Danıştay 2. Daire 2021/773 Esas 2022/3550 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
2. Daire
Esas No: 2021/773
Karar No: 2022/3550
Karar Tarihi: 09.06.2022

Danıştay 2. Daire 2021/773 Esas 2022/3550 Karar Sayılı İlamı

Danıştay 2. Daire Başkanlığı         2021/773 E.  ,  2022/3550 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    İKİNCİ DAİRE
    Esas No : 2021/773
    Karar No : 2022/3550


    TEMYİZ EDEN (DAVALI) : … Valiliği

    KARŞI TARAF (DAVACI) : …
    VEKİLİ : Av. …

    İSTEMİN KONUSU : ... İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın, dilekçede yazılı nedenlerle 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması isteminden ibarettir.

    YARGILAMA SÜRECİ :
    Dava Konusu İstem : Dava; davacı tarafından işletilmekte olan otelin 2559 sayılı Polis Vazife ve Salahiyet Kanunu'nun 8.maddesinin C bendi uyarınca 30 gün süre ile kapatılmasına ilişkin Gaziantep Valiliğinin … günlü, … sayılı işleminin iptali istemiyle açılmıştır.
    İlk Derece Mahkemesi Kararının Özeti : ... İdare Mahkemesinin temyize konu kararıyla; otel olarak faaliyet gösterilen işyerlerinde fuhuş yapılması durumunun Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Zührevi Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü'nde özel olarak düzenlenmiş olduğu, anılan Tüzükte özel inceleme usulüne ve bu konuda karar almaya yetkili özel komisyonlara yer verildiği görülmekte olup, 2559 sayılı Kanununun 8. maddesinin C bendinin ise, genelev, birleşme yeri ve fuhuş yapılan ev olarak faaliyet göstermesine izin verilen (ruhsatlandırılan) işyerleri hakkında bu faaliyet konusunu düzenleyen mevzuat hükümlerine aykırı hareket edilmesi halinde tatbik imkanı bulunduğunun anlaşıldığı; bu durumda, otel olarak faaliyet gösterilen davacıya ait işyeri hakkında anılan Tüzükte belirtilen usule uygun olarak tespitler yapıldıktan sonra, ilgili komisyon tarafından karar alınması gerekirken, ancak genelev olarak faaliyet göstermesine izin verilen işyerleri hakkında tatbiki mümkün olan mevzuat hükmüne dayanılarak Valilik makamı tarafından tesis edilen dava konusu işlemde yetki yönünden hukuka uyarlık bulunmadığı gerekçesiyle dava konusu işlemin iptaline karar verilmiştir.

    TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Davalı idare tarafından; Ahlak Büro Amirliği görevlilerince yürütülen soruşturmada, davacı tarafından işletilmekte olan otelin 3 eylemde fuhuş amaçlı kullanıldığının tespit edildiği, bu kapsamda otelin mevzuata aykırı faaliyet gösteren birleşme yeri haline geldiğinin tespit edildiği; 2559 sayılı Kanun’un 8/C maddesinde “Mevzuata aykırı faaliyet gösteren ... fuhuş yapılan yerler, Mahallin en büyük Mülki idare amiri tarafından 30 günü geçmemek üzere geçici süreyle faaliyetten men edilir” hükmü bulunduğu, sözkonusu işyerinin de mevzuata aykırı faaliyet gösteren birleşme yeri haline geldiği anlaşıldığından kapatıldığı, işlemin usul ve yasaya uygun olduğu ileri sürülmektedir.

    KARŞI TARAFIN CEVABI : Cevap verilmemiştir.

    DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ : …
    DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA

    Karar veren Danıştay İkinci Dairesince; Danıştay Sekizinci Dairesi tarafından Danıştay Onyedinci Dairesine, Danıştay Onyedinci Dairesi tarafından Danıştay Onuncu Dairesine ve Danıştay Onuncu Dairesi tarafından ise, Danıştay Başkanlık Kurulunun 18/12/2020 günlü, K:2020/62 sayılı kararının "Ortak Hükümler" kısmının 6. fıkrası uyarınca, ayrıca bir gönderme kararı verilmeksizin Dairemize iletilen dosyada, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

    HUKUKİ DEĞERLENDİRME :
    İdare ve vergi mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
    Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.

    KARAR SONUCU :
    Açıklanan nedenlerle;
    1. DAVALI İDARENİN TEMYİZ İSTEMİNİN REDDİNE,
    2. ... İdare Mahkemesince verilen … günlü, E:…, K:… sayılı kararın ONANMASINA,
    3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan davalı idare üzerinde bırakılmasına,
    4. Dosyanın Mahkemesine gönderilmesine,
    5. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin 1. fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren (15) onbeş gün içinde Danıştay'da karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 09/06/2022 tarihinde oybirliğiyle karar verildi.

    Hemen Ara