Danıştay 5. Daire 2022/5707 Esas 2022/4670 Karar Sayılı İlamı

Abaküs Yazılım
5. Daire
Esas No: 2022/5707
Karar No: 2022/4670
Karar Tarihi: 14.06.2022

Danıştay 5. Daire 2022/5707 Esas 2022/4670 Karar Sayılı İlamı

     Özet:

Danıştay 5. Daire Başkanlığı, kamu görevinden çıkarılan bir davacının OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonunun reddine ilişkin işleminin iptali istemiyle açtığı davayı reddetti. Davacının savunma hakkına aykırı olarak çıkarıldığı, irtibat ve iltisak kavramlarının belirsiz olduğu, kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesine aykırı hareket edildiği, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği iddiaları reddedildi. Davacının FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile irtibatının bulunduğu sonucuna varılan ByLock programını kullandığı tespit edildiği için kamu görevinden çıkarıldığı belirtildi. Kararda, temyiz isteminin reddedilerek İdare Dava Dairesi kararının onanması kararlaştırıldı.
Kanun Maddeleri:
- Anayasa'nın 129. maddesi
- Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesi
- 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname
- 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleri
- Anayasa'nın 36. maddesi
Danıştay 5. Daire Başkanlığı         2022/5707 E.  ,  2022/4670 K.

    "İçtihat Metni"

    T.C.
    D A N I Ş T A Y
    BEŞİNCİ DAİRE
    Esas No : 2022/5707
    Karar No : 2022/4670

    Temyiz İsteminde Bulunan (Davacı) : …
    Vekili : Av. …

    Karşı Taraf (Davalı) : … Bakanlığı / ANKARA
    Vekili : Av. …

    İstemin Özeti : Davalı idare bünyesinde görev yapmakta iken, 672 sayılı Kanun Hükmünde Kararname eki listesinde ismine yer verilmek suretiyle kamu görevinden çıkarılan davacı tarafından, göreve iade talebiyle OHAL İşlemleri İnceleme Komisyonuna yaptığı başvurunun reddine ilişkin … tarih ve … sayılı işlemin iptaline karar verilmesi istemiyle açılan davanın reddi yolunda verilen ... İdare Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararına karşı yapılan istinaf başvurusunun açıklamalı olarak reddine ilişkin … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

    Temyiz İsteminde Bulunan Davacının İddialarının Özeti: Anayasa'nın 129. maddesine ve Devlet Memurları Kanunu'nun 125. maddesine aykırı olarak savunma hakkı tanınmadan kamu görevinden çıkarıldığı, adil yargılanma hakkının ihlal edildiği, "iltisak" ve "irtibat" kavramlarının kanunda tanımlanmayan, belirsiz ve soyut kavramlar olduğu, kanunsuz suç ve ceza olmaz ilkesine aykırı hareket edildiği, İdare Mahkemesince lehine olan hususlar değerlendirilmeden yalnızca Komisyon kararındaki tespitlere yer verilerek ret kararı verildiği, sadakat yükümlülüğüne riayet etmediğine ilişkin somut bir gerekçe ortaya konulamadığı, gerekçeli karar hakkının ihlal edildiği, doğruluğu bilinmeyen, yapının kendi mensuplarınca hazırlanan ve sonradan kolluk birimlerine teslim ve ihbar edildiği söylenen sosyal çevre bilgisine, özel hayata, iletişime ve aile fertlerine dair bilgilerden oluşan, hukuken delil addedilmesi mümkün olmayan fişlemelere dayalı olarak bir kamu görevlisinin Resmi Gazete'de ilan yoluyla mesleğinden çıkarılmasının özel hayata saygı hakkını ihlal ettiği, olağanüstü hal kanun hükmünde kararnameleri ile sadece olağanüstü halin gerektirdiği ölçüde, olağanüstü hale neden olan şiddet olaylarının bastırılmasıyla ilgili ve sadece durumun kesinlikle gerektirdiği türden geçici tedbirler alınabileceği, Anayasa'nın 36. maddesi gereği kanuna aykırı elde edilmiş bulguların delil olarak değerlendirilemeyeceği, bu nedenle SD kart içindeki bilgilerin adli ve idari yönden hükme esas alınmayacağı, ByLock kullanmadığı, Milli İstihbarat Teşkilatı tarafından elde edilen istihbari nitelikteki bilgilerin delil olarak kullanılamayacağı, Bank Asya nezdindeki hesap hareketlerinin rutin bankacılık faaliyeti olduğu, talimatla para yatırmadığı, çocuğunu gönderdiği özel eğitim kurumunun hukuka uygun şekilde kurulan ve faaliyet yürüten bir kurum olduğu, işlendiği zaman kanunda suç olarak tanımlanmayan legal faaliyetlerinin terör örgütü ile iltisak ve irtibatına delil olarak kabul edilmesinin hukuka aykırı olduğu iddia edilmektedir.

    Davalı İdarenin Savunmasının Özeti: Bölge İdare Mahkemesi kararında usul ve esas bakımından hukuka aykırılık bulunmadığı belirtilerek temyiz isteminin reddi gerektiği savunulmaktadır.

    Danıştay Tetkik Hakimi : …
    Düşüncesi : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan İdare Dava Dairesi kararının gerekçe eklenmek suretiyle onanması gerektiği düşünülmektedir.

    TÜRK MİLLETİ ADINA
    Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
    Bölge idare mahkemesi idare dava daireleri tarafından verilen kararların temyiz yolu ile incelenerek bozulabilmeleri, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde belirtilen nedenlerden birinin bulunması halinde mümkündür.
    Bununla birlikte, davacı hakkında yürütülen ceza yargılaması neticesinde, Yargıtay … Dairesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararı ile onanarak kesinleşen ... Ağır Ceza Mahkemesinin … tarih ve E:…, K:… sayılı kararında yer alan;
    "...sanığın kullandığı ... nolu gsm hattına ait bylock içerikleri celbedilmiş, incelenmesinden; sanığın … nolu ID'yi kullandığı, kullanıcı adının "…", şifresinin "…" (sanık … plakalı … nüfusuna kayıtlı, … plakalı … ilinde görev yapmakta olup … isimli çocuğu var), tespit edilebilen giriş sayısının 19, son online tarihinin 15.05.2015 olduğu, sanığın bylock kişi listesine ekli kişiler bulunduğu anlaşılmış, bylock tutanaklarına ilişkin İl Emniyet Müdürlüğünce düzenlenen 30.10.2017 tarihli araştırma yazısında … nolu ID'li bylock kullanıcısının sanık olabileceğinin değerlendirildiği görülmüştür. Sanığın bylock kişi listesindeki A.C.'in emniyet yapılanması mahrem imam listesinde olduğu, mahkememizin … esas sayılı dosyasında yargılandığı..." tespitleri, bakılmakta olan dava dosyasında yer alan diğer tespitler ile birlikte değerlendirildiğinde, örgütün gizli haberleşme programı olan ByLock programını kullandığı tespit edilen davacının, FETÖ/PDY silahlı terör örgütü ile iltisak ve irtibatının bulunduğu sonucuna varılmıştır.
    … Bölge İdare Mahkemesi ... İdare Dava Dairesinin yukarıda belirtilen kararı ve dayandığı gerekçe hukuk ve usule uygun olup, bozulmasını gerektirecek bir sebep bulunmadığından, temyiz isteminin reddi ile anılan kararın yukarıda belirtilen gerekçenin eklenmesi suretiyle ONANMASINA, temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına, adli yardım talebinin daha önce kabul edilmiş olması nedeniyle temyiz aşamasında tahsil edilmeyen yargılama giderinin tahsili için Mahkemesince müzekkere yazılmasına, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de belirtilen İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın kararı veren ilk derece Mahkemesine gönderilmesine 14/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.

    Hemen Ara