerde Danıştay'da ve idare mahkemelerinde altmış ve vergi mahkemelerinde otuz gün olduğu; 4. fıkrasında da, ilânı gereken düzenleyici işlemlerde dava süresinin, ilân tarihini izleyen günden itibaren başlayacağı; ancak, bu işlemlerin uygulanması üzerine ilgililerin, düzenleyici işlem veya uygulanan işlem yahut her ikisi aleyhine birden dava açabilecekleri kurala bağlanmıştır.
Yukarıda aktarılan mevzuat hükümlerinden anlaşılacağı üzere, idari davalarda dava açma süresinin başlangıç tarihi idari işlemin tebliğ, yayın veya ilân tarihidir.
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Dava; 29/12/2018 tarihli ve 30640 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak 01.01.2019 tarihinde yürürlüğe giren Yapı Sahipleri ile Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi İmzalayacak Yapı Denetim Kuruluşlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğin 7. maddesi ile anılan Tebliğe dayanılarak davacı şirkete ulusal yapı denetim sistemi üzerinden (elektronik ortamda) bildirilen … tarihli … YİBF numaralı dağıtım görevi ile … tarihli … YİBF numaralı dağıtım görevinin iptaline ve her iki işlemde de davacı şirketin iki ay dağıtımdan çıkarılmasına ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığınca tesis edilen uygulama işlemlerinin iptali istemiyle 01/12/2021 tarihinde açılmıştır.
Dosyadaki bilgi ve belgeler ile yukarıda belirtilen mevzuat hükümlerinin birlikte değerlendirilmesi neticesinde; dava konusu edilen düzenleyici işlem niteliğindeki Tebliğ 29/12/2018 tarihli Resmi Gazetede yayımlanarak ilan edilmiş ise de düzenleyici işlem ve uygulama işlemleri birlikte dava edildiğinden, Tebliğe dayanılarak tesis edilen uygulama işlemlerinin davacıya tebliğ edildiği tarihten itibaren altmış günlük yasal sürede davanın açılıp açılmadığına bakılması gerekmektedir.
Uyuşmazlıkta, davalı idare tarafından Yapı Sahipleri ile Yapı Denetimi Hizmet Sözleşmesi İmzalayacak Yapı Denetim Kuruluşlarının Elektronik Ortamda Belirlenmesine İlişkin Usul ve Esaslara Dair Tebliğ uyarınca, dağıtım görevinin iptali ve iki ay dağıtım görevinden çıkarılmaya ilişkin uygulama işlemlerinin elektronik ortamda (davacı şirketin görevlendirilmelerinin yapıldığı, işlemlerinin kaydedildiği ve yürütüldüğü ulusal yapı denetimi sistemi üzerinden) davacı şirkete 22.07.2019 ve 16.02.2021 tarihlerinde bildirilmek suretiyle tebliğ edildiği, bakılan davanın ise işlemlerin tebliğini izleyen günden itibaren 60 günlük yasal dava açma süresi geçtikten sonra 01.12.2021 tarihinde açıldığı, dolayısıyla davanın yasal süresinde açılmadığı anlaşılmaktadır.
Bu durumda, uygulama işlemlerin tebliğini izleyen günden itibaren 60 günlük yasal dava açma süresi geçtikten sonra 01.12.2021 tarihinde açılan bu davanın, süre aşımı nedeniyle esasının incelenmesine olanak bulunmamaktadır.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. 2577 sayılı Kanunun 15/1-b maddesi uyarınca DAVANIN SÜRE AŞIMI NEDENİYLE REDDİNE,
2. Aşağıda dökümü yapılan …-TL yargılama giderinin davacı üzerinde bırakılmasına,
3. Karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen … -TL vekâlet ücretinin davacıdan alınarak davalı idareye verilmesine,
4. Varsa posta gideri avansından artan tutarın kararın kesinleşmesinden davacıya iadesine,
5. Bu kararın tebliğ tarihini izleyen 30 (otuz) gün içerisinde Danıştay İdari Dava Daireleri Kuruluna temyiz yolu açık olmak üzere, 07/06/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.