Esas No: 2020/1398
Karar No: 2022/4378
Karar Tarihi: 08.06.2022
Danıştay 5. Daire 2020/1398 Esas 2022/4378 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2020/1398 E. , 2022/4378 K.Özet:
Davacının kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin işlemin OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından reddedilmesine karşı açtığı davanın reddine ilişkin … İdare Mahkemesi kararının temyizi üzerine yapılan incelemede, mahkeme kararının hukuk ve usule uygun olduğu sonucuna varılmıştır. Davacının terör örgütü ile iltisakının bulunduğuna dair deliller dosyada yer almaktadır. Bu nedenle, temyiz isteminin reddine ve İdare Dava Dairesi kararının onanmasına karar verilmiştir.
Kanun Maddeleri: 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname. Anayasa'nın 120. maddesi. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleri. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/1398
Karar No : 2022/4378
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Hukuk Müşaviri …
İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kalındığı iddia olunan parasal haklarının faiziyle ödenmesi ve özlük haklarının iadesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı davalı tarafından yapılan istinaf başvurusunun; vekalet ücreti yönünden kaldırılarak kabulüne, davacı tarafından yapılan istinaf başvurusunun reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davacı tarafından, hiçbir delil gösterilmeden, savunması alınmadan başkaca hiçbir işleme gerek kalmadan kamu görevinden çıkarıldığı, FETÖ/PDY terör örgütünün düzenlediği darbe girişiminde aktif veya pasif olarak hiçbir şekilde rol almadığı, terör örgütü ile hiçbir bağlantısının bulunmadığı, ilgili KHK'nın OHAL KHK'sı mahiyetinde olmadığından Anayasa'ya aykırı olduğu, gerekçesiz bir şekilde OHAL ilan edilmesinin Anayasa'nın 120. maddesine aykırı olduğu, OHAL KHK'larının sadece OHAL süresince geçerli olduğu ve OHAL ortadan kalkınca kendiliğinden yürürlüğünün sona ereceği, OHAL KHK'sı ile kalıcı tedbirler konulamayacağı, hakkında verilen ihraç kararının ölçülülük ilkesine aykırılık teşkil ettiği, OHAL KHK'sıyla meslekten ihraç edilmesine ilişkin hükümlerin iptali için mahkemece dosyanın Anayasa Mahkemesine gönderilmesi gerektiği, ilgili işlemin tebliğ usulünün hukuka aykırı olduğu, kişilerin mahkeme kararı olmaksızın peşinen suçlu ilan edilerek ihraç edilemeyeceği, kamu görevlilerinin disiplin işlemlerine ilişkin usul ve esasların Anayasa'da kanunla düzenleneceğinin belirtildiği dolayısıyla ilgili KHK ile belirlenemeyeceğinin açık olduğu, suç ve cezaların geriye yürütülemeyeceği ve suçluluğu mahkeme kararı ile saptanıncaya kadar kimsenin suçlu sayılamayacağı, hukuksal altyapı oluşturulmadan dava konusu KHK ile yapılan düzenlemenin Anayasa ve Anayasa Mahkemesi'nin içtihatlarına ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne aykırı olduğu iddia edilmektedir. Öte yandan, 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin Anayasa'ya aykırı olduğu iddia edilerek iptali için Anayasa Mahkemesine başvurulması talep edilmiştir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra, davacının Anayasa'ya aykırılık iddiası ciddi bulunmayarak işin gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Her ne kadar İdare Mahkemesi kararının gerekçesinde, davacının ceza davasında FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olma suçundan hapis cezası ile cezalandırıldığı belirtilerek hüküm kurulmuş ise de davacının mahkûmiyet kararı henüz kesinleşmemiş olduğundan, yargılama süreci devam eden ceza davasının davacı aleyhine bir durum olarak değerlendirilmesi; bu ceza yargılamasının konusunun davacının terör örgütü üyeliği ile ilgisi olması nedeniyle masumiyet karinesi gereğince mümkün değildir.
Bununla birlikte, dava dosyasında yer alan davacı hakkındaki tespitler ile davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde; ... Ağır Ceza Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan;
"...Mahkememizdeki yargılama sırasında da … Cumhuriyet Başsavcılığı Anayasal Düzene Karşı İşlenen Suçlar Soruşturma Bürosu ile yapılan yazışma sonucunda dosyamıza gönderilen 07.02.2018 tarihli tutanak ve ekindeki Tespit ve Değerlendirme Tutanağına göre:
Sanığın … nolu GSM hattı üzerinden 06.09.2014 tarihinden itibaren … ve … İMEİ numaralı telefon cihazları Bylock sistemini kullandığı,
ID numarasının …, kullanıcı adının …, şifresinin ... olduğu, Emniyet Müdürlüğünde kaydı bulunan bir şahıs ile ile bylock programında birbirlerini ekleme işlemi gerçekleştirdikleri anlaşılmıştır..." tespitleri dikkate alındığında davacının örgütün gizli haberleşme programı olan Bylock programını kullandığı ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
… Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 08/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.