Esas No: 2020/6987
Karar No: 2022/4029
Karar Tarihi: 10.06.2022
Danıştay 8. Daire 2020/6987 Esas 2022/4029 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 8. Daire Başkanlığı 2020/6987 E. , 2022/4029 K.Özet:
Danıştay Sekizinci Dairesi, bir davacının İdare Mahkemesi'ne başvurarak aldığı kararın bozulması için yaptığı temyiz başvurusunu inceledi. Ancak, Daire İdare Mahkemesi kararının usul ve kanuna uygun olduğunu gördüğünden, temyiz başvurusunu reddetti ve İdare Mahkemesi kararını onayladı. Bu kararla birlikte, temyiz giderleri davacıya yüklendi ve düzeltme hakkı verildi. İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesine göre, bir idari mahkeme kararının temyiz edilebilmesi için belirli nedenlerin bulunması gerekir. Danıştay Sekizinci Dairesi, İdari Mahkemesi kararının bu nedenleri karşılamadığını tespit etti ve temyiz başvurusunu reddetti. Kanun, temyiz incelemesinin bozma kararına uygun olarak sınırlı kalacağını belirtmektedir.
İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesi, idari mahkeme kararlarının temyiz edilmesinin belirli nedenlere bağlı olduğunu belirterek bu nedenleri sıralar.
İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi, Danıştay'ın bozma kararının uyulması halinde temyiz incelemesinin sınırlı kalacağını belirtir
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
SEKİZİNCİ DAİRE
Esas No : 2020/6987
Karar No : 2022/4029
Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
Vekili : Av. ...
Karşı Taraf (Davalı) : … Üniversitesi Rektörlüğü
Vekili : Av. …
İstemin Özeti : ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının hukuka aykırı olduğu öne sürülerek, 2577 sayılı Kanunun 49. maddesi uyarınca temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
Savunmanın Özeti : İstemin reddi gerektiği savunulmaktadır.
Danıştay Tetkik Hakimi : …
Düşüncesi : İstemin reddi gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Hüküm veren Danıştay Sekizinci Dairesince işin gereği görüşüldü:
İdare ve vergi mahkemeleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenip bozulabilmeleri 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinin 1. fıkrasında yazılı nedenlerin bulunmasına bağlıdır. Aynı Kanunun 50. maddesinin 4. fıkrasında Danıştayın bozma kararına uyulduğu takdirde, bu kararın temyiz incelemesi, bozma kararına uygunlukla sınırlı olarak yapılacağı hükmüne yer verilmektedir.
İdare Mahkemesince verilen karar ve dayandığı gerekçe usul ve kanuna uygun olup, bozulmasını gerektiren bir neden bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın onanmasına ve temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, bu kararın tebliğ tarihini izleyen 15 (onbeş) gün içerisinde kararın düzeltilmesi yolu açık olmak üzere, 10/06/2022 tarihinde oybirliği ile karar verildi.