Danıştay 5. Daire 2022/6053 Esas 2022/4710 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2022/6053
Karar No: 2022/4710
Karar Tarihi: 14.06.2022

Danıştay 5. Daire 2022/6053 Esas 2022/4710 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Danıştay 5. Daire Başkanlığı tarafından yapılan karar, davacı tarafından OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonu’na yapılan başvurunun reddine ilişkin olan bir dava ile ilgilidir. Davacı, kamu görevinden çıkarıldığı gerekçesiyle göreve iade talebinde bulunmuş ancak talebi reddedilmiştir. Davacı, yargılama sürecinde ceza mahkemesi kararının kesinleşmediği, iddia edilen eylemlerinin suç olmadığı ve Anayasa’ya aykırı işlemlerin yapıldığı gibi iddialarda bulunmuştur. Ancak Bölge İdare Mahkemesi tarafından verilen kararın hukuk ve usule uygun olduğu gerekçesiyle, temyiz istemi reddedilmiştir.
Kanun Maddeleri:
- 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname
- Anayasa'nın 129. maddesi
- Anayasa'nın 70. maddesi
- Anayasa'nın 10. maddesi
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleri
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/6053 E.  ,  2022/4710 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2022/6053
    Karar No : 2022/4710

    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : ...
    Vekili : Av. ...
    Karşı Taraf (Davalı) : ... Bakanlığı
    Vekili : Av. ...

    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin ... tarih ve ... sayılı işlemin iptali istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E:... , K:... sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun açıklamalı olarak reddine ilişkin ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin ... tarih ve E:..., K:.. sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti : Mahkumiyetine ilişkin ceza mahkemesi kararının kesinleşmediği, masumiyet karinesine aykırı hareket edildiği, ceza yargılamasında iddia edilen eylem ve fiillerin hiçbirinin işlendiği dönemde suç olmadığı, tanık beyanlarının 2014 yılı öncesine ait olduğu, ByLock kullandığı hususunun her türlü şüpheden uzak teknik delil ve belgelerle ispatlanmadığı, Anayasa'nın 129. maddesine aykırı olarak savunma hakkı tanınmadan ve soruşturma yürütülmeden kamu görevinden çıkarıldığı, bir daha kamu görevine alınmamak üzere ihraç edildiğinden Anayasa'nın 70. ve 10. maddesinin ihlal edildiği, sadakat yükümlülüğüne riayet etmediğine ilişkin somut bir gerekçe ortaya konulamadığı, söz konusu yapının terör örgütü olarak ilan edildiği tarihten önceki yasal olan faaliyetlerinden dolayı terör örgütü üyeliği ile suçlanamayacağı, olağanüstü hal kanun hükmünde kararnameleri ile suç isnadında bulunulamayacağı ve tedbir niteliğini aşan, kalıcı sonuçlara neden olacak düzenleme yapılamayacağı, hukuk devleti, hukuki güvenlik, suç ve cezaların kanuniliği, kanunların geçmişe yürümezliği, kanun önünde eşitlik, ölçülülük, orantılılık ilkeleri ile masumiyet karinesi, adil yargılanma, savunma, özel hayata saygı ve gerekçeli karar hakkının, Anayasa ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi hükümleri ile disiplin hukuku ve ceza hukuku ilkelerinin ihlal edildiği iddia edilmektedir.
    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    Danıştay Tetkik Hakimi : ...
    Düşüncesi : İdare Dava Dairesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hakiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanununun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin varlığı halinde mümkün olup, davacı tarafından ileri sürülen hususlar bunlardan hiçbirisine uymamaktadır.
    ... Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine, 14/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara