Esas No: 2022/8428
Karar No: 2022/4830
Karar Tarihi: 15.06.2022
Danıştay 5. Daire 2022/8428 Esas 2022/4830 Karar Sayılı İlamı
Danıştay 5. Daire Başkanlığı 2022/8428 E. , 2022/4830 K.Özet:
Danıştay 5. Dairesi, Sağlık Bakanlığı'nın geçici 35. maddesinin B fıkrasının 9. bendi uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına karar verdiği bir doktorun açtığı davada, İdare Mahkemesi'nin konusunun kalmaması sebebiyle esasa hakkında karar verilmesine yer olmadığına ve davanın açılmasına davalı idarenin yol açtığından dolayı yargılama giderlerinin Hazine üzerinde bırakılmasına karar verdi. Bölge İdare Mahkemesi'ne yapılan istinaf başvurusu da reddedildi. Temyiz istemi reddedildi ve Bölge İdare Mahkemesi kararı onandı. Kararın dayandığı kanun maddeleri 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 35. maddesi, 6100 sayılı Hukuk Muhakemeleri Kanunu'nun 339. maddesi ve 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. ve 50. maddeleridir.
"İçtihat Metni"
T.C.
D A N I Ş T A Y
BEŞİNCİ DAİRE
Esas No : 2022/8428
Karar No : 2022/4830
TEMYİZ EDEN (DAVALI) : …Bakanlığı / …
VEKİLİ : Av. …
KARŞI TARAF (DAVACI) : …
VEKİLİ : Av. …
İSTEMİN KONUSU : …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının yargılama giderleri ve vekalet ücreti yönünden temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.
YARGILAMA SÜRECİ :
Dava konusu istem: Davalı idare bünyesinde görev yapan davacının, 375 sayılı Kanun Hükmünde Kararname'nin geçici 35. maddesinin B fıkrasının 9. bendi uyarınca kamu görevinden çıkarılmasına ilişkin Sağlık Bakanlığının …tarih ve …sayılı işleminin iptali istenilmektedir.
İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: …İdare Mahkemesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararında; davacı tarafından dosyaya sunulan Çorum Valiliği İl Sağlık Müdürlüğü işleminde davacının, görevine iade edildiği ve Çorum İli, Sungurlu İlçe Sağlık Müdürlüğünde tabip olarak göreve başlatıldığı anlaşıldığından, davacının kamu görevinden çıkarılmasına dair işlemin iptali istemiyle açılmış olan iş bu davanın konusunun kalmaması sebebiyle esası hakkında karar verilmesine yer olmadığına karar vermek gerektiği sonucuna varılmıştır. Belirtilen gerekçelerle konusu kalmayan dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına, davanın açılmasına davalı idare yol açtığından ve adli yardım talebi kabul edildiğinden davacıdan tahsil edilmeyen yargılama giderinden 38,50-TL posta giderinin (davalı idare harçtan muaf olduğundan) 6100 sayılı Kanun'un 339. maddesinin birinci fıkrası uyarınca davalı idareden tahsili için ilgili Vergi Dairesi Başkanlığına müzekkere yazılmasına, kalan yargılama giderlerinin Hazine üzerinde bırakılmasına, karar tarihinde yürürlükte bulunan Avukatlık Asgari Ücret Tarifesi uyarınca belirlenen 2.040,00-TL avukatlık ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine karar verilmiştir.
Bölge İdare Mahkemesi kararının özeti: Davalı idarenin yargılama gideri ve vekalet ücreti yönünden istinaf başvurusunda bulunması üzerine, …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararıyla; istinaf başvurusuna konu İdare Mahkemesi kararının hukuka ve usule uygun olduğu, kararın kaldırılmasını gerektirecek bir neden görülmediği belirtilerek istinaf başvurusunun reddine, istinaf yargılama giderlerinin başvuran üzeride bırakılmasına karar verilmiştir.
TEMYİZ EDENİN İDDİALARI : Dava konusu işlemin tesis edildiği tarihte hukuka uygun olduğu, İdare Mahkemesince davanın taraflarından birinin haklılığı veya haksızlığını ortaya koyacak şekilde esas hakkında inceleme yapılmadığı, vekalet ücreti ve yargılama giderlerinin idareye yükletilmesinde hukuki isabet bulunmadığı, idareleri lehine vekalet ücretine hükmedilmesi gerektiği belirtilerek Mahkeme kararının bu kısım yönünden bozulması gerektiği ileri sürülmektedir.
KARŞI TARAFIN SAVUNMASI : Davacı tarafından, savunma verilmemiştir.
DANIŞTAY TETKİK HÂKİMİ …'İN DÜŞÜNCESİ : Temyiz isteminin reddi ile usul ve yasaya uygun olan Bölge İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği düşünülmektedir.
TÜRK MİLLETİ ADINA
Karar veren Danıştay Beşinci Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:
HUKUKİ DEĞERLENDİRME:
Bölge İdare Mahkemelerinin nihai kararlarının temyizen incelenerek bozulması, 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 49. maddesinde yer alan sebeplerden birinin varlığı halinde mümkündür.
Temyizen incelenen karar usul ve hukuka uygun olup, dilekçede ileri sürülen temyiz nedenleri kararın bozulmasını gerektirecek nitelikte görülmemiştir.
KARAR SONUCU:
Açıklanan nedenlerle;
1. Davalının temyiz isteminin reddine,
2. Dava hakkında karar verilmesine yer olmadığına ilişkin İdare Mahkemesi kararına yönelik olarak yapılan istinaf başvurusunun reddi yolundaki temyize konu …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesinin …tarih ve E:…, K:…sayılı kararının yargılama giderleri ve vekalet ücreti yönünden ONANMASINA,
3. Temyiz giderlerinin istemde bulunan üzerinde bırakılmasına,
4. 2577 sayılı İdari Yargılama Usulü Kanunu'nun 50. maddesi uyarınca, bu onama kararının taraflara tebliğini ve bir örneğinin de …Bölge İdare Mahkemesi …İdare Dava Dairesine gönderilmesini teminen dosyanın …İdare Mahkemesine gönderilmesine, 15/06/2022 tarihinde oybirliğiyle kesin olarak karar verildi.