Esas No: 2020/1426
Karar No: 2022/4383
Karar Tarihi: 08.06.2022
Danıştay 5. Daire 2020/1426 Esas 2022/4383 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2020/1426 E. , 2022/4383 K.Özet:
Davalı idare bünyesinde görev yaparken OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu tarafından çıkarılan davacı, göreve iade talebiyle açtığı davada reddedilir. Davacının temyiz başvurusunu reddeden Danıştay 5. Dairesi, davacının örgütle irtibatı olduğu sonucuna varılan Bylock kullanımı gibi tespitlerin bulunduğunu belirterek, İdare Dava Dairesi'nin kararını onar. Kararda belirtilen kanun maddeleri: 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname, Anayasa'nın 15. maddesi, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleri.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/1426
Karar No : 2022/4383
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı): …
Vekili : Av. …
Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / ANKARA
Vekili : Hukuk Müşaviri …
İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 670 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptali ile işlem nedeniyle yoksun kalınan parasal haklarının ödenmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı davacı tarafından yapılan istinaf başvurusunun açıklamalı olarak reddine, davalı tarafından yapılan istinaf başvurusunun vekalet ücreti yönünden kabul edilerek kaldırılmasına ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Davacı tarafından, OHAL süresince sadece durumun gerektirdiği türden geçici tedbirler alınabileceği, kalıcı etki yapan tedbirler alınamayacağı, OHAL KHK'sıyla kamu görevinden çıkarma işleminin tesis edilemeyeceği ve OHAL KHK'sının Anayasa'nın 15. maddesine aykırı olduğu, söz konusu işlemle masumiyet karinesinin ihlal edildiği, 2014 yılı öncesinde hiçbir şekilde suç olarak algılanamayacak yasal faaliyetler gerekçe gösterilerek kamu görevlileri ceza hukuku anlamında bir suçla suçlandığı, kanunsuz suç veya ceza konulamayacağı, ömür boyu sürecek şekilde kamu görevinden çıkarılması ve özel sektörde dahi iş bulmanın imkansız hale getirilmesinin yaşamlarını devam ettirme hakkını ihlal ettiği, tüm OHAL KHK'larının Anayasa'nın öngördüğü şekil şartlarına riayet edilmeden uygulandığı, dava konusu işlemin bakanlar kurulunca tesis edilmesinin evrensel hukuk kuralları ve ilkelerine aykırı olduğu, adil yargılanma hakkının gasp edildiği, dava konusu işlemde, işleme dayanak yapılan suçun ne olduğu, yeri, zamanı, kime karşı işlenmiş olduğunun bildirilmediği, ''isnadı öğrenme hakkı'' ve ''savunma hakkı'' gibi temel hakların elinden alındığı, soruşturma yapılmaksızın kamu görevinden çıkarılmasının hukuka aykırı olduğu, ceza hukuku anlamında bir cezaya hükmedildiğinden ceza hukukuna ilişkin tüm güvencelerin uygulanması gerektiği, Bylock kullandığı mahkeme kararı ile tescil edilmeden OHAL İnceleme Komisyonu'nun kesin olarak kabul etmesinin verilen kararı hukuka aykırı kıldığı, kanuna aykırı olarak elde edilmiş bulguların, delil olarak kabul edilemeyeceği, CMK'ya göre hukuka aykırı olarak elde edilmiş delillerin ceza yargılamasından kullanılmasının yasak olduğu, Bylock'a ilişkin ana deliller (hard disk ve flaş bellek) üzerinde bilirkişi incelemesi yapılması gerektiği iddia edilmektedir.
Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
Bununla birlikte, dava dosyasında yer alan davacı hakkındaki tespitler ile davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde; ... Ağır Ceza Mahkemesi'nin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan;
"...dosyada yer alan HTS kaydı ve buna ilişkin bilirkişi raporundan sanığın kullandığını beyan ettiği …. nolu hattın ByLock kullanıldığı belirtilen … IMEI numaralı telefonda aktif olarak kullanıldığının anlaşıldığı, tüm bu hususların dosyada mevcut ByLock analiz raporuyla doğrulandığı, bylock analiz raporuna göre sanığın kullanıcı adının "…" olduğu, sanığın dahil olduğu bylock grubunda yer alan … ID numaralı kullanıcının sanığı adı ve soyadının ilk harfini içeren "…" olarak eklediğİ..." tespitleri dikkate alındığında davacının örgütün gizli haberleşme programı olan Bylock programını kullandığı ve FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
… Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesi'nin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 08/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.